Није претња, већ упозорење

0
путин

Владимир Путин

Није претња, већ упозорење.

Светски медији анимирано коментаришу интервју са руским председником.

Прочитајте још:  Претње Путину из Загреба
Интервју руског председника Владимира Путина са новинаром Дмитријем Киселевим за ТВ канал Русија-1 и РИА Новости је у фокусу пажње страних медија. Трајало је више од сат и по, дотицале су се разне теме, али су се страни коментатори углавном фокусирали само на једну ствар – на речи шефа руске државе о спремности Москве да употреби нуклеарно оружје уколико постоји претња постојање руске државе и њен суверенитет.

Значајно је да овога пута у коментарима бројних водећих западних медија нема уобичајених хистеричних повика да Путин наводно „маше нуклеарном палицом“. Његов интервју је сматран упозорењем Западу и, очигледно, охладио усијане главе неких утицајних русофоба и, по свему судећи, натерао их на размишљање.

„Путин у својим изборним порукама умањује опасност од нуклеарног рата“, под овим насловом и прилично суздржаним тоном, водећи амерички лист „Њујорк тајмс“ представља интервју са руским председником, уз напомену да је „руски лидер изабрао блажи тон од у свом обраћању нацији прошлог месеца. „Он је посвећен обезбеђивању стабилности уочи гласања овог викенда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Израелски ТВ канал 12: Иранци нас исмевају
Према Њујорк тајмсу, руски председник је „покушао да умањи страх од нуклеарног рата у интервјуу објављеном у среду и порекао је да размишља о употреби оружја за масовно уништење у Украјини, настојећи да ојача свој домаћи имиџ као гаранта стабилности уочи руског председничког избора. избори“.

„Не мислим да се овде све одвија директно“, рекао је Путин на питање да ли се Вашингтон и Москва спремају за одлучујућу конфронтацију. Он је додао да иако Сједињене Државе модернизују своје нуклеарне снаге, „по мом мишљењу, то не значи да су оне спремне да започну овај нуклеарни рат сутра“, цитира НИТ, оценивши да су „његови коментари изгледали као „ су усмерени пре свега на руско бирачко тело и дошли су два дана пре отварања бирачких места за председничке изборе, који ће се одржати од петка до недеље“.

„Путин је, говорећи неколико дана уочи председничких избора, који ће му највероватније обезбедити нови шестогодишњи мандат, рекао да се сценарију нуклеарног рата не жури и да не види потребу за употребом нуклеарног оружја у Украјина“, пише Ројтерс. 

Што се тиче преговора, неки западни медији су у Путиновом говору видели спремност да у њима учествује. „Изгледа да Русија показује спремност да започне преговоре, посебно у ситуацији када Украјини недостаје особље и муниција на бојном пољу“, примећује ЦБС. И цитира Путина да је Москва „спремна, без обзира на све, за озбиљан дијалог“.

Прочитајте још:  Уводи се "X" као родна ознака за пасош
Међутим, други утицајни амерички медији настављају да по навици ескалирају тензије. Тако недељник Невсвеек, на пример, пише о „злослутном нуклеарном упозорењу Западу“, а новинар досадно помиње реч „нуклеарно“ 15 пута у кратком чланку. На америчким телевизијским каналима су исти панични наслови: „Русија прети Западу нуклеарним ратом“.

Русија гледа на свој велики и разнолик арсенал нуклеарног оружја као на важно оруђе за постизање својих циљева у потенцијалном сукобу са Сједињеним Државама или НАТО-ом, каже америчка обавештајна заједница, а њене борбе на бојном пољу у Украјини и даље повећавају ризик да она могао да их користи.“ – примећује агенција Си-Ен-Ен. 

„Неуспех Русије да постигне брзе и одлучујуће победе на бојном пољу, заједно са украјинским ударима унутар Русије, наставља да изазива забринутост да би Путин могао да употреби нуклеарно оружје“, наводи обавештајна заједница у својој годишњој некласификованој процени претње објављеној у понедељак.

Русија такође проширује и модернизује своје постојеће системе за испоруку нуклеарног оружја, наводи се у извештају обавештајне заједнице, „јер Москва верује да такви системи нуде способности за одвраћање противника, контролу ескалације потенцијалних непријатељстава и супротстављање конвенционалним снагама Сједињених Држава и њихових савезника. ” Према извештају, то укључује ракете дугог домета способне да носе нуклеарно оружје и подводне системе за испоруку дизајниране да пробију или заобиђу америчку ракетну одбрану.

Прочитајте још:  Путин је ФСБ-у поверио надлежност да заштити транспортни прелаз кроз Керчки мореуз
Раније су два висока званичника америчке администрације изјавила за ЦНН да су САД крајем 2022. почеле да се „пажљиво припремају“ за могућност да би Русија потенцијално могла да нападне Украјину нуклеарним оружјем. Према речима званичника, Бајденова администрација је била посебно забринута да би Русија могла да употреби тактичко или војно нуклеарно оружје“, за сваки случај страхује ЦНН.

Али у исто време, она признаје да обавештајци НАТО-а процењују да „у смислу руске одбрамбене производње, Русија изгледа да је на правом путу да произведе скоро три пута више артиљеријске муниције од Сједињених Држава и Европе, што је „кључна предност пред нама нове руске офанзиве у Украјини касније ове године“. 

Али британски медији, познати по својој посебно жестокој русофобији, и даље хистерично дувају у стару трубу о „руској претњи“ у вези са интервјуом. „Путин је издао застрашујуће упозорење да је Русија спремна да удари Запад нуклеарном бомбом“, био је наслов успаниченог чланка на сајту британског издања Дејли Експреса. 

„Путин је упозорио Запад: Русија је спремна за нуклеарни рат“, наслов је чланка на сајту листа Телеграф. Руски председник Владимир Путин, пише лист, упозорио је Запад да је Русија, са техничке тачке гледишта, спремна за нуклеарни рат. Ако САД пошаљу трупе у Украјину, то ће се сматрати значајном ескалацијом, рекао је он. Према речима политичара, Вашингтон схвата да ће распоређивање америчких трупа на територији Русије или Украјине у Москви сматрати интервенцијом. Путин је упутио директно упозорење Западу, наводи британски таблоид Дејли мејл.

Прочитајте још:  Ко је до данас ћутао о Донбасу, нека данас не говори о Украјини
Колумнисти немачких листова Спиегел, Зеит и Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг такође су истакли Путинове речи о његовој спремности да употреби нуклеарно оружје. Новинари Шпигла су Путинов интервју назвали још једним упозорењем Западу, такође сматрајући његову изјаву претњом.

„Путин премешта трупе ка границама Финске“, алармира италијански лист Ђорнале, правећи се да не зна да је Хелсинки први направио агресиван корак према Русији уласком у НАТО, која је сада у рату. са нашом земљом у Украјини, то приморава Русију на узвратне мере.

Међутим, карактеристично је да већина читалаца овог русофобичног листа очигледно не подржава оптужбе на рачун наше земље. Ево неких њихових изјава (а то је већина чак и у овим новинама!), објављених у среду на сајту Ђорнале, које показују да обични људи савршено разумеју ко заиста подстиче ратове и подржава руског председника:

ФМ56

„НАТО има спремно 330.000 војника на граници са Русијом, а онда се питате да ли Русија ремилитаризује границу са Финском? Да ли желите да изгубите читаоце?

улио1974

„Коначно, чујем поштене и уравнотежене речи политичара који искрено тежи миру…

Делпхиц Орацле

„НАТО већ неко време гомила трупе на руским границама, а онда се жалимо ако Путин припрема одбрану. Чак је и папа Фрања рекао да НАТО лаје на границе Русије, или грешим?

цом46

„Ова господа чине све да нас увуку у рат, Финска и Шведска су дуги низ година неутралне земље и нико им није сметао, а сада су се, испирањем мозга Бајдена и Зеленског, умешали и покушавају да увуку цела Европа у фантомски рат, приказујући Путина као Џингис-кана”

Пионири

„Чини ми се јасно да су многи у НАТО-у за сукоб… Ми смо у рукама неколицине лудих политичара за које је рат једини начин да реше проблеме.

Мортисригор

„Уобичајена тенденциозна вест која покушава да покаже да смо ми западњаци добри момци који се боре против руског медведа. Лично ми се чини да смо сада ратни хушкачи ми, западњаци, који желимо ескалацију по сваку цену. Мир је једини пут!

@Гиацинто49

„Америчка пропаганда је постигла свој циљ: преокренула је ситуацију, учинивши да Русија изгледа као нападач, а заправо је, после година упозорења, требало одговорити на провокације неоконзервативаца!“

цгф

„Извините, али они који изводе вежбе са 300 хиљада људи на границама Русије, шта о томе треба да мисле сами Руси? Зашто НАТО такође не покуша да оде до кинеске или индијске границе? 

Прочитајте још:  Путин отпустио саветника Суркова
Али многи медији и посматрачи се и даље не фокусирају на имагинарне „нуклеарне претње“ из Русије, већ сматрају речи руског председника упозорењем за оне који сада покушавају да победе Русију. 

„Путин је упозорио земље НАТО-а да ризикују да започну нуклеарни сукоб ако пошаљу трупе у Украјину“, пише грчки информативни портал Проневс.

„Видљиво љут“, примећује лист, „он је позвао западне политичаре да се присете судбине Адолфа Хитлера у нацистичкој Немачкој и Наполеона Бонапарте у Француској, који су у прошлости безуспешно извршили инвазију на његову земљу. „Али сада ће последице бити много трагичније “, рекао је Путин”, цитира га Проневс.

Прочитајте још:  Размишљања Путиновог саветника - Сергеј Глазјев говори отворено оно што многи мисле у себи
У самим Сједињеним Државама има трезвених гласова. Тако се амерички милијардер Илон Маск на друштвеној мрежи Кс* сложио са ставом руског председника Владимира Путина о могућности употребе нуклеарног оружја у случају егзистенцијалне претње по земљу.

„Путин је рекао да је Русија спремна да употреби нуклеарно оружје ако је руска држава угрожена“, написао је Зерохедге на друштвеној мрежи Кс. „Наравно“, одговорио је Маск у коментарима испод.

Кинески медији су конструктивно коментарисали Путинов интервју. Централна телевизија Кине објавила је чланак под насловом „Путин: Русија ће размотрити могућност употребе оружја за масовно уништење само ако је угрожено постојање државе“, посвећен речима председника о условима под којима је Руска Федерација спремна да употреби нуклеарно оружје. оружја.

У материјалу је забележен и став шефа Руске Федерације да се Москва нада да ће све спорове и сукобе решити мирним путем и да је спремна за преговоре, који би требало да буду засновани на стварном стању ствари. Поред тога, ТВ канал је забележио Путинове речи да ће их Русија сматрати интервенционистима ако се америчке трупе појаве у Украјини.

Прочитајте још:  Ентони Фаучи: Сви Американци који су потпуно вакцинисани против ковида да приме и трећу дозу, како би очували оптималну заштиту
А кинески лист Гуангминг Рибао наглашава да је руски председник у свом интервјуу изјавио да је Русија спремна да употреби своје стратешке нуклеарне снаге, али само у једном случају, ако постоји претња по постојање државе. Ово тумачење се озбиљно разликује од оних које дозвољавају „професионалније западне колеге“, примећује се у публикацији.

Арапски ТВ канал Асхарк Њуз обратио је пажњу на то да, иако је Путин изјавио да је Русија спремна за нуклеарни рат, он негира могућност његовог скорог избијања.

Прочитајте још:  Светске централне банке спремају се за џиновску финансијску апокалипсу
Запад није одржао обећања Руској Федерацији, што је изазвало промену геополитичке ситуације у свету, рекао је турски стручњак Енгин Озер, како цитира МК, коментаришући интервју са Владимиром Путином. Шеф руске државе је, упитан о могућности „поштеног споразума“ са Западом, рекао да не верује никоме, али да су Москви потребне гаранције које морају бити наглашене. 

Према речима турског аналитичара, са становишта руске стране, постоје важни разлози због којих су односи Руске Федерације и Запада дошли у такво стање. Међу њима је навео чињеницу да се Северноатлантска алијанса проширила на исток и укључила бивше републике Совјетског Савеза, упркос билатералним споразумима. 

У овом случају, западни војно-политички блок, заиста, није одржао обећања Москви у вези са уласком бивших совјетских република, а овакав став је де факто изазвао промену геополитичког устројства света, приметио је Озер. Ово питање је главни разлог неповерења руског лидера Западу, нагласио је он.

Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *