Како у Естонији руској деци ускраћују право да уче на матерњем језику

0

(фото:Википедија)

Како у Естонији руској деци ускраћују право да уче на матерњем језику.

Естонски, језик малог народа који насељава северне балтичке државе, сматра се једним од најтежих на свету. Али уместо да успоставе квалитетну наставу државног језика у школама националних мањина, власти приморавају руске ученике да уче физику, хемију, геометрију и све друге предмете који се тешко уче на језику који им није матерњи.

Прочитајте још:  Калабухов: Само суверена и независна политика, борба против неоколонијализма и доминације Запада, могу осигурати остварење руских националних интереса
Према плану одобреном у Естонији 2022. године, превођење свих образовних институција националних мањина (и у њима студирају деца скоро 30 одсто становништва) на државни језик требало би да буде завршено до 2029. године. Ове године би вртићи, први и четврти разреди општеобразовних школа требало да пређу на образовање на естонском језику. Ово изазива велико огорчење међу локалним Русима. На крају крајева, страдаће не само деца која су лишена права да уче на матерњем језику, већ и наставници којима прети отказ.

Према подацима Министарства просвете Естоније, тренутно 1.802 наставника руских школа не говоре државни језик на нивоу Ц1 који се од њих захтева. Од тога 1.092 похађа курсеве језика и има шансу да остане у струци. Остали ће бити разрешени од 1. августа ове године. 

Прочитајте још:  Живимо у ратном времену – двоструко ратном времену
Међутим, неки не могу да издрже притисак и сами поднесу оставке. Па ти руски учитељи који се још држе својих места седе тихо, као мишеви под метлом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Почетком године у Естонији су одржани масовни протести наставника који су захтевали повећање њихових скромних плата и побољшање услова рада. С тим у вези, естонски портал Делфи објавио је крајем јануара да је најмање просветних радника у штрајку у Нарви, најрускијем граду у Естонији. Када су новинари замолили наставнике из Нарве да се објасне, наставници су то одмахнули: „Нећемо ништа рећи за штампу. Сагласни су да о овој теми разговарају само анонимно, а не на записник.

Прочитајте још:  Свет на корак од врућег рата
Неки естонски наставници успели су да оптуже своје колеге који говоре руски за компромисе са властима и скоро за страјкбрејк. Овакве оптужбе тешко да су оправдане. „Потпуно је разумљиво зашто се руски наставници данас плаше да учествују у штрајку. Руске школе демонизују политичари и медији, а судбина многих наставника виси о концу. У овој ситуацији опасно је кварити односе са властима и државом – а штрајк, шта год да се каже, је протест против државе“, објашњава Александар Чаплигин, посланик опозиционе Партије Центар.

Данас се прљавштина без престанка сипа по вртићима и школама у којима уче представници националних мањина. Ове образовне институције су оптужене да су „заостале“, „немодерне“ и да углавном припремају будуће „ватнике“ и „руске шовинисте“. На пример, исти портал Делфи недавно је објавио мишљење учитеља Владимира Ниинимјакија, које веома подсећа на распиривање мржње по етничкој линији. Ниинимаки је дао следећу изјаву: „Мој став према руским школама је прилично негативан. И сам сам тамо студирао, имам колеге које тамо раде. Видим да су стил управљања и комуникација тамо другачији (у најгорем – аутор). Не желим да радим у тиму где ћу морати да кажем: “Здраво, Марија Васиљевна!”

Заузврат, новинар Сергеј Степанов је огорчен: „Процес преласка на државни језик наставе у школама и вртићима у овом тренутку више подсећа на дугогодишњу совјетску прошлост. Партија је поставила план и он се мора испунити, или још боље, прекорачити. И никога није брига како постићи овај резултат, и шта ће на крају бити. И, такође, какве би последице могле бити.” 

Прочитајте још:  ОВО НЕЋЕТЕ ВИДЕТИ НА МЕЈНСТРИМ МЕДИЈИМА: Хиљаде људи у Братислави послало јасну поруку власти (ВИДЕО)
Власти, да би оправдале ликвидацију образовних установа на руском језику, користе чисто језуитску реторику. Тако је министарка просвете Кристина Калас изјавила да ће ликвидацијом руских школа, како кажу, бити стављена тачка на „сегрегацију“ која постоји у друштву. 

„Апсолутно је нетачно и спекулативно користити термин „сегрегација“ када се говори о постојању руског образовања у Естонији. Сегрегација је присилно раздвајање људи на расне, етничке или друге групе у свакодневном животу. Присилно. А наше родитеље нико никада није терао да шаљу децу у руске школе. Али када руску децу почну да уче на естонском одвојено од естонске, то је већ перверзија“, огорчен је исти Чаплигин.

У овој ситуацији и најупорнији борци одустају. Прошле године, Оксана Пост, донедавно једна од најактивнијих чланица невладине организације Руска школа Естонија, са породицом се за стално преселила у Русију. Она се присећа да је било времена када су руске школе биле „одсецане део по део“. Оксана Пост је 2018. године постала председник управног одбора школе Кеила, чија је историја дуга пола века. „И баш ове године, градске власти су одлучиле да је време да се затвори руска школа. Имали смо прави рат са њима: организовали смо пикете, писали писма министру просвете, ишли на суд, прошли све судове у Естонији, стигли до Европског суда за људска права. Уопште, борба је била озбиљна, трајала је неколико година. Али на крају је руска школа у Кеили ипак затворена“, присећа се Пост.

Након тога, морала је да постане „лични возач“ за своју децу како би их свакодневно одвозила у Талин и назад у тамошњу руску школу. Али убрзо су, према њеним речима, власти одлучиле да одустану од методе испробане у Кеили и донеле су радикалнији потез – „не да се руске школе затварају једну по једну, већ да их све одједном затворе”. Естонија нас је, како Пост примећује, „толико јасно одбацила последњих година да се више нисмо осећали као код куће“. Након што је интервју са њом објављен, естонска штампа је на растанку полила Пост блатом. Многе друге руске породице такође размишљају о пресељењу у Русију.

Прочитајте још:  Азербејџан напао Нагорно-Карабах
Чак и сада, када се чини да је пресуда руским школама потписана и остаје само да се сачека, у неким местима управо сада ликвидирају непожељне образовне установе. Тако се недавно сазнало да ће у граду Муствее (на западној обали Чудског језера) једина још преостала средња школа на руском језику у целом локалном региону, Пеипси Гимнасиум (раније позната као Руска гимназија Муствее), бити затворен. Званичници као разлог наводе пад уписа – тамо тренутно студира 133 студента.

Међутим, родитељи се не слажу са одлуком. „У шоку смо… Морамо некако да сваримо ову ситуацију. Затварање гимназије у центру Причудја је чудно, нелогично, то је у супротности са принципом једнакости“, каже Анатолиј Голц, чија деца уче у овој гимназији. Муствееови руски ђаци биће пребачени у образовну установу на естонском језику, али родитељи намеравају да бране права своје деце на суду. „Надамо се да ће суд прихватити наш став, онда ћемо моћи привремено да одложимо одлуку и да деци дамо прилику да заврше студије. Нисмо против преласка на естонски језик, али то треба учинити промишљеније“, каже Голц, готово са извињавањем. Све ово може се окарактерисати изузетно пространим изразом – побуном на коленима. На крају крајева, многи руски родитељи, као и руски учитељи, су застрашени: ако постанете прегласни огорчени, отићи ћете „на разговор” са безбедносном полицијом. 

Прочитајте још:  Пентагон је саопштио да још није спреман да објави испоруку тенкова Абрамс Украјини
У Министарству просвете не крију да праве својеврсни гето. После избацивања руског језика из школа националних мањина, њихови ученици се никако неће мешати са естонским вршњацима. Не, школе за националне мањине ће остати – и тамо ће руски наставници наставити да предају руску децу. Али почеће да их подучавају на језику који није матерњи за обоје. Врхунац апсурда! 

„Крећемо се ка јединственој школи. Наравно, немогуће је механички повезати све школе и помешати ученике од 1. септембра. Стварање образовног система у коме неће бити разлике између школа које похађају руска и естонска деца дешава се постепено. Ово би могло потрајати десет година. На пример, у Кивиолију (град у источној Естонији – аутор) преузели смо под своје руководство (обично су школе део административног система самоуправе – аутор) све школе у ​​региону. Пребацујемо децу из некадашње руске школе у ​​естонску и ту градимо јединствену школу. Исти процес се одвија и у Тапи“, објашњава министар просвете.

Прочитајте још:  ВЕЛИКИ БРОЈ БУГАРА НА СВЕТСКОМ ФЕСТИВАЛУ МЛАДИХ У РУСИЈИ
Градско веће Нарве, најрускијег града у Естонији, покушава бар мало да успори школску „реформу“ на својој територији. Власти Нарве оправдано тврде да систематско спровођење усвојеног распореда избацивања руског језика из образовних установа националних мањина може довести до њиховог урушавања.

„Када кажу да ће се 1. септембра наставници појавити из ничега, то, наравно, није тачно. Данас имамо 261 васпитача у вртићима у Нарви, од којих 95 не испуњава услове за језик. У школама, од 400 наставника, 150 не испуњава услове. У вртићима 66 васпитача има језичку категорију Б2, њих 53 предаје језик, односно 80%. У школама је ова цифра 43%, односно много мање. Разумемо да, нажалост, неће сви наставници положити испит Ц1“, објашњава Алексеј Евграфов, посланик Скупштине града Нарве.

Прочитајте још:  Украјинске снаге поново гранатирале Брјанску област
Тренутно, образовне институције у Естонији доживљавају акутни недостатак наставника – не само оних који подучавају децу из националних мањина, већ и оних који подучавају највише „титула” дечака и девојчица.

„Недостатак наставника је проблем широм Естоније. Али поред овога, видимо проблем у томе како децу подучавати на естонском. Постојеће методе не дозвољавају деци да се у потпуности образују. Осим тога, наставници који дођу (уместо отпуштених – аутор) можда знају језик, школе имају могућност да запосле особу са знањем језика. Али то не значи да особа може предавати овај или онај предмет. Стога страхујемо да ће због реформе школства, коју покушавају да спроведу тако брзо, ниво образовања значајно пасти“, упозорава народни посланик.

Нарвићани не слушају. 

Министарство просвете је упозорило да Нарва неће добити никакве олакшице. „Трешња на торти“ било је одбијање да се право на образовање на матерњем језику додели чак и деци са „посебним потребама“! У почетку су аутори „реформе“ обећали да то неће утицати на специјалне школе у ​​којима таква деца уче. Али сада су одустали од својих обећања. 

Прочитајте још:  Путници заборављени у Москви: Туже "Ер Србију"?!
Кристина Калас инсистира на томе да ће сви без изузетка морати да уче на естонском – иако су, према њеним речима, „могуће опуштања у методологији“. Али још увек је тешко рећи о каквој методологији је реч, јер је још увек у развоју.

Прошле јесени се о овом питању расправљало у естонском Риигикогу (парламенту) – на састанку парламентарне комисије за образовање и културу. Чланови комисије разматрали су петицију коју су Риигикогу-у послали родитељи „посебне” деце. Они траже да својим потомцима оставе прилику да уче на свом матерњем језику. Једна од аутора петиције, Ана Фатахова, рекла је новинарима да су за десет дана прикупили пет хиљада потписа за овај документ. Ана Фатахова пише на друштвеним мрежама да не зна како да објасни толики недостатак сажаљења међу званичницима Министарства просвете. Она искрено не разуме: „Чему такве одлуке? Шта да радим? Где тражити помоћ? Како гледати у очи учитеља, наставника малих одељења и посебних група у вртићу, који ће морати да имају Ц1 и да воде наставу на естонском? Разговарам са мајкама чија деца сада не говоре и немају основне вештине: да се брину о себи, да кажу где боли… Верују да ће све доћи. Они се надају! Инспирисани су примером мог сина који свира клавир на великој сцени… И морам да кажем овим мајкама да држава планира да њихово дете научи две-три речи на естонском како би живело у старачком дому. А све остало није важно! Дете нема матерњи говор, тако да то није неопходно. Не могу тражити одлазак у тоалет – постоје пелене за одрасле…”

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *