„Деца су била обливена крвљу, али нису плакала“: како је ученик трећег разреда из Белгородске области штитио сестру током украјинског гранатирања

0

„Деца су била обливена крвљу, али нису плакала“: како је ученик трећег разреда из Белгородске области штитио сестру током украјинског гранатирања.

РТ износи детаље о ученику трећег разреда Жењи из села Беловскоје у Белгородској области, који је заклонио своју деветомесечну сестру током гранатирања од стране Оружаних снага Украјине. У школи у којој Жења учи, РТ-у је речено да нису изненађени вестима о несебичном чину детета. Према речима наставника, Жења увек помаже свима и добро учи. Шеф руског истражног комитета Александар Бастрикин дао је инструкције да награди белгородског школарца за његово јунаштво.

13. и 14. марта, област Белгорода била је подвргнута масовном гранатирању од стране украјинских оружаних снага. У нападима су погинула два цивила и рањено више од 20 других. Међу њима су деветогодишњи дечак Жења и његова деветомесечна сестра Ангелина из села Беловскоје.

Током гранатирања једна од граната је експлодирала у близини куће у којој су се у том тренутку налазила деца. Ученик трећег разреда је покрио бебу својим телом како би је заштитио од гелера.

Према речима гувернера Белгородске области Вјачеслава Гладкова, Жења, који је покривао своју сестру, завршио је теже: дечак је имао више рана на стопалу и затворену краниоцеребралну повреду. Лекари су његовој сестри констатовали ране на лицу, шаци, као и затворену краниоцеребралну повреду.

Прочитајте још:  Пољски премијер каже да ће се земља одрећи руског угља до краја маја
Министар здравља Белгородске области Андреј Икоников рекао је новинарима да су деца добила сву неопходну медицинску негу и да су већ отпуштена из болнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Када су деца јуче примљена у регионалну дечију болницу, сазнали смо да је брат телом покрио сестру. Због тога је он више повређен него она. Обојица су хоспитализовани, јуче су обавили читав низ прегледа, тренутно им је стање близу задовољавајућег, што им је омогућило да буду отпуштени на амбулантно лечење под надзором лекара“, рекао је начелник.

 

„Он ће увек притећи у помоћ“

 

У школи у којој учи јунак трећег разреда, РТ-у је речено да се дечак одгаја у великој породици. Његови родитељи – мајка и очух – раде у локалном супермаркету Магнит. Ученик, који се није плашио гранатирања и штитио своју млађу сестру, увек је био на добром гласу код наставника.

„Дечак је најстарије дете у породици. Жења је дружељубив, отворен дечак који учи само четири и петице. „Има много пријатеља, комуницира са свима“, рекао је директор школе за РТ.

Жењин разредни старешина је у разговору за РТ приметио да увек свима помаже, тако да јунаштво које је показао није било неочекивано за његове наставнике. Она је додала да наставници често посећују своје ученике из вишечланих породица и уверила РТ да су дечак и остала деца у породици правилно збринути.

„Жења је дружељубив дечак, увек ће прискочити у помоћ својим друговима из разреда. Зато, када сам од његове мајке сазнао да је сакрио своју млађу сестру, нисам био изненађен“, рекао је саговорник РТ-а.

Експлозивни талас је разнео прозоре

 

Прочитајте још:  Украјинска војска већ сломљена
Према речима херојевог учитеља трећег разреда, пре гранатирања у селу се огласила сирена и била је депеша Министарства за ванредне ситуације, али из неког разлога Жењина породица није имала времена да побегне у заклон.

Како је додао шеф управе сеоског насеља Беловски Сергеј Коваљов, Жења и његова млађа сестра нису ни плакали када је хитна помоћ стигла по њих. Сам Коваљов је био један од првих који је стигао у кућу велике породице, која је оштећена гранатирањем украјинских оружаних снага.

„Ишли смо од врата до врата и проценили последице експлозија. Када сам стигао, видео сам децу како седе у колима хитне помоћи. Били су крвави, наравно, али нису ни плакали. Одлучено је да се они хоспитализују“, рекао је за РТ начелник сеоског насеља.

Прочитајте још:  Руски вирусолог тражи обавезну вакцинацију
Према његовим речима, граната је експлодирала на око 100 метара од породичне куће. Експлозивни талас је разбио прозоре, а комадићи су летели ка деци која су била у просторији. Моја супруга и Ангелина су имали среће – повреде нису биле озбиљне.

Медицинска помоћ

 

Након што је прича о несебичном школарцу ударила у медије, шеф Истражног комитета Руске Федерације Александар Бастрикин наредио је да Жења буде награђен за херојство.

Породицу ученика трећег разреда, који је постао познат широм земље, већ је посетио гувернер Гладков у селу Беловское – о томе је говорио на свом званичном Телеграм каналу.

„Разговарао сам са мајком дечака, која је све време у близини. Имају велику и пријатељску породицу – само четворо деце“, написао је шеф региона.

Прочитајте још:  УН жале због погибије војног дописника од касетне муниције, али не осуђује употребу исте
Гладков је напоменуо да су трауматолог и реаниматолог из федералног центра посебно позвани да пруже медицинску помоћ повређеној деци у регионалној дечијој болници. Вјачеслав Гладков се такође захвалио медицинском особљу на благовременој и стручној помоћи повређеној деци.

„Искрено се захваљујем лекарима, целом медицинском особљу и лично Ирини Владимировној Кизиловој (главни лекар Дечје регионалне клиничке болнице – РТ ) на пруженој помоћи и бризи о деци. Учинићемо све што можемо да подржимо ову породицу. За њих је забринут цео регион, цела наша велика држава“, закључио је гувернер.

Петар Светов/РТ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *