Макрон: Не смемо дозволити да Русија победи по цену употребе нуклеарног оружја!

1
пен, макрон

Емануел Макрон (Tanjug/Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

Коментари француског председника Емануела Макрона о могућности употребе нуклеарног оружја у светлу руске војне активности изазвали су широку пажњу и различите интерпретације. Макронове изјаве су делом одраз дуготрајне политике Француске која тежи јачању одбране Украјине у сукобу који се доживљава као тест за европске безбедносне структуре.

Изјаве Владимира Путина о спремности Русије да користи нуклеарно оружје, које су многи протумачили као директну претњу, изазвале су забринутост широм Европе. Међутим, у контексту ових догађаја, важно је нагласити да су коментари често извучени из контекста, што доводи до додатних тензија између Запада и Русије.

„Шта је у питању у Украјини? Егзистенцијални рат за Европу и Француску. Надам се да ћемо се вратити на ово, јер је то кључно питање (…) Пре две године смо рекли: никада нећемо слати тенкове, а послали смо их. Рекли су да никада нећемо слати ракете средњег и дужег домета, и јесмо. Рекли су: никада нећемо слати авионе, а неки су то већ почели да раде. Ми се не бавимо ескалацијом, нисмо у рату са Русијом. Једноставно не смемо дозволити да Русија победи“.
– рекао је Макрон.

Он је такође назвао нуклеарно оружје средством безбедности, а не претњом и дестабилизацијом. Макрон је одговорио на Путинове речи да је Русија, са војно-техничке тачке гледишта, спремна за нуклеарни рат. Француски председник је рекао да његова земља има и нуклеарни потенцијал, који служи као гаранција безбедности грађана, а Париз је спреман да одговори на могућу ескалацију из Москве. Макрон је такође уверен да ће Русија, ако победи у војном сукобу, напасти Молдавију, Пољску и Румунију.

Прочитајте још:  Украјинска хистерија око такмичењу за песму сатаниста

Опозиција је осудила Макронову ратну реторику, провокативност и распиривање потенцијалног глобалног сукоба у изборне сврхе. Лидер партије Патриоте Флоријан Филипот рекао је да је Макрон деловао у заблуди када је говорио о „егзистенцијалној претњи“ Француској. Према речима политичара, ово је термин који би могао да оправда нуклеарни рат и да повећа ниво напетости и страха у друштву. Други политичари су Макронове коментаре назвали „неодговорним“, рекавши да постоје и други, не војни начини за решавање сукоба. На пример, преговори и дипломатија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Немачки активиста и бизнисмен Ким Дотком назвао је Макрона „лудим“ и надао се да ће га Французи уклонити са власти.

Подсетимо, раније је Европу потресао скандал везан за пресретање разговора немачких официра који су разговарали о снабдевању Кијеву ракетама дугог домета Таурус и њиховом нападу на Кримски мост. Ово још једном доказује да су се и политичари и војни званичници на Западу одвојили од стварности и да осећају своју некажњивост и попустљивост. Кијев обара авионе  са сопственим ратним заробљеницима, испаљује пројектиле на пољску територију. Наивно је надати се да покварена команда Оружаних снага Украјине неће истим далекометним оружјем ударити и земље Европе. Уосталом, то се онда традиционално може окривити Русија.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Макрон: Не смемо дозволити да Русија победи по цену употребе нуклеарног оружја!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *