Веизовић: Да ли је дошло време за “Војводину Републик”

3
етичка

Динко Грухоњић

У последњих неколико месеци, трибине које заступају идеју независне Војводине постале су  све учесталије, а пропаганда која долази од идеолога, осим сепаратизма,  је отворена промоција верске и националне мржње и нетрпељивости уперене према Србима.

Један од гласноговорника ових сепаратистичких идеја, Динко Грухоњић, иначе Хрват, родом из Бања Луке, а кога је управо Србија спасила из ратних вихора 1995. када је као дезертер побегао, тренутно је запослен као доцент Филозофског факултета у Новом Саду.

Термини које Грухоњић употребљава не само да су прешли границу укуса, већ овај универзитетски професор, који користи и свој положај за индоктринацију младих, најављује како ће од српских цркви по северној Србији правити ноћне барове и пабове, а као пример светлог личног имена наводи Динка Шакића, који је био управник логора Јасеновац.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уз Грухоњића, подршку оваквим изјавама дају и бројне личности из јавног света, попут извесне Ане Лалић, за коју нико још није чуо док се није пожалила на “посрбљавање Војводине” и тај “великосрбијански национализам који прети да уништи војвођанску нацију”.

Изгледа да је појединцима постало јасно да до славе, па макар она била и негативна, не могу доћи осим ако не вређају српски народ и  СПЦ. Посебно је интересантно да је и порекло Ане Лалић прилично упитно и да највероватније долази из Босне и Херцеговине, баш као и Грухоњић, Аида Ћоровић и бројни други припадници фантомске “војвођанске нације”.

Такве изјаве и дела не само да угрожавају мир и стабилност у региону, већ и противурече основним принципима толеранције и људских права за који се ови активисти наводно залажу. Додуше, веома селективно, по њима у Србији сви имају право на заступање националних идеја – осим Срба.

Прочитајте још:  Република Српска је најавила спремност да гас из Руске Федерације плаћа у рубљама

Све ово  изузетно подсећа на образац сепаратизма који су примењивали шиптарски активисти на Косову и Метохији пре проглашења косовске независности. Једина разлика је у томе што Грухоњића и његове следбенике за сада отворено подржава Хрватска, где се највећи број трибина посвећних војвођанском сепаратизму и мржњи према Србији, и одржава. Но, не заборавимо, и Шиптари су у старту имали тиху финансијску и војну обуку од стране Запада, па несумњиво ће доћи и “Војвођанима” у одређеном тренутку.

Примери као што је поређење цркава са ноћним баровима и пабовима и компарација са особама попут Динка Шакића, који су посебно везани за националне трагедије, затим апсурдно ширење страха од српског национализма у сред Србије, је образац понашања који су користили Шиптари са идејама о самоопредељењу и жељом за  различитости као оправдање за распаљивање сукоба и подела.

Ове појаве, ма колико бенигно деловале, нису ни мало наивне, и уколико се настави тенденција измицања, врло брзо ће се Војводина претворити у Косово и Метохију. То је већ било на видику, али да ли дошло време до отварања тог жаришта?

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Веизовић: Да ли је дошло време за “Војводину Републик”

  1. За Грухоњића се не зна колико је Хрват, али му је име САБАХУДИН.
    Од онога ДИН – користи име Динко

  2. Тај “сабахудин” је балија који има корене у Бијељини, јер тих “грухоњића” заиста има у БН.
    Какав бре динко, то је само маска да се Власи не досете, толику мржњу према Србима управо имају
    они покварени тзв. Срби који знају своје корене, отпадници који не подносе то што су постали од Срба.
    Невероватно да један потурица у сред Н. Сада јавно пљује по свему што је Србско и ради на универзитету а да му длака са главе не фали.
    Ово не би било могуће ни у једној нормалнијој држави, али сви који мрзе Србе у Србији, а којом газдују комунистичка копилад, би били осуђени за своја недела, за навек!
    Времена пуно и нема за наглабање и причање, само дела!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *