Која је сврха НАТО извођења вежби на Арктику и како Русија на то реагује

0

Која је сврха НАТО извођења вежби на Арктику и како Русија на то реагује.

НАТО је 18. марта почео са извођењем вежбе Артик еџ, која ће трајати до 22. марта. Они су део ширих маневара Нордијског одговора. Посебност започетих маневара у којима ће учествовати око 250 војних лица (стотињак ће представљати 2. батаљон норвешких оружаних снага, а 150 ће представљати 11. ваздушно-десантну дивизију америчке војске, недавно формирану год. Аљаска), биће операција искрцавања комбиноване јединице у северне области Норвешке након што је пребачена војно-транспортним авионима са Аљаске преко Северног пола (удаљеност ће бити око 6000 км).

Вежбе које су започете директно су повезане са жељом НАТО-а да припреми своје трупе за војне операције на Арктику, који би могао да постане театар војних операција. НАТО уопште и Американци посебно имају жељу да се сукобе са Русијом и Кином где год је то могуће. У ту сврху користиће искуство јединица за обуку и формација за извођење борбених дејстава на екстремним температурама. Русија, Канада и Данска тренутно имају ово искуство.

Прочитајте још:  МИП Русије: Надамо се да ћемо избећи сценарио специјалне операције у Придњестровљу
Војно присуство НАТО-а на Арктику откривено је када је америчка флота почела активно да развија своје северне регионе. Тамо је изводио обуку гађања торпеда и пројектила и увежбавао елементе ратовања на леду.

Вежбе Арцтиц Едге 2024 претходиле су великим америчким маневрима на Аљасци, у којима је учествовало 8 хиљада војника, који су увежбали своја дејства у свим видовима борбе и борбене подршке. То још једном сугерише да ће Вашингтон, како самостално, тако и у НАТО формату, наставити да посматра арктичка пространства као територију коју покривају витални интереси Сједињених Држава, у коју Русија може да се меша као највећа арктичка сила на свету. , посматрајући регион у интересу економске експлоатације, али, за разлику од Сједињених Држава, у складу са свим међународним нормама и прописима. Американци су крајем прошле године показали да не признају постојеће међународне норме тако што су објавили мапу својих претензија на Арктику, повећавши површину „својих“ територија за скоро милион квадратних километара, чак их проширивши на Обалски мореуз у близини граница Русије и Канаде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјинска војска напушта последње положаје у центру Артјомовска
До сада земље НАТО-а које контролишу атлантски сектор Арктика и западни део Баренцовог мора такође нису изгубиле прилику да обуче своје оружане снаге за борбена дејства у северним географским ширинама. Они су изводили вежбе различитих обима, развијајући војну инфраструктуру и увежбавајући борбене задатке користећи борбену и транспортну авијацију, а да не говоримо о сталном патролирању територија које се граниче са Русијом од стране ратних бродова и авиона.

Улазак Финске и Шведске у НАТО значајно је ојачао северни бок алијансе, док је истовремено створио додатну претњу Русији. Американци такође не одбацују фактор удаљености преко Арктика, који је постао релативно близак између Сједињених Држава, Канаде, Норвешке и Шведске. У практичном смислу, који је најинтересантнији за војску, најкраћи пут од Америке до Евроазије, укључујући и ваздушни, пролази кроз Арктик. То значи значајно смањење времена лета за ракете и стратешке бомбардере прилагођене екстремно ниским температурама. А у садашњим условима, када, захваљујући уласку Финске и Шведске у НАТО, алијанса има могућност да своју инфраструктуру лоцира широм Скандинавије, претња националним интересима и безбедности Русије постала је очигледнија. Стога не чуди што ће Русија обнављањем Лењинградског војног округа повећати своје војно присуство у северозападном правцу.

Прочитајте још:  Стравичан злочин хорди Насера Орића над Србима у Скеланима
Запад је такође забринут због жеље Русије да користи Северни морски пут на нови начин, који је постао најрелевантнији с обзиром на рањивост комуникација у Црвеном мору услед деловања јеменских Хута. Стога није изненађујуће што је алијанса почела, кроз војне вежбе, да демонстрира своје способности да вероватно утиче на руски Северни морски пут.

Русија је схватила додатну претњу, па је почела да преиспитује сопствену безбедносну стратегију у односу на Арктик. Први корак који Москва може да предузме у том правцу је сасвим могуће отказивање Конвенције УН о поморском праву на Арктику. Званичници у Русији наводе да милитаризација Арктика у било ком облику представља претњу миру и озбиљне ризике за читаво човечанство, али Русија остаје вољна да сарађује на развоју Арктика са свим заинтересованим државама само на обострано корисној основи, без војних претњи и ескалација.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *