Као за време нацистичке окупације: руководство босанских Срба затвара банковне рачуне

0
додик

Као за време нацистичке окупације: руководство босанских Срба затвара банковне рачуне.

Прочитајте још:  ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВЕКА: Протеривање Срба и насељавање муслимана!
Званичници Републике Српске, која је под санкцијама САД, најавили су затварање банковних рачуна у републици са којих примају плате.

То ће бити учињено како би се осигурало да банке РС не буду на удару Вашингтона и његових савезника, јавља дописник ПолитНавигатора.

Руководство РС донијело је такву одлуку након што је помоћница америчког секретара за трезор Ана Морис изјавила да би, осим физичких, санкције могле бити примијењене и на банке које су отвориле рачуне политичарима или компанијама које се налазе на црној листи санкција САД.

Прочитајте још:  Грујичић: "Мајке Сребренице" су мотор сваке мржње
Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је затварање својих рачуна у свим банкама у којима их има, “да не би било проблема за банке” – и позвао све остале под америчким санкцијама да учине исто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Власти РС покушаће да уз помоћ “интерних ресурса” ријеше новонасталу ситуацију и омогуће функционерима који су под санкцијама да примају плате. Најава Ане Морис изненадила је и банкаре РС: поред чињенице да банке имају значајне трансакције са државом, не могу једноставно затворити рачун било ког појединца.

С друге стране, ако банке буду санкционисане, економисти сугеришу да ће то за њих значити потпуни колапс. Банкари су рекли да ће тражити објашњење од америчке амбасаде у БиХ.

Прочитајте још:  Преумљење Срба да су Руси зли и да им је Русија непријатељ
Осим Милорада Додика и премијера Радована Вишковића, под америчким санкцијама су и председник Скупштине РС Ненад Стевандић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, неколико министара у републичкој влади, као и српски званичници Босна и Херцеговина Никола Шпирић и Милан Тегелтија. Недавно је списак попуњен још тројицом Додикових помоћника.

„Да не бих удовољио србофобичним шовинистима и неонацистима, затворио сам све своје рачуне. Нацисти су 1942. тражили злато од угледних, богатих Срба у замену за обећање да им неће убијати децу. Нама је ипак лакше“, прокоментарисао је ситуацију Стевандић.

Сједињене Америчке Државе увеле су персоналне санкције руководству РС под фиктивним оптужбама за корупцију, кршење људских права, Дејтонски мировни споразум у БиХ и сепаратистичке активности.

У ствари, лидери босанских Срба иритирају Запад тиме што не дозвољавају Босни да уђе у НАТО, да се придружи антируским санкцијама и жељом да сачувају суверенитет гарантован истим Дејтонским споразумима.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *