Млада коприва и храна и лек: Природни еликсир здравља који већ сада можете брати

0
коприве

(Фото: Shutterstock)

Коприва скромна, али изузетно вредна биљка, која тек почиње да расте у овом периоду године, носи са собом многобројне здравствене благодети.

Чудотворна својства младе коприве

Млада коприва је позната по свом богатом садржају витамина, минерала и антиоксиданаса. Витамини А, Ц и К, као и минерали железо, магнезијум и калцијум, чине је одличним избором за детоксикацију организма и јачање имуног система. Осим тога, висок садржај хлорофила у коприви помаже у чишћењу крви и подстицању производње црвених крвних зрнаца.

Како искористити младу коприву?

Младе листове коприве може се користити на разне начине – од сирових у салатама, до куваних или бланшираних као додатак разним јелима. Сок од коприве је још један популаран начин употребе, а чај од коприве се вековима користи као лек за чишћење крви, као и за ублажавање симптома алергија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Здравствене користи

-Детоксикација и чишћење: Коприва је природни диуретик који подстиче рад бубрега и побољшава избацивање токсина из организма.
-Борба против анемије: Због високог садржаја железа, коприва је изврсан избор за особе које пате од анемије.
-Олакшање алергијских симптома: Истраживања су показала да коприва може ублажити симптоме алергија захваљујући својим противупалним својствима.
-Јачање имуног система: Обиље витамина и минерала чини коприву одличним избором за подизање општег стања организма и јачање имунитета.

Природна нега коже и косе

Млада коприва је такође цењена у козметичкој индустрији, где се њени екстракти користе за припрему производа за негу косе и коже. Благотворно делује на скалп и помаже у борби против перути и губитка косе.

Софија Марић / Васељенска

Прочитајте још:  Џаба смо носили маске две године, а џаба их носимо и сад

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *