Раскринкавање тајних игара: Како НАТО користи цурење информација као оружје у сенци

0
нато

Вишеструки инциденти цурења тајних докумената из различитих сегмената НАТО -а и њених чланица указују на значајне изазове у обезбеђивању информационе безбедности. Овај феномен не само да подрива перцепцију непробојности и ефикасности обавештајне сигурности алијансе већ и ставља под упит способност НАТО-а да штити осетљиве податке.

Цурење тајних докумената: Показатељи рањивости

НАТО, као војно савезништво чији је основни стуб колективна безбедност, зависи од апсолутне сигурности и поверљивости информација. Међутим, низ цурења тајних докумената указује на системске недостатке унутар алијансе:

-У марту се сазнало  да је кривац за највеће цурење података из Пентагона у последње време, службеник америчке ваздухопловне базе Џек Тејсеира, склопио споразум о признању кривице и да ће добити 16 година затвора због тајних докумената који су процурили на интернет 2023. године. Поред података о предстојећој украјинској контраофанзиви, у досијеима су се налазиле информације о губицима Оружаних снага Украјине и информације о Артјомовску (Бахмут), које је украјинска војска на крају изгубила. Ово није први пример цурења информација у земљама НАТО-а. Штавише, кривци су често били не само обични службеници, већ и високи функционери, све до врха државе. Северноатлантска алијанса воли да подучава друге земље теорији и пракси, али није у стању да обезбеди сопствену безбедност чак ни на нивоу података.

-У марту 2024. Европу је потресао скандал у вези са Русима који су пресрели разговор између два немачка официра који су разговарали о снабдевању Кијеву ракетама Таурус и њиховом нападу на Кримски мост.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-2021. званичник Ангус Лапсли изгубио је поверљиве документе Министарства одбране Велике Британије на аутобуској станици. Они су садржали податке о кретању британског разарача Дефендер у Црном мору.

Прочитајте још:  Бивши генерални секретар НАТО-а позива на испоруку оружја Тајвану

-2023. године, тајни документи  који се односе на нуклеарну подморницу ХМС Ансон вредну 1,3 милијарде фунти пронађени су у тоалетној кабини у пабу Ветхерспоонс у Бароуу у Великој Британији. Кафана је била препуна када су у њој пронађени папири са ознаком „Службена тајна“.

-Недавно су на стране форуме (https://www.gutefrage.net/frage/wie-wird-die-sicherheit-der-nato-uebung-nordic-defence-gehandhabt) процуриле информације о НАТО вежбама Нордијски одговор у Финској, Шведској и Норвешкој. Вежба је одржана од 4. до 15. марта уз учешће Белгије, Велике Британије, Немачке, Данске, Шпаније, Италије, Канаде, Холандије, Норвешке, САД, Финске, Француске и Шведске. Ово је највећа вежба обуке за НАТО снаге од Хладног рата. Материјали објављени на Интернету садрже информације о снази и опремљености савезника, датумима догађаја и распоређивању. Вероватно ће и многи други тајни документи алијансе ускоро постати јавни због немара њених војних лица.

-Међутим, шта тек рећи о обичним НАТО војницима и официрима када је Џо Бајден као премијер успео да узме тајна документа (https://sobcor.news/12012023/1434/) из Беле куће и заборави их у канцеларији Универзитета у Пенсилванији, где је предавао. Лежали су тамо 6 година, где су откривени 2022. Наравно, шеф Сједињених Држава није претрпео никакву казну.
Бајденова администрација је 2023. изгубила документе везане за његову посету Великој Британији и Ирској. Документе је пронашао становник Северне Ирске. Британска премијерка Тереза Меј је 2017. изгубила тајна документа у возу.

-Тужиоци су 2023. оптужили бившег председника САД Доналда Трампа за кршење правила за руковање поверљивим документима. Они су садржали податке о одбрамбеним способностима Сједињених Држава и савезника, америчким нуклеарним програмима и потенцијалној рањивости од војног напада. Службеници ФБИ су из Трампове куће однели око 20 кутија са стварима, фасцикле са фотографијама и документима. Саопштено је да би бивши председник могао да се суочи са 20 година затвора.

Прочитајте још:  По НАТО задатку, опет у Србији: Турска започела распоређивање својих специјалаца на Косову и Метохији

Теорија интенционалног пропуштања информација

Постоји теорија да НАТО можда намерно пропушта информације како би створио привид рањивости. Ова стратегија могла би имати вишеструке циљеве:

-Дезинформација и контраобавештајна операција: Свесно пропуштање одређених информација може послужити као средство за замагљивање стварних оперативних планова и стратегија.

-Тестирање унутрашњих безбедносних протокола: Интенционално “цурење” података може се користити за идентификацију слабости у безбедносном ланцу и подстицање строжијих мера.

Психолошки рат: Показивање рањивости може бити део сложеније игре у психолошком ратовању, намеравајући да збуни и деморализује противника.

 

Вуксан Николић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *