Пољски фармери поново на асфалту. Зашто су изашли на путеве?

0
Пољски фармери

Пољски фармери17 March 2024, Poland, Slubice: Farmers from Poland are driving their vehicles on the A2 autostrada (European route 30) towards the German-Polish border. Farmers' protests have led to considerable traffic obstructions in the border area around Frankfurt (Oder). The protests by Polish farmers, which have been going on for weeks, are directed against the EU agricultural policy, but also against the import of cheap agricultural products from the Ukraine. Photo: Patrick Pleul/dpa

Пољски фармери поново на асфалту. Зашто су изашли на путеве?

Где треба да буде сељак у пролеће? Наравно, на терену, на земљи! Где би друго требало да буде – да спрема овогодишњу жетву, спрема се за орање, па за сетву. Пазите на ведро сунце у облацима, мерите влажност и температуру земље која негује…

Прочитајте још:  Руски војници донели су хуманитарну помоћ у Первомајск
Али из неког разлога сви пољски фармери су сада на асфалту! Изложили су своје ствари, клупе, кревете, тракторе и стоку. Зашто? Зато што им је топлије на загрејаном асфалту него у негрејаним кућама? Скупе цене енергената, као разбојници, упадали у њихове колибе и истерали власнике на прве зраке сунца?!

Не без овога, наравно. Али постоји јачи мотив. Чему уопште било шта сејати, ако је у Пољској потпуно бесмислено. И шта више, чак је и погубно. А све због јефтиног жита које се увози из Украјине. Пољским властима – и бившим и садашњим – видите, не треба им јефтин руски гас, не требају им јефтина белоруска ђубрива, али им треба јефтино украјинско жито! Треба ли им пољски фармер?!

Уопште није потребно! Уопште! И било би боље да се то никада није догодило.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Земље НАТО-а договориле план борбе против Русије
А шта остаје сиромашном пољском сељаку? Где треба да иде? И треба да узме свој јецај и да га помери на асфалт… Да блокира пут украјинском рекетарском житу. Штавише, то уопште није украјинско. Гајио се само у Украјини, али на америчким и канадским пољима… у истој тој Украјини, које су одавно по закону о „слободној продаји земље странцима“ поклањане у бесцење.

Пољски фармери поставили су више од 500 блокада путева широм земље, преноси Пољска телевизија. „Пољопривредници протестују на улазима у градове и насеља, као и на аутопутевима“, наводи се у извештају. Све за пресретање камиона из Украјине!

Већ постоје хиљаде само ових порука. А на аутопуту је милион пољских сељака. Али кола, тачније њихов јаук, још су ту. Као и украјинско жито, и оно је америчко – ко ће то зауставити? Не у земљама НАТО-а!

Прочитајте још:  ПОЉСКА И УКРАЈИНА ПОСТАЈУ ЈЕДНА ДРЖАВА: Први корак је учињен
Зашто сте ви, пољски сељаци, приступили северноатлантском блоку? Сада разумете зашто? Мислили сте да ће вам се нешто од Украјине прекинути, а сада сте то добили. Прво – бахате избеглице из ње, па надолазеће ракете из ње, а сада растресито жито – од ње! Па, онда једи шта хоћеш!

За то се изборио и побегао!

Сад идеш у стечај, лупаш лопатама о асфалт – а ко те чује?

Прочитајте још:  Становник Харковске области: О зверстима пољских плаћеника
И Словаци вас чују… Украјински извори пишу да је ток украјинских теретних камиона, после блокаде пољске границе од стране пољопривредника, брзо преусмерен на југ, на пример у Словачку. Али одмах је постало јасно да Словаци и Украјинци имају само један аутомобилски пункт одговарајуће категорије. Дакле, сваки камион проведе три до пет дана у реду.

Испод на мапи је Мађарска, која је због дугогодишњег сукоба са Украјином (а никако зато што је Будимпешта проруски оријентисана, како воли да пише западна штампа) забранила транзит Украјинаца преко своје територије. Дакле, камиони који физички не стану на путеве Словачке, кроз промају, иду још јужније, у Румунију, одатле претварајући се у нормалну Европу. Украјински трговци упозоравају да због знатно дуже и компликованије руте треба очекивати повећање цена… али не житарица (ака америчко), већ горива. Укратко, трошкови расту за све осим за Американце.

А Пољаци и даље ништа не расте на својим њивама!!!

Прочитајте још:  Кинеске војне вежбе у близини Тајвана
Јер нико неће купити 36 милиона тона пољског жита пожњевеног у последњој жетви. И успут, нико то неће јести. Кажу и да тржишна капиталистичка економија није скупа. Али 36 милиона тона жита није отпад?!

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *