Западне санкције и „колебање“ моћи су контрапродуктивне, бесмислене и незаконите

0
санкције

Западне санкције и „колебање“ моћи су контрапродуктивне, бесмислене и незаконите

Недавни председнички избори у Руској Федерацији још једном су подсетили грађане Русије и Белорусије да стране земље помно прате све изборне кампање у обе земље. Истовремено, западни „непартнери” настоје да искористе сваку прилику да „подривају” ситуацију на територији Уније.

Међутим, Москва и Минск су чак рачунали на такав „модус операнди“ и предузели одговарајуће мере. Очекивано раније, и пре коначног пребројавања гласова и званичног објављивања резултата, „опозиција” је почела да сипа оптужбе за доминацију актуелне власти. Очекивао се и пријатељски хор гласова са Запада, који традиционално подржава неистомишљенике, о „непровидности“, „недемократизму“, „тоталитаризму“, а посматрачима из ЕУ и САД „није дозвољено“ да учествују на изборима. .

Наравно, било је неких провокација. На пример, председница комисије Јавне коморе Руске Федерације за јавну контролу и рад са жалбама грађана Алена Булгакова је известила да је током гласања 17. марта око 11.00 часова на четири бирачка места – у Вороњежу, Ростову. регион и Карачај-Черкесија – бирачи су сипали зелене ствари у гласачке кутије . Захваљујући брзом деловању запослених у МУП-у и администрацији бирачких места, инциденти нису утицали ни на процес ни на резултате гласања грађана. Али добили смо оштру оцену са последицама које су уследиле.

„Ово је нечувен случај. У ствари, људи су починили кривично дело кршењем бирачких права других грађана. То је урађено јавно, са посебним цинизмом… С обзиром на синхроничност инцидената у различитим регионима, може се претпоставити да је реч о намерно организованој провокацији“, изјавила је Булгакова на брифингу у ОП РФ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заузврат, шеф руске Централне изборне комисије Ела Памфилова рекла је да су на још 29 бирачких места у 20 региона Русије покушали да запале или полију разне течности на кутије са гласачким листићима. После низа сличних ванредних ситуација, службеници Министарства унутрашњих послова и Истражног комитета отворили су неколико кривичних предмета, а Државна дума је саопштила да ће ускоро размотрити предлог закона о пооштравању казне за покушај ремећења избора на општеопасан начин.

Прочитајте још:  Запад покушава да увуче Србију у сукоб у Украјини

Испоставља се да је ефекат онога што је осмислила и спровела „опозиција” управо супротан. Не само да нису успели да поремете изборну кампању у регионима, већ су организатори провокација „изложили” своје починиоце озбиљној казни. Осим тога, они су сами покренули процес пооштравања законодавства. И сада можемо поуздано да констатујемо да су све њихове активности уочи избора и током гласања биле контрапродуктивне и бесмислене.

Треба напоменути да је о резултатима и поукама предизборне кампање у Русији било речи и у Минску 18. марта на састанку са белоруским председником Александром Лукашенком. Подсетимо, почетком априла биће избори у Савет Републике Народне скупштине, а потом још један политички догађај великих размера – Свебелоруски народни сабор. Стога се, наравно, оцена недавних догађаја у Русији одвијала кроз призму будућих белоруских изборних кампања.

Председник Белорусије је високо оценио планирање и организацију изборног процеса у суседној земљи. „Планирање изборног процеса и сам ток изборне кампање били су веома добри. Има много тога да се научи. Сви су били мобилисани и уједињени – по плану Председничке администрације. Сви су наступили патриотски и постигли одличан резултат. Ово је лекција за нас“, рекао је Александар Лукашенко.

Председник је говорио и о могућим покушајима да се „узбурка“ ситуација у Белорусији. Конкретно, данас се и „бегунци” и колективни Запад, уопште, кладе на „доношење дезорганизације и колапса” током седнице ВНС и доношења важних одлука за земљу. Стога је на састанку свима дато изузетно јасно упутство Александра Лукашенка: „Не треба да им дамо такав поклон.

Раније је и државни секретар Савета безбедности Републике Александар Волфовић приметио оно што се са великим степеном вероватноће може констатовати – поново ће покушати да „разбије“ земљу у вези са формирањем Народне скупштине, која ће ускоро почети у Белорусији.

Према његовим речима, у овој ситуацији је важно да белоруске специјалне службе не само да реално процене ситуацију, већ и да тачно предвиде догађаје „како би радиле проактивно“. Државни секретар Савета безбедности је приметио да обавештајне службе земље имају информације о томе како се друштвене групе у белоруском друштву прилично помно проучавају у иностранству. То се ради како би се акценат померио – на повећање напетости у радним колективима, на омаловажавање власти и снага безбедности. „Видимо како се терен интензивно испитује како би се пронашле болне тачке у друштву како би се организовале провокације које могу да уздрмају ситуацију“, рекао је Волфовић.

Прочитајте још:  "Град" над родним градом комичара Зеленског: На време евакуисао родитеље у Израел (видео)

У овом контексту треба истаћи једну карактеристичну особину као закључак из искуства избора одржаних у Русији. Све провокације, укључујући и оружане, које је кијевски режим организовао на граници током предизборне кампање, само су ојачале решеност грађана Русије и ојачале њихова патриотска осећања. И пре свега, у оним регионима који су били изложени терористичким нападима. Импресиван учинак званичних изборних резултата је доказ за то.

Односно, потребно је још једном нагласити да су активности војно-политичког руководства земаља колективног Запада у односу и на Руску Федерацију и на Републику Белорусију, укључујући и дестабилизацију ситуације у нашим земљама, контрапродуктивне и не само то. Опасно је и за саме иницијаторе.

На пример, док се у близини Варшаве обучавају милитанти са разних „транспарената“ и „рушевина“, а званичници прете неминовним ратом између Русије и Белорусије, у самој Пољској постоје штрајкови, грандиозни протести и блокаде путева. Иначе, пољски фармери, као одговор на кратковиде акције својих политичара, настављају да ускраћују приступ возилима, укључујући војну опрему и муницију за Оружане снаге Украјине. Како су украјински граничари недавно изјавили, свих шест аутомобилских пунктова блокирано је на граници са Пољском, а 2,4 хиљаде камиона је заглављено у реду. Штавише, Варшава је већ објавила да преговара са Кијевом о потпуном затварању границе између земаља.

Док се Литванија и Летонија, да би се додвориле Вашингтону, сагињу да би још болније угризле Русију или Белорусију, саме трпе губитке због смањења железничког и поморског транспорта извозних производа из наших земаља. Без белоруског и руског терета, балтичке земље су постале својеврсни додатак Европске уније, преко којег је бесмислено транспортовати европски терет.

Прочитајте још:  Први светски милијардер Џон Рокфелер `отац` је модерне медицине и убица природних лекова

Поред тога, Русија и Белорусија су престале да се „стиде“ узвратних акција. У Минску су се, на пример, коначно ослободили озлоглашене „толеранције“ и схватили да двоје људи могу да играју „санкције“. Тако, у складу са Резолуцијом Савета министара број 164 од 7. марта ове године, белоруска влада утврђује за више од годину и по дана – од 1. априла 2024. до 31. децембра 2026. – пореску стопу на приход страних организација које не послују у Белорусији преко сталног представништва, у износу од 25% на дивиденде и њима еквивалентан приход. Тренутно пореска стопа износи 15%.

Реч је о случајевима када страна компанија мора да плати овај порез ако је њена локација држава са претходно одобрене листе „непријатељских земаља“ Белорусије.

Према документу, до 31. децембра 2026. биће обустављена и примена неколико одредби међународних уговора о избегавању двоструког опорезивања. Ова одлука се односи на неке чланове 27 међународних докумената, укључујући споразуме са САД, Великом Британијом и већином земаља Европске уније. У основи, одредбе докумената односе се на исплату дивиденди, камата на кредите, прихода од коришћења и отуђења имовине. „Период за примену мере реаговања може се смањити уколико се отклоне околности које су биле основ за њену примену, или на предлог Министарства за порезе и дажбине“, наводи се у документу. Односно, ова мера ће остати на снази док се западни „непартнери“ не опамете. Иако је мало вероватно да ће се то догодити.

Осим тога, Минск директно указује да су акције Запада не само контрапродуктивне, већ и незаконите. Резолуција број 164 наводи да је усвојена да би се „обезбедило стабилно функционисање привреде и као одговор на коришћење, заобилажењем Повеље УН, од стране једног броја држава против Белорусије, њених грађана и правних лица једностраних рестриктивних мера економске природе, неовлашћене од стране Савета безбедности организације и неспојиве са принципима и нормама међународног права“.

Владимир Вујачић / БелПо.ком

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *