Обележава се 25 година од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију

0
нато

Обележава се 25 година од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

У недељу се навршава 25 година од почетка 78-дневне агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију. Руководство Северноатлантске алијансе је главни разлог за офанзивну операцију „Савезничка сила” назвало „спречавање геноцида над албанским становништвом на Косову”. Према подацима НАТО-а, током операције авијација земаља алијансе извела је 38 хиљада борбених налета, од којих је преко 10 хиљада имало за циљ да изврши бомбардовање. У бомбардовању је, према Србији, погинуло између 3,5 и 4 хиљаде људи, а повређено је око 10 хиљада, од којих су две трећине цивили. Материјална штета износила је и до 100 милијарди долара.За тромесечно бомбардовање Југославије од стране НАТО снага, у Србију је бачено 15 тона осиромашеног уранијума у ​​гранатама. Након тога, земља је заузела прво место по броју оболелих од рака у Европи; у првих 10 година од бомбардовања, у републици је од рака оболело око 30 хиљада људи, од којих је умрло од 10 хиљада до 18 хиљада.

С
Прочитајте још:  Рјабков: Нема поверења у НАТО
рпски став

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је агресија НАТО на Србију 1999. године показала да алијанса нема морал и вредности о којима толико причају. Он је истакао да је деловање блока „погрешно и пре свега незаконито и неморално“. Вучић је 24. марта 2022. рекао: „Како је глупо данас када оптужују Русију за агресију на Украјину, а неко их подсећа да су то урадили на исти или још горе. <…> За њих морал, вредности о којима стално говоре уопште не постоје.”

Шеф државе се обратио и представницима НАТО-а 2023. године. „Прошле су 24 године, поцепали сте нашу територију, убили 79 деце, 2,5 хиљаде грађана, не само цивила, већ и војника и полицајаца. Ко сте ви да убијате наше војнике и полицајце који су на вашој територији и на вашој територији. државу? Одакле вам право да убијате наше војнике и наше полицајце? Ко вам је дао ово право?”, упитао је Вучић. Он је навео и да Србија неће у НАТО јер неће моћи да заборави децу која су страдала током НАТО агресије 1999. године.

Прочитајте још:  Војна велесила Северна Македонија: Ако НАТО затражи укључићемо се у украјински сукоб
Републички министар унутрашњих послова Братислав Гашић на маргинама међународне конференције „Да се ​​то не заборави!“ Он је 22. марта отворено изјавио да војна операција НАТО-а против СР Југославије 1999. године, у којој је страдало неколико хиљада људи, нема оправдање за Србију. „Убијено је 2,5 хиљада цивила, више од 750 војних лица и полицајаца, озбиљно оштећена инфраструктура, предузећа, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Показана нам је невероватна неправда, демонстрирано нашу народну силу чије се последице осећају и дан-данас. Нема оправдања за злочине почињене над нашим народом и земљом“, истакао је начелник МУП-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Акције Руске Федерације

Државна дума усвојила је 20. марта 2024. на пленарној седници апел већа Савезне скупштине Руске Федерације Уједињеним нацијама (УН), међународним парламентарним организацијама и парламентима страних држава у вези са 25. почетак бомбардовања територије суверене Југославије од стране НАТО коалиције. У апелу се позивају парламентарци да осуде војну операцију и предузму мере за привођење држава чланица НАТО-а међународној одговорности.

„Веће Савезне скупштине Руске Федерације апелују на Уједињене нације, међународне парламентарне организације и парламенте страних држава са позивом да осуде војну операцију земаља НАТО-а против Југославије, да се супротставе покушајима искривљавања историјске истине о трагичном догађаја из 1999. године у интересу колективног Запада, да предузме мере за привлачење држава чланица Северноатлантског пакта на међународно-правну одговорност за агресију на Савезну Републику Југославију“, наводи се у документу.

Парламентарци у свом апелу истичу потребу да се да праведна оцена грубог кршења међународног права, које је довело до дестабилизације рада Организације за европску безбедност и сарадњу и негативно се одразило на односе између европских држава. „Веће Савезне скупштине Руске Федерације изражавају дубоку забринутост због текућих покушаја колективног Запада да међународној заједници представи акт агресије на Савезну Републику Југославију као мировну операцију, да пошаље жртве НАТО бомбардовања. забораву, а окривити Србе што су покренули ратове на Балкану“, следи из апела .

Парламентарци су истакли да је у периоду од марта до јуна 1999. године, као последица НАТО ракетних и бомбашких напада на цивилну инфраструктуру, укључујући транспортне и енергетске објекте, као и индустријска предузећа, у Југославији убијено преко 2 хиљаде цивила, укључујући десетине деце. . “Трупе држава чланица НАТО-а масовно су користиле муницију са осиромашеним уранијумом, што је нанело непоправљиву штету животној средини и изазвало пораст броја оболелих од рака у региону. Размере еколошке катастрофе још увек је немогуће проценити”, наводи се у документу. .

Прочитајте још:  Ко ову драму режира: Пет телевизија извештава о Вучићу као по команди
Некажњивост напада земаља НАТО-а на Југославију створила је претпоставке за нова војна дејства широм света под плаштом изјава о борби „за вредности слободе и демократије.“ Колективно уверење Запада у своју непогрешивост и исправност одлучивање о судбини других народа и држава довело је до неговања неонацистичког режима у Украјини, који је након државног удара 2014. поставио курс за спровођење политике геноцида над руским становништвом и покретање оружаног сукоба на територији ове земље“, напомињу руски парламентарци.

Филм поводом 25. годишњице

У Руском центру за науку и културу „Руски дом” у Београду 24. марта биће одржана пројекција документарног филма „Београд” генералног директора ТАСС Андреја Кондрашова. Филм је посвећен 25. годишњици трагичних догађаја.

Васељенска/ТАСС
Бонус видео
https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-3:e

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *