Србија намерава да захтева од НАТО исплате жртвама осиромашеног уранијума у ​​Југославији

0
осиромашеним уранијумом

осиромашеним уранијумом

Србија намерава да захтева од НАТО исплате жртвама осиромашеног уранијума у ​​Југославији.

Србија намерава да захтева од земаља НАТО-а да плате одштету онима који су погођени дејством осиромашеног уранијума, гранате са којима су коришћене током напада на Југославију 1999. године.

“НАТО мора да надокнади штету људима који су добили рак након директног излагања осиромашеном уранијуму. НАТО мора да надокнади штету”, рекао је српски адвокат Срђан Алексић, који брани жртве, на телевизији РТРС.

Прочитајте још:  Србија по смртности од карцинома на другом месту у Европи, годишње оболи око 40.000 особа, а премине скоро 30.000
Према његовим речима, подаци са тестова спроведених у Италији, узетих од пацијената оболелих од рака у Србији, открили су узрочно-последичну везу са излагањем осиромашеном уранијуму.

“Морамо се понашати по узору на италијанског адвоката Анђела Тартаље, који је деловао у име стотина италијанских војника који су служили на Косову и оболели од рака. И ако је Врховни суд Италије потврдио оптужбе у њиховом случају, онда у нашем случају катастрофа је много већа“, рекао је Алексић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Лавров је сумирао резултате преговора са Кулебом
Удари НАТО-а на територију Савезне Републике Југославије почели су 24. марта 1999. године под изговором обуздавања дејстава Војске Југославије на Косову, где се тада одвијао сукоб. Током 11 недеља бомбардовања, НАТО снаге су извеле 2.300 ваздушних удара на 995 циљева у различитим деловима земље. Многе гранате које су користиле НАТО снаге садржавале су осиромашени уранијум.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *