Велики пропусти у обавештајним службама Русије: Како су Американци знали за напад а Руси не?

0

Пуцњава која се јуче догодила на концерту у Москви потресла је читав свет. Овакав догађај изазвао је озбиљна питања о ефикасности и способности руских тајних служби да заштите своје грађане. Са повећаним бројем жртава, критике на рачун националне безбедности су све гласније, а шокантно откриће да су америчке службе могле да предвиде напад само додаје со на рану. 

Кључно питање које се поставља је: како је могуће да је дошло до таквог пропуста у систему који се у свету представља као један од најекспедитивнијих и најбољих по питању безбедности својих грађана? Претходни догађаји и сигнали који су можда били доступни обавештајним службама сада су под лупом. Одсуство или неадекватна реакција на те сигнале могло би да укаже на системске проблеме унутар безбедносног апарата.

Поред тога, расветљавање чињенице да су америчке службе могле да предвиде могућност напада поставља додатна питања о међународној размени информација и сарадњи. Упозорења која су издата америчким грађанима пре напада сугеришу да је могло бити доступно више информација него што је искоришћено.

У поређењу са другим сличним ситуацијама широм света, уочљиво је да су обавештајне службе суочене са изазовима у предвиђању и спречавању напада услед сложености модерних претњи. Kритична анализа пропуста обухвата не само потенцијалне грешке у размени информација међу агенцијама, већ и могуће недостатке у надзору и препознавању раних знакова опасности. Ефикасна превенција захтева континуирано унапређење методологија и технологија, као и јачање међународне сарадње у борби против глобалних претњи.

Недостатак размене информација између Русије и Сједињених Америчких Држава може се делимично објаснити напетим односима између ове две земље. У случајевима када су америчке власти издавале упозорења својим грађанима у иностранству, то је често засновано на информацијама које указују на потенцијалне ризике за њихову безбедност. Како специфични детаљи о томе шта су тачно америчке службе знале нису јавно доступни, тешко је проценити обим и природу тих информација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Руски амбасадор: Запад гура Србију ка контактима са Кијевом

Лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да је очигледно ко је наручилац и финансијер терористичког напада у Подмосковљу, као и да Москва добро познаје цинизам кијевског режима и ко им управља.

Ово би донекле објаснило изостанак упозорења од стране САД, али овакво слободно тумачење може да послужи и да се скрене пажња са правог кривца, будући да су сви ухапшени муслимани.

Зашто су америчке власти имале информације о могућем инциденту, док руске тајне службе нису реаговале на исти начин, може бити комплексна и укључивати различите факторе. Ево неколико могућих објашњења:

  1. Обавештајне мреже и сарадња: Америчке власти могу имати широку мрежу обавештајних извора и сарадника у различитим деловима света, укључујући и Русију. Ове мреже могу обухватити посматраче, инфилтраторе, или људе са приступом одређеним информацијама који су могли да ухвате неке сигнале или предупозорења о могућим инцидентима.
  2. Анализа информација и обрада података: Могуће је да су америчке власти обавиле детаљну анализу различитих извора информација, укључујући и информације са сајта своје амбасаде у Москви, које су могле да им укажу на могућу опасност. Оваква анализа и процена ризика могу бити део редовних безбедносних процедура.
  3. Разлике у безбедносним процесима: Можда постоје разлике у начину на који се руске тајне службе и америчке власти суочавају са истим типом информација. Различите безбедносне културе и процедуре могу довести до различитих начина тумачења и реаговања на сличне обавештајне податке.
  4. Политички контекст: Постоје политички интереси и агенде који могу утицати на начин на који владе обрађују и реагују на информације о безбедности. Можда су америчке власти имале повећан интерес заштите својих грађана у светлу текућих дипломатских или политичких напетости са Русијом.
Прочитајте још:  Столтенберг је осудио лансирања ракета Северне Кореје

Додатно, важно је нагласити да је обавештење америчких власти можда било издато у контексту избора у Русији, који су могли бити време повећане напетости или ризика од безбедносних инцидената. Политички догађаји, као што су избори, могу изазвати различите реакције и резоновања у владама других земаља, укључујући и издавање безбедносних савета за њихове грађане.

Међутим, у контексту настанка пуцњаве у Москви, ова информација је можда искоришћена у медијима или од стране политичких актера да се створи утисак да је америчка влада имала предзнање или учествовала у догађају. Што је наравно врло реалан сценарио.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *