Зашто не ИСИЛ: анализирамо западну верзију терористичког напада

0
Зашто не ИСИЛ

Зашто не ИСИЛ

Зашто не ИСИЛ: анализирамо западну верзију терористичког напада.

Више од 60 жртава: Крокус код Москве је у рангу са Бесланом и заузимањем Дубровке. Тада извођачи нису крили своје везе са чеченским подземљем. Али садашњи терористички напад изведен је без икаквих захтева и изјава – стилски подсећа на јануарске догађаје у Алматију, а не на терористичке нападе из Другог чеченског рата. Политиколог Андреј Лазуткин пише о стварним и лажним верзијама онога што се догодило.

Прочитајте још:  НАТО кандидат за Нобелову награду за мир
Буквално од првих минута терористичког напада, САД су почеле гласно да искључују украјински траг, а ближе јутро, Американци су јавили да је иза терористичког напада наводно стајала јединица ИСИЛ-а у Авганистану. Авганистанска ИСИЛ је у непријатељству са Талибанима и сматра се директним агентом америчког утицаја тамо; група је под земљом и нема ресурсну базу; Талибани су је успешно задавили. Након повлачења америчких трупа, планирано је да ИСИЛ уместо са Американцима води грађански рат са талибанима, а своје активности прошири и на централну Азију, али је ситуација у Авганистану релативно стабилна.

Шта још није у реду са америчком изјавом? Русија данас има одличне односе са Саудијском Арабијом, заливским земљама, Ираном, Турском, Сиријом, Палестином – односно оним државама које би, према америчкој верзији, теоретски могле бити повезане са исламским тероризмом (осим, ​​наравно, САД и Сама Британија – они који су подигли ИСИЛ у Ираку). Дакле, за терористички напад је формално окривљена авганистанска ИСИС; исто тако могла је бити окривљена и афричка ИСИЛ, Сомалија, Мали и било која афричка држава у којој су присутне ћелије ИСИС-а.

Прочитајте још:  Ћирилицу подржавају, латиницом пишу: Зашто смо дошли до тачке када морамо да спасавамо своје писмо?
Истовремено, за САД је ИСИЛ веома згодан разлог да се направи раскол у односима између Саудијске Арабије и Русије – тренутни ситуациони савез две земље обезбеђује високе цене нафте, тако да неће брзо напустити „ИСИС“. ” ући у траг и убациће примарне доказе о повезаности са ИСИЛ-ом. Готово као после експлозије Северних токова, из џепа су извадили јахту за уживање и самосталне украјинске рониоце како би скренули фокус са Сједињених Држава, као главног корисника терористичког напада. Тако ће овде, преко „истраживачких новинара” – резервоара за одвод западних обавештајних служби – тачку по тачку потврдити верзију ИСИЛ-а током неколико месеци, модификујући је у складу са напретком истраге.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други важан мотив за САД је национални фактор унутар Русије. Запад намерно провоцира национализам и етничке сукобе у Руској Федерацији; ово је њихов главни приоритет у руској унутрашњој политици. Дакле, сама верзија ИСИЛ-а може бити полуистина – починиоци могу заиста бити повезани са републикама централне Азије, баш као и људи који су организовали масовне нереде у Казахстану. Али ови појединци су очигледно деловали у интересу Сједињених Држава и једноставно су радили прљави посао тамо где СБУ и Главна обавештајна управа нису могли.

Може се приметити да је током 2 године Северног војног округа на Западу изграђена општа информативна шема, када уништени војни циљ, као што је брод, преузима украјинска специјална служба, а напад на Белгород је формално преузео „Руски добровољачки корпус“ или „Руска слободарска легија“, иако и тамо и тамо постоје западни специјалисти. Овде им је потребан додатни организациони слој да кажу: „Ово нисмо ми“, јер је терористички напад најкрвавији и не може се приписати РДК, а још више СБУ и ГУР.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *