Босански сепаратисти су и пре рата масовно убијали Србе. Република Српска одаје почаст жртвама

0
република српска

република српска

Босански сепаратисти су и пре рата масовно убијали Србе. Република Српска одаје почаст жртвама.

Пре 32 године, хрватски милитанти убили су 46 српских цивила у босанском Сијековцу, коме је одана успомена у Републици Српској.

Ово преноси Политика, јавља дописник ПолитНавигатора.

У пограничном селу Сијековац, код Брода у Републици Српској, одржана је жалост у знак сећања на злочин почињен над српским цивилним становништвом.

Прочитајте још:  Младић је племенит, Караџић је хтео да ме убије
Дана 26. марта 1992. године укључила је оружане снаге из суседне Хрватске, као и хрватско-муслиманске паравојне формације из Босне и Херцеговине. Речено је да се то догодило и пре почетка рата у Босни, за чију се полазну тачку сматра почетак борби у Сарајеву 6. априла 1992. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Првог дана сепаратисти су убили девет српских цивила, а наредних дана још 37. Ово је био први масовни злочин у БиХ који се догодио пре почетка оружаног сукоба. Најмлађа жртва имала је 17 година, најстарија 72. Милитанти су спалили и 15 кућа и православну цркву.

Након парастоса жртвама етничког чишћења, председница Републичке организације породица заробљеника, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је потрага за осморицом страдалих из Сиековца још у току.

“Не знамо гдје су њихова тијела, као ни тијела 1.646 несталих који се и даље воде као нестали у Републици Српској. Институт за нестала лица Босне и Херцеговине прошле године није пронашао ниједно тијело Србина и то се наставља из године у годину”, рекла је она.

Прочитајте још:  Миротворац ЕУ уринирао поред српског ратног споменика у Босни
Председник Републике Српске Милорад Додик напоменуо је да се “управо зато што нема правде, не може живети на овом месту неправде”.

„Овде понављамо исту ствар изнова и изнова: нико никада није одговарао за злочине. Све је имало за циљ да покаже да су Срби починили злочине, иако су у ствари највише страдали”, рекао је лидер босанских Срба, говорећи у Сијековцу.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *