У УН све више земаља жели да разговара о агресији НАТО-а на Југославију. Запад је поново блокирао седницу

1

У УН све више земаља жели да разговара о агресији НАТО-а на Југославију. Запад је поново блокирао седницу.

Прочитајте још:  Кожне корице, позлата, украсни окови: Јединствено библиографско издање Законика цара Стефана Душана штампано у 450 примерака
Број земаља које су подржале иницијативу Русије да се у Савету безбедности УН размотри агресија НАТО-а на Југославију порастао је са три на шест.

Истовремено, западне чланице су поново успеле да обезбеде да тема коју је предложила Русија не буде уврштена у дневни ред седнице Савета безбедности, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  ДА, СТРАШНО ЈЕ. НЕ, НИЈЕ ФЕМИЦИД.
Дан раније су, поред Русије, Кине и Алжира, који су то прошли пут подржали, и Гвајана, Сијера Леоне и Мозамбик гласали и за укључивање питања НАТО агресије на Југославију.

Гласању је претходила бурна дебата између западних изасланика и заменика опуномоћеног представника Русије у УН Дмитрија Пољанског. Стални представник Француске при УН Никола де Ривијер рекао је да је против разговора о бомбардовању СРЈ јер, према његовим речима, Савет безбедности “није платформа за разговор о историјским догађајима”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заузврат, амерички представник Роберт Вуд рекао је да покретањем таквих дискусија Русија покушава да одврати Савет безбедности од разговора о ситуацији у Украјини.

Прочитајте још:  Објекте МУП-а чуваће приватно обезбеђење
Услед тога, током гласања о дневном реду који је предложила Русија, што је типично, нико се није усудио да гласа против, девет чланова Савета безбедности је било уздржано, шест је гласало за. И то питање није стављено на дневни ред.

„Жалимо што се Савет, вољом западне тројке, нашао увучен у крајње неугледну ситуацију. У ствари, он је само одбио да разговара о својој тачки дневног реда „Одржавање међународног мира и безбедности“. Односно, чланови Савета безбедности су, у ствари, одбили да испуне свој мандат.

Ово је изузетно озбиљан ударац за углед овог тела. Француска, Велика Британија и САД су то жртвовале зарад својих себичних интереса – на било који начин да спрече дискусију на овој платформи о питању нелегитимне агресије НАТО-а на суверену државу – Југославију“, истакао је Дмитриј Пољански у свом говору.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У УН све више земаља жели да разговара о агресији НАТО-а на Југославију. Запад је поново блокирао седницу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *