„Битка за Истанбул“: зашто су резултати општинских избора у Турској важни за Ердогана и његову странку

0

У Аја Софији у Истанбулу у блиској будућности може се одржати муслиманска служба. Фото: СПЖ

Битка за Истанбул“: зашто су резултати општинских избора у Турској важни за Ердогана и његову странку.

Турски бирачи ће 31. марта поново изаћи на биралишта да гласају за градоначелнике, чланове општинских већа и функционере локалне самоуправе у 81 општини. Зашто су ови избори тест и за актуелну власт и за опозицију?

Опозициона Републиканска народна партија имаће за циљ да поново победи у великим градовима, укључујући Анкару, Истанбул, Анталију и Измир, над којима је задржала контролу од 2019. године. Захваљујући победи на општинским изборима 2019. године, опозиција је успела да се окупи и ухвати у коштац са Реџепом Тајипом Ердоганом на прошлогодишњим председничким изборима. Упркос поразу опозиционог председничког кандидата прошле године, сутрашњи општински избори могли би јој дати наду у успех на председничким изборима 2028. године. Турски политиколози примећују да ако актуелни градоначелник Истанбула Екрем Имамоглу и градоначелници великих градова који представљају Републиканску народну партију успеју да задрже своје функције, онда ће опозициони лидери имати прилику да утичу на формирање курса владе, укључујући на глобалном нивоу. То је уобичајено у политичкој култури модерне Турске, јер градоначелник, на пример, Истанбула са 16 милиона становника постаје политичар националног нивоа, макар само зато што тамо живи петина становништва земље. Управо то се догодило и са самим Реџепом Тајипом Ердоганом, који је прво постао градоначелник свог родног Истанбула, затим премијер и, на крају, председник, изабран на трећи мандат.

Дакле, управо је изборна „битка за Истанбул“ најважнија и најтежа за актуелну власт и опозицију. Истанбул је прилично јединствена метропола, чији се становници разликују по етничким, верским, економским карактеристикама и политичким преференцијама. Корени данашњих Истанбулаца су у разним крајевима земље, а овај или онај успех у животу наилази на најшири одјек у њиховој малој домовини, где се Истанбул представља као узор читавој земљи. Ако се провинцијалац преселио у Истанбул и тамо постао успешан, то значи да и његов рођак или сународник може да рачуна на успех, што ствара подстицај за напредовање.

Истанбул је важан економски центар Турске, који значајно доприноси свом БДП-у кроз приходе од индустрије, трговине, туризма и финансијских активности, а контрола метрополе значи контролу великог дела привреде земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Веома је важно и то што је Истанбул председников родни град, где је провео детињство и младост и започео успешну политичку каријеру. А за Ердогана је ствар части да врати метрополу под контролу Партије правде и развоја. Стога је председник предложио бившег министра животне средине и урбанизације Мурата Курума за кандидата за место градоначелника града. Овом последњем ће се супротставити актуелни градоначелник Екрем Имамоглу, можда најважнији Ердоганов противкандидат последњих деценија, који је два пута победио кандидата из председничке странке (2019. године општински избори у Истанбулу одржани су два пута, пошто је Партија правде и развоја захтевала поновити изборе, наводећи неправилности).

Прочитајте још:  РУСИЈА ЈЕ ЧЕКАЛА ЗИМУ: Креће одлучна битка, кад падне Бахмут, почиње домино ефекат! (ВИДЕО)
24. марта, на предизборном скупу, Екрем Имамоглу је поручио присталицама: „У 2019. затворили смо једног шефа одбора АКП, а 31. марта они ће бити ствар прошлости. Главном турском опозиционом лидеру поновни избор за градоначелника Истанбула отвориће пут ка учешћу на председничким изборима 2028. године, иако он сам никада није говорио о својој жељи да постане кандидат.

Ердоган стално демонстрира да му је Истанбул важан. У актуелној изборној кампањи он лично, заједно са министрима, агитује бираче да изађу на биралишта, а обраћајући се на једном од митинга у Истанбулу директно је изјавио: „Истанбул ће се вратити правом власнику“. И позвао је колеге чланове странке да „раде дан и ноћ како би осигурали победу“.

 За Ердогана је победа на општинским изборима сада важна и зато што му је садашњи, трећи, председнички мандат рок. Он неће имати право да се кандидује 2028. године, али још није именовао свог наследника. Сасвим је могуће да би сутра победио градоначелник неког од већих градова, врло могуће Истанбула.

Нико не може да каже ко ће победити у Истанбулу. Анкете показују да је 38 одсто бирача спремно да гласа за актуелног градоначелника, а 32 одсто за његовог главног противкандидата Мурата Курума.

То што се опозиција није опаметила и раскола је после пораза на последњим председничким изборима може да игра против кандидата Републиканске народне партије на сутрашњим изборима. Друге опозиционе странке су кандидовале своје на општинским изборима, што можда неће дозволити да кандидати из Републиканске народне партије победе у првом кругу.

Прочитајте још:  Бивша совјетска република потискује руски гас са кинеског тржишта
Победу у Истанбулу однеће они који могу да придобију присталице кандидата других партија.

Резултати општинских избора ће показати колико је опозиција способна да се такмичи са Ердогановим наследником на председничким изборима 2028.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *