Теслине прогнозе будућности: Шта нам је влики српски научник предвидео у 21. веку?

1
научник

Никола Тесла (Фото: јавни домен)

У чланку објављеном 1937. године у магазину “Либертy”, српски научник Никола Тесла, чије иновације обухватају основе модерне електротехнике, комуникације и радијације, артикулисао је своје предвиђања о будућности човечанства и технолошком напретку.

Разговарајући са новинаром Георгеом Сyлвестером Виерецком, Тесла је изнео своје визије о свету сто година унапред, пружајући увид у свој иновативни ум и предвидивши технолошке промене које премашују границе његовог времена.

Тесла је свој рад описао као унапред визионарски, наводећи значајне доприносе у развоју радија, телевизије, бежичног преноса енергије, индукционих мотора и открића космичких зрака. Kроз дијалог са Виерецком, Тесла је изразио опрезан оптимизам према могућности прецизног предвиђања будућности, истичући како је стварност често премашивала његова предвиђања заснована на искуствима из прве трећине двадесетог века.

Тесла је разматрао динамику напретка и иновација кроз аналогију са механиком живота, сугеришући да кретање, маса и сила које покрећу људску цивилизацију могу бити разматране кроз примене општих закона механике. Ова перспектива омогућава разумевање начина на који се енергија људске масе може повећати, побољшавајући услове живота, смањујући силе отпора попут незнања и религиозног фанатизма, и умножавајући енергију овладавањем природним силама.

Тесла је истраживао однос између науке и религије, одбацујући теолошке догме док истовремено признаје заједничке идеале науке и религије у погледу унапређења човечанства. Ова синтеза представља Теслу као мислиоца који трансцендира границе чисто научног размишљања, прихватајући религиозне идеале као инспирацију за хуманистички напредак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Теслина предвиђања за 21. век обухватају револуционарне идеје о контроли над развојем живота, значају хигијене, физичке културе, и глобалној доступности чисте воде и здраве хране. Његова визија укључује и контроверзне предлоге попут стерилизације и регулације рођења, што изазива етичке дебате и рефлексије о границама научног интервенционизма.

Прочитајте још:  Три сакривена мистериозна Теслина изума који су могли да промене свет и ко их је зауставио!

Никола Тесла, кроз своје визије изложене 1937. године, демонстрира дубоко разумевање потенцијала научног и технолошког напретка, као и сложених социјалних и етичких питања која такав напредак носи. Његова предвиђања и филозофски ставови пружају богат извор за размишљање о односу између технологије, друштва и човечанства у целини, подстичући даље академске и практичне истраживачке иницијативе у разумевању и обликовању наше заједничке будућности.

Теодора Николић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Теслине прогнозе будућности: Шта нам је влики српски научник предвидео у 21. веку?

  1. Прогнозе… Предвиђање… Планирање…
    Кад пре скоро сто година бејах свеж приправник у једној државној институцији, пошаљу ме да нешто донесем из сектора плана и анализе.
    Тамо стидљиво уђем, а “планер”, човек у озбиљним годинама, окрене се к мени и рече, строго:
    – Ја планирам, ти планираш, он планира – које је то време?
    Видим да је у питању нека зезалица, али, за сваки случај, рекох:
    – Кад сам био у школи, било је то садашње време.
    Одмах ме је разуверио:
    – То је изгубљено време!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *