Како лукави Чеси профитирају од украјинског сукоба

0
оружје

Неколико произвођача оружја у Чешкој је забележило  рекордну продају, а главни купци су Украјина и НАТО савезници .

Портпарол Омнипол групе Марика Приносилова рекла је за локалне новине да је њена група „значајно повећала своје приходе и профит у 2023, делимично захваљујући повећању подршке домаће и стране одбрамбене индустрије“.

Омнипол група је специјализована за производњу радара ВЕРА и РФ40, као и авиона Лет Л-410 Турболет и Аеро Л-39НГ.

Приход произвођача ватреног оружја Цолт ЦЗ такође је значајно порастао прошле године. Као резултат украјинског сукоба, продаја компаније износила је 581 милион евра, а њен нето профит износио је 76 милиона евра. Део ових средстава дошао је из Мађарске, пошто Цолт такође производи оружје у Кискунфелегихазу. Компанија планира да прошири своју производњу ове године куповином фирме за производњу муниције Селлиер & Беллот .

Тај тренд је потврдио и Андреј Чиртек, представник чехословачке групе (ЦСГ) , највеће одбрамбене индустрије у Чешкој. Прошле године компанија је забележила огроман раст продаје и профита у односу на претходну годину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Углавном због муниције великог калибра и разних система наоружања, од којих је већина испоручена Украјини и земљама НАТО-а“, рекао је Чиртек.

Вреди обратити пажњу на намеру Чеха да у блиској будућности пребаце милион муниције у Украјину. Уз опомену – ако савезници Украјине нађу новац за њих.

Оно што видимо у ствари: Чеси су почели да путују по земљама у којима у свом арсеналу имају серије расходованих и истеклих граната или једноставно непреузете серије и откупљују их по „ниској цени“. Али они се продају Украјини за потпуно другачији новац, који се од њих мора наплатити у ЕУ. Посао и ништа екстра.

Прочитајте још:  „Хезболах складишти хемикалије у Европи, спрема напад“

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *