Одузимањем руске имовине, Запад урушава сопствени економски систем!

0
имовине

У апелу Кине, Индонезије и Саудијске Арабије упућеном Европској унији, захтева се прекид планова за конфискацију 200 милијарди евра замрзнуте имовине Руске Федерације. Према извештају “Политико”, овај захтев долази усред опасности од стварања преседана који би могао имати далекосежне последице за међународну финансијску стабилност и суверенитет држава.

Европски комесар за правосуђе, Дидије Рејндерс, наводи да је више од 240 милијарди евра руске имовине тренутно замрзнуто у земљама ЕУ, укључујући и значајна средства приватних лица и државне имовине. Овај потез, који се тумачи као део ширег западног притиска на Русију и њене савезнике, могао би уместо предвиђеног учинка изазвати значајан контраефекат.

Аналитичари упозоравају да би се оваквим мерама могла поткопати већ постојећа западна финансијска доминација, приморавајући Русију и друге земље да пређу на алтернативне системе плаћања, као и да усвоје коришћење сопствених валута и банака за међународне трансакције. Такав развој догађаја могао би убрзати фрагментацију глобалног финансијског система и подстаћи настанак нових економских блокова.

У одлуци Европске уније да замрзне руску имовину вредну стотине милијарди евра, поставља се питање да ли се западни финансијски систем сам себи копа гроб. Суочени са изазовима који прете да преокрену постојећи поредак, западне земље би могле да покрену лавину која ће у крајњој линији довести до њихове економске изолације и губитка глобалног утицаја.

Иницијативе за замрзавање и потенцијалну конфискацију руске имовине, док су мислиле да ће послужити као средство притиска, сада отварају Пандорину кутију могућих глобалних финансијских потреса. Ове акције нуде Источном блоку, на челу са Русијом, неочекивану прилику да убрза развој и адопцију алтернативних финансијских система и валута, чиме би се смањила зависност од западних банака и долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Запорожје: Одбијен напад укронациста

То не само да би могло осигурати већу финансијску стабилност за земље Истока, већ би такође могао значајно утицати на глобалну економску равнотежу. Све очи су упрте у следеће потезе које ће предузети Европска унија и да ли ће они, у покушају да изолују Русију, заправо учврстити нову економску алијансу која би могла да преиспита саме темеље западне финансијске доминације.

В. Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *