ПЛАНИРАЛИ НАПАДЕ НА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: ФСБ открио пун шлепер православних икона са уграђеним експлозивом!

0
фсб

Фото: РИА Новости/Дсос ФСБ Руске Федерације

У уторак, 2. априла, ФСБ је заједно са цариницима блокирао прекогранични канал за шверц за испоруку експлозива из Украјине, који је прошао кроз неколико земаља ЕУ.

На једном месту за инспекцију у Псковској области, у једном од аутомобила пронађена је велика серија страног експлозива, сакривена у црквеном прибору и православним иконама. Сада снаге безбедности идентификују пошиљаоце и примаоце опасног терета. Особа која је умешана у кривично дело је приведена. Шта се зна о каналу шверца експлозива и какву ће казну дочекати починиоци, пише Известија.

Како су идентификовани шверцери у Псковској области

На аутомобилском пункту Убилинка у Псковској области, службеници ФСБ-а заједно са цариницима задржали су аутомобил са сумњивим теретом – великим бројем православних икона и црквеног прибора. Проучавајући их, откривено је да су иконе и други црквени прибор били пуњени експлозивом.

„Приликом прегледа аутомобила од стране руских службеника ФСБ-а на међународном аутомобилском контролном пункту „Убилинка“ (Псковска област, летонско-руски део државне границе), у серији православних икона и црквеног прибора увезеног у Србију пронађен је експлозив иностране производње. Руске Федерације из Украјине “, саопштио је ФСБ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У пошиљци икона и црквеног прибора, како су саопштили представници безбедности, пронађено је 27 импровизованих експлозивних направа спремних за употребу, 70 кг индустријски произведеног пластичног експлозива велике снаге, 91 електрични детонатор и делови метка РПГ-7. Испоставило се да се такви индустријски осигурачи са сетовима модератора користе за саботажу специјалних јединица оружаних снага.

Према речима начелника одељења ЕЦЦ Министарства унутрашњих послова за Псковску област Дмитрија Белоцерковског, заплењене иконе су садржале хексоген, чија је снага 1,5 пута већа од ТНТ-а. Ова количина експлозива довољна је да разнесе петоспратну стамбену зграду , објаснио је он.

Прочитајте још:  Последња жеља Жириновског био је српски кајмак

Експлозивни транспортни пут

ФСБ је сазнао да је рута прекограничног канала за шверц за испоруку експлозива пролазила кроз неколико земаља, укључујући европске. Терет је прошао кроз ланац Украјина – Румунија – Мађарска – Словачка – Пољска – Литванија – Летонија – Русија .

Возач аутомобила који је превозио скривени РДКС рекао је снагама безбедности да су иконе и прибор утоварени у Румунији и да морају да буду достављени у Москву.

„Стигао сам на утовар на територију Републике Румуније. Погледао сам овај магацин: товар је био црквени прибор, иконе. Прешао сам на територију Русије, у Москву, где би требало да се изврши истовар“, рекао је човек.

Каква је казна за шверцере експлозива?

ФСБ је саопштио да је један од шверцера приведен. Истражно одељење Федералне службе безбедности Русије за Псковску област истражује кривични случај из става „ц“ дела 2 чл. 226.1 Кривичног законика Руске Федерације о недозвољеном премештању експлозива и експлозивних направа преко границе Руске Федерације од стране групе лица по претходној завери. Кријумчарима прети строга казна – до 10 година затвора .

Обавештајна служба је истакла да ће сви умешани у шверц експлозива бити стављени на потерницу и приведени правди по руском закону .

„Сви организатори и саучесници злочина, укључујући стране држављане, биће стављени на потерницу и приведени правди“, додаје ФСБ.

Кремљ је ово откриће сматрао алармантним сигналом.

„Откривање и задржавање од стране царине на руско-летонској граници терета експлозива из Украјине је још један алармантан сигнал који потврђује терористичку наклоност кијевског режима“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Према његовим речима, истрага ће бити настављена.

Прочитајте још:  Нова акција „Белих шлемова“ открива скандалозну заверу Запада у Сирији

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *