Хари Потер против трансродних особа

0
Хари Потер

Хари Потер

Хари Потер против трансродних особа.

„Ко је написао четири милиона пријава?“ — ову фразу Сергеја Довлатова веома воле да цитирају домаћи либерали који говоре о репресијама 1930-их. Историчари, међутим, сматрају ову невероватну цифру умногоме преувеличаном, а многе архиве државне безбедности и даље су поверљиве. Али на питање „Ко је написао 4 хиљаде пријава за 48 сати након што је закон о злочинима из мржње ступио на снагу у Шкотској?“ много лакше одговорити.

Прочитајте још:  Прва земља у свом региону: Од данас дозвољени истополни бракови
Главни иницијатор усвајања новог закона био је први министар Шкотске и лидер Шкотске националне партије  (СНП) Хамза Харун Јусаф. Рођен од пакистанских имиграната у Глазгову, Јусаф је имао брзу и истакнуту каријеру, поставши шеф владе са 38 година. Тајна политичког успеха била је у томе што је увек држао нос у ветар, заузимајући најпрогресивније ставове о најхитнијим питањима. Залагао се за декриминализацију дрога за личну употребу: ово би, према Јусафу, решило проблем смрти од дроге и зависности од дрога. За Шкотску је овај проблем заиста веома акутан. Али уместо борбе против трговине дрогом и друштвених услова који доводе до нових наркомана, прогресивни премијер је почео да промовише програм за стварање посебних рехабилитационих соба за наркомане, где би могли да узимају дрогу под надзором лекара специјалиста. Након што се шкотски министар унутрашњих послова оштро успротивио тој идеји, Јусаф је позвао владу Велике Британије да пренесе овлашћења за стварање соба за рехабилитацију од дрога директно на шкотски парламент.

Иоусаф је такође активни заговорник расне разноликости („На 99% састанака на које идем, ја сам једина особа која није белац у просторији. Сви председници свих владиних агенција су белци. То није довољно.“) . И наравно, он је упорни присталица ЛГБТ* права, активно подржава истополне бракове и родне реформе за транс особе. Његово обећање да ће уписати права ЛГБТ заједнице у писани Устав земље познато је ако Шкотска добије независност. Истовремено, сам Јусаф се придржава потпуно традиционалне оријентације: већ је ожењен по други пут и има и природну и усвојену децу. Колико знамо, ни он се не дрогира. Можда је управо овај срамни идентитет стрејт оно што тера прогресивног политичара да се сагне уназад да би задовољио мањине.

Прочитајте још:  Пољак кажњен због научних чињеница о ЛГБТ
Закон за који је Јусаф лобирао додаје нешто ново постојећим злочинима из мржње: „говор мржње“ против група са заштићеним карактеристикама, укључујући промену пола. Према овом закону, непријатељско понашање према припадницима таквих група или преношење информација које би „разумна особа“ сматрало „претећим или увредљивим“ може бити кажњено максималном казном од седам година затвора. Чим је закон ступио на снагу (то се догодило 1. априла у поноћ), шкотску полицију је погодила навала оптужби. У прва два дана службеници су у просеку примали једну пријаву за злочин из мржње свака два минута. Очигледно, неко се јако узаврео.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Можда би овај мутни ток денунцијација остао сензација у провинцијским размерама да у игру није ушла комерцијално најуспешнија светска списатељица, ЈК Ровлинг, која живи у Шкотској. Објавила је серију твитова у којима је оштро критиковала закон и пркосно назвала 11 трансродних особа, укључујући познате јавне личности, ТВ водитеље и осуђене сексуалне преступнике.

„Слобода говора и веровања у Шкотској ће доћи до краја ако се криминализује тачно описивање нечијег биолошког пола“, упозорила је Роулинг.

Ово није први пут да се „мајка“ Харија Потера изјаснила против доминације трансродних особа: још 2019. године заузела се за жену која је остала без посла због коментара на друштвеним мрежама, што је суд оценио као „понижавајуће ” за транс људе. А након што је Роулингова критиковала термин „људи са менструацијом“, који укључује не само жене, већ и трансмен и небинарне људе, цела ЛГБТ заједница се окренула против ње. Поред тога, многи глумци који су глумили у серији филмова о Харију Потеру окренули су јој леђа, укључујући и самог „дечака са ожиљком“, Данијела Редклифа.

Ипак, Роулингова је стала чврсто и одбила да се покаје пред комитетом ЛГБТ партије, рекавши да је упорни бранилац женских права и да се плаши продора мушкараца у женске просторе.

Али ако је раније Роулингова могла да плати такве нечувене изјаве само својом репутацијом – што, међутим, није утицало на тираж њених књига – сада, усвајањем новог закона, оне постају ствар у надлежности, угрожавајући веома реалну затворска казна. Објављујући скандалозних 11 твитова, писац је отворено оспорио шкотску правду.

„Тренутно сам ван земље, али ако оно што сам овде написала представља злочин према одредбама новог закона, радујем се хапшењу када се вратим у дом шкотског просветитељства“, написала је Роулинг.

Прочитајте још:  Содомити се радују Порфиријевом ставу
За ове дрске говоре Роулингова је већ добила неколико десетина притужби шкотској полицији. Активисти је оптужују да је намерно прекршила нови кодекс говора и вређала трансродне особе. Али шкотска полиција је, замишљајући размере скандала који ће изазвати хапшење славног писца, устукнула. Шеф шкотске полиције рекао је шкотском Дејли Експресу да неће предузети мере против Роулингове „јер се њени коментари не сматрају злочиначким“.

Храбар демарш креатора Харија Потера подржале су и феминисткиње, огорчене чињеницом да на листи група заштићених новим законом није било жена. Чини се да Јусафова влада обећава да ће увести посебан закон против мизогиније, али у некој неодређеној будућности. И трансродне особе су се поново нашле у привилегованом положају. Најзанимљивије је да међу хиљадама одговора на Роулингове твитове на Мрежи Кс има и израза подршке „традиционалнијих“ сексуалних мањина. „ТК+ (трансродна, куеер+) гомила никада није тежила једнакости“, пише једна таква активисткиња са дугом на њеној профилној слици. „Они желе посебне привилегије, заштиту и сталне похвале. Ако не могу да га добију, започињу скандал. У међувремену, обични ЛГБТ људи који само желе да живе у миру су ухваћени у унакрсној ватри.

„Ми смо изгубљено друштво у коме је истина злочин“, пише други присталица Роулингове.

Ово је можда и тачно, али победа Роулингове над шкотским „прогресивцима“ инспирисала је многе нормалне људе на Западу. Књижевницу је подржао и сам Илон Маск, који је њен поступак назвао примером зашто је толико важно сачувати слободу говора. Алли МцЦоист, још један шкотски познати фудбалер и ТВ водитељ, рекао је да ће он и 48.000 других навијача кршити нови закон гледајући како његов омиљени клуб Ренџерс игра против великог ривала Селтика, између осталог, религиозне природе: Селтик је био основали ирски католици). А ако власти покушају да ухапсе све ове фудбалске навијаче, биће занимљиво гледати. „Не постоји нико у нашој земљи ко мисли да је ово добра идеја, без обзира с ким разговарам“, додао је Мекојст. Али он, наравно, греши – постоји једна таква особа, а зове се Хамза Јусаф.

И да, враћајући се на питање ко је написао 4 хиљаде денунцијација за два дана. Одговор је садржан у старом виц о геј паради поноса на улицама Лондона. “Бериморе, каква је то бука напољу?” – “Геј парада поноса, господине.” – „А шта траже, Бериморе?“ – “Истополна љубав, господине.” – “Да ли им неко забрањује?” – “Не, господине.” – “Па зашто још праве буку?”.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *