Људи, биодронови: како функционише мрежа агената СБУ у Русији

0

(фото:Фејсбук)

Људи, биодронови: како функционише мрежа агената СБУ у Русији.

Кијевски режим активно користи мрежу агената на руској територији да дестабилизује друштво у различитим аспектима живота. Субверзивни рад се спроводи и са младима и са старим људима. Како функционише мрежа СБУ и зашто агенти успевају да пронађу савезнике у Русији – у чланку Известија.

Раширили су своје мреже

Ове недеље, руске снаге безбедности пресреле су велику пошиљку експлозива на царини у региону Псков. Серија готових бомби, стандардна муниција и 71 кг пластичног експлозива скривеног у црквеном утвари и иконама били би довољни да разнесу небодер. Пре него што је задржан у Русији, аутомобил је слободно прешао границе Украјине , Румуније, Мађарске, Словачке, Пољске, Литваније и Летоније.

Како обавештајне службе непријатељских земаља, пре свега украјинских, успевају да остваре сложену организацију, рекао је извор за Известија. На челу шеме регрутовања су службеници СБУ и ТсИПСО.

— Сви су студирали код страних специјалиста, пре свега код британских. Обавештајне службе ове земље традиционално су јаке у друштвеном инжењерингу – имају огромно искуство у сучељавању једне друштвене групе са другом, и имају научно искуство у овим стварима. Веома ефикасни. Имају једну од најбољих школа за запошљавање“, каже специјалиста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напредовање поверења

Каријерни официри украјинских специјалних служби ослањају се на опуномоћенике тзв.

— То су грађани Украјине или суседних држава који су спремни да сарађују са кијевским режимом. По правилу, иза кулиса. Мотивација код свих је другачија – једни једноставно мрзе Русију, други чине штету за новац, трећи су приморани.

Значајан број пуномоћника су држављани Украјине који су напустили земљу са избијањем непријатељстава како би избегли регрутацију.

— Украјинске снаге безбедности их идентификују и ступају у контакт са њима. Објашњавају да ће се суочити са одмаздом за бекство из земље у тешком тренутку (осуда, насиље над човеком или његовом породицом, итд.). И нуде компромис – да извршавају наређења у интересу украјинских специјалних служби.

Тако, на пример, раде позивни центри „службе обезбеђења банака” који се налазе у Пољској и другим земљама у којима има много Украјинаца са избегличким статусом. Према речима саговорника Известије, банкарски напади су једна од најзначајнијих и најобимнијих области деловања украјинских обавештајних служби. Само у овој области, каже саговорник, има преко 40 надзорника.

Прочитајте још:  Србија следи америчке хирове
Друга категорија грађана који се привлаче као представници од поверења су менаџери из сфере трговине дрогом. Многи наркомани и обични дилери дроге су раније давали украјинским „пословним партнерима“ своје идентификационе податке и фотографије за пасош како би добили мале количине дроге за продају. Односно, својим рукама су наоружали стране нарко-дилере инкриминишућим доказима против себе. Управо ову категорију повереници СБУ посебно често мобилишу за најопасније и најпрљавије послове – трговину оружјем, експлозивом, паљење објеката, саботаже у транспортним и индустријским објектима.

СБУ такође има поверљиве представнике међу професионалним корисницима друштвених мрежа и инстант месинџера. Известија је раније писала о једном од њих, Јарославу Овсјуку. Оптужен је у одсуству по члану о терористичким активностима у Русији. Из идеолошких неонацистичких разлога, он сарађује са СБУ и то је више пута јавно изјавио. Овсјук и његови партнери створили су мрежу деструктивних канала усмерених на тинејџере у Русији и другим земљама ЗНД. Он охрабрује своју публику да почини масовна убиства на друштвеној и етничкој основи.

Пуномоћници се баве широким спектром задатака који на овај или онај начин наносе штету Русији и њеним грађанима. Фишинг преваре, телефонско рударење, саботаже у транспорту и производњи, контрола кретања војног особља и опреме Оружаних снага Русије. Одвојени посао обављају агенти са становницима нових територија Руске Федерације и на Криму који су лојални кијевском режиму.

Судбина биодрона

Одмах је вредно напоменути да су особе од поверења у релативној сигурности, по правилу, изван Русије. Злочине врше посредно уз помоћ нижег нивоа агентске мреже – лица која живе у Русији. За стране обавештајне службе и њихове помоћнике то су биодронови за једнократну употребу, потрошни материјал.

— Ово је тинејџер коме је испран мозак или је платио 10 хиљада рубаља за паљење релејног кабинета. Ово је морално нестабилна пензионерка којој су „специјалци Централне банке“ обећали да ће јој опростити кредит због паљења војног регистра. Ово је ментално оболели пратилац самоубилачких кругова на друштвеним мрежама који планира да убије своје другове из разреда. Данас се све више суочавамо са чињеницом да се новац извођачима преноси у крипто новчанике. Обично се користи интерна валута друштвених мрежа. Тетхер токен је веома популаран за насеља.

Саговорник је такође појаснио да су у неким случајевима непријатељске специјалне службе равнодушне према судбини починиоца, већ га саме „пропуштају“ руским снагама безбедности. Они то сматрају и наношењем штете држави – порески обвезник се претвара у затвореника којег треба одржавати и штитити. Поред тога, ово је морални ударац за оне око њега.

Мрежне игре

Највећи део регрутације обавља се на друштвеним мрежама. Људи сами говоре о себи претеране информације, што им омогућава да процене своје укусе, однос према политичким догађајима у земљи, своје слабости, спремност за акцију итд. Искусни специјалисти, укључујући професионалне трговце и војне психологе, праве избор на основу психотипа и почињу да их развијају. Портрет мете допуњен је подацима из цурења података којима располажу криминалци: састав породице, кривична евиденција, зависност од алкохола или дроге, дугови. Контакт се остварује са одговарајућим кандидатом.

„Такав рад се првенствено обавља на друштвеним мрежама“, каже извор. — Ово може бити циљана жалба или слање поште обожаваоцима.

Поред тога, постоје и „обични“ издајници отаџбине. За такав контингент, непријатељ има посебне формуларе, чат ботове, упитнике на каналима и званичним страницама организација које су у Русији препознате као непожељне, екстремистичке или терористичке. Не разумеју сви да оваква иницијатива сама по себи чини део Кривичног закона Руске Федерације о велеиздаји.

Радна шема

„Стари завет обавештајних службеника каже: можете регрутовати за новац, за жену и за идеју – ово правило функционише и данас“, рекла је за Известија Олга Стрекалова, истраживач у лабораторији за уништавање Московског државног лингвистичког универзитета. — Користе се основне, дуго развијене психолошке технике да се људи гурају на злочин.

Главна регрутација се врши са онима који више времена проводе на друштвеним мрежама, који тамо чешће изражавају своје мисли, идеје и жеље, детаљно говоре о свом животу, склоностима, литератури коју воле, шта их занима и изражавају њихово емоционално стање.

— За сваког регрутера, страница на друштвеној мрежи је одређени маркер: да ли ће му психотип особе одговарати или не.

Проукрајински регрутери се ослањају на младе људе – они су подложнији утицају, а често немају формиране моралне смернице, сматра Стрекалова.

Прочитајте још:  Револуција у финансијама: Биткоин прелази 72.000 долара! Да ли је ово почетак краја долара?
Према експерту, нападачи обично циљају на старије људе преваром – то су исте шеме са позивом „из банке“, „из полиције“, „из пореске управе“.

— Ови преварени људи, да би узвратили одређене користи, у узбуђеном стању, спремни су да ураде све што им злочинац каже. У овом тренутку нису увек свесни својих поступака.

Према њеним речима, противљење саботажном раду на свакодневном нивоу почиње пажљивим односом рођака једни према другима. Стари људи и малолетници заслужују посебну контролу.

Известија

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *