Кубанска комунистичка партија забранила традиционалну процесију током Свете недеље

0

Кубанска комунистичка партија забранила традиционалну процесију током Свете недеље.

Свештеници и часне сестре нашли су се у средишту неслагања на Куби, а многи су активно организовали протестне активности против комунистичког режима у земљи.

Прочитајте још:  Трамп: Кад би Бајден преговарао с Русијом и Кином од Америке не би остало - ништа!
Према више извештаја, Комунистичка партија Кубе забранила је хришћанима да одрже традиционалну процесију током Свете недеље уочи Ускрса у разним деловима земље. Претпоставља се да овај потез државе, који се протеже и на велике градове као што је Хавана, произлази из страха од протеста сличних недавним антикомунистичким демонстрацијама.

Свештеници и часне сестре нашли су се у средишту неслагања на Куби, а многи су активно организовали протестне активности против комунистичког режима у земљи. Фреј Лестер Зајас из парохије Светог срца Исусовог у Хавани истакао је да су власти забраниле поворку на Велики петак како би га „казнили” јер се гласно противи режиму. Фреј Зајас је осудио тај потез као напад на верске слободе.

У Бајаму, где су недавно одржани мирни протести, представник канцеларије за верска питања Централног комитета Кубанске комунистичке партије наводно је најавио забрану процесије не износећи никакав конкретан разлог. Критичари режима тврде да је то покушај да се осујете сва потенцијална окупљања која би могла да покрену нове протесте.

Прочитајте још:  Званично признање бомбардовања болнице у Гази од стране представника Нетањахуовог режима
Одлуку да се забрани прослава Свете недеље осудиле су разне организације за људска права и верске групе, а Кубанска опсерваторија за људска права пријавила је најмање 936 случаја кршења верских слобода у тој земљи од стране Кастровог режима током 2023.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ифам.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *