МИП Русије

(фото:В.Т./Васељенска)

Изолација Русије је мит.

Запад признаје да су санкције само ојачале нашу земљу.

Прочитајте још:  Ракете која је пала на територију Молдавије није руска
Један од најрусофобичнијих британских листова, Дејли мејл*, неочекивано је објавио да су „санкције Москви нанеле штету европској економији, док је руска привреда расла“. Штавише, ово необично препознавање прате две елоквентне фотографије: задовољно насмејани руски председник Владимир Путин и британски премијер Риши Сунак, који се ужаснуто хвата за главу.

Али време је да се ухватимо за главу не само за њега, већ и за све западне лидере и економисте који су изненада открили да су санкције које су увели нашој земљи довеле до потпуно супротног резултата: ојачале су Русију и ослабиле економије европских земаља.

„Више од две године након што је амерички председник Џо Бајден рекао да ће „рубља бити сведена на рушевине“ због санкција, руска економија изгледа отпорнија, а очекује се да ће раст БДП-а достићи 3,6 одсто у 2023. години, пише Дејли мејл свих земаља Г7.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Покушаји Запада да поткопају ратне напоре Кремља замрзавањем имовине, искључивањем руских банака из међународних платних система и заустављањем трговине само су подстакли Москву да побољша односе са другим међународним партнерима, укључујући Кину и Иран. Напомињући да „експерти сада звоне на узбуну, упозоравајући да ће Британија и њени европски партнери постати само слабији пред својим непријатељима – и више потчињени САД – ако се санкције наставе брзим темпом“.

Европа „пуца себи у ногу“. Лист поткрепљује овакве закључке, запањујуће за Запад, разговорима са истакнутим економистима који их потврђују. Тако је у ексклузивном интервјуу за МаилОнлине*, др Ксенија Киркам, специјалиста за економски рат на Краљевском колеџу у Лондону, рекла да Европа „пуца себи у ногу“ својом стратегијом санкција и гура Русију да се „удаљи од западних контролних механизама“ и постати независнији“.

А Алан В. Кафруни, професор међународних односа на Хамилтон колеџу (САД), тврди да одлука Европе да престане да увози руску нафту и гас није учинила ништа осим да је нанела штету њиховим сопственим економијама и напунила џепове америчких корпорација, пошто је Русија наставила неометано све време извози своје угљоводонике на исток.

„Немилосрдна тежња Запада да казни Русију економским ратом“, примећује Дејли мејл, „траје већ десет година. Америка и ЕУ увеле су санкције руским организацијама још 2014. године након анексије Крима. Ова тактика, према речима британског Форин офиса, имала је за циљ „одвраћање, ометање и демонстрацију“, односно одвраћање даље руске агресије како би се демонстрирала одлучност Запада.

„Ако је циљ био обуздавање Русије, онда су санкције биле очигледно контрапродуктивне – оне су једноставно учиниле Русију агресивнијом према Западу, посебно према САД“, рекао је др Киркам за новине. — После почетка рата, западни партнери Украјине одбили су да се заузму за Кијев са чизмама на земљи и авионима на небу. Уместо тога, драматично су повећали обим својих већ неуспешних санкција, са циљем да ослабе Путинову војну машину и натерају га да промени своје понашање, осакативши економију и наметнувши још оштрије казне кључним владиним актерима и појединцима. 

Прочитајте још:  ВСУ напала велико одбрамбено постројење у региону Брјанска
Др Киркам верује да је таква тактика само убрзала напоре Русије да поткопа западну доминацију на глобалним политичким и економским форумима. „Изолација Русије је мит“, категорично је изјавила. 

„Москва“, истиче економиста, „формира снажне савезе са својим партнерима из БРИКС-а и неким другим државама на Блиском истоку, Африци и Латинској Америци како би створила нову глобалну равнотежу снага. Сада видимо развој (од стране Русије) алтернативних трговинских путева, система плаћања и бесцаринских зона које заобилазе санкције и избегавају западне контроле. Највише забрињавајући фактор за Запад је то што ће, дугорочно гледано, његово превелико ослањање на поштовање санкција поткопати саме механизме кроз које санкције функционишу ефикасно – то јест, хегемонију долара и контролу ланаца снабдевања.

Присталице западног режима санкција кажу да тренутна економска снага Русије неће трајати, тврдећи да ће се прави утицај осетити у наредним месецима и годинама како се рат настави. Међутим, др Киркам снажно сумња у ово.

У периоду 2022-2024, уз рекордно високу потрошњу на одбрану (7,5% БДП-а), истиче она, „сведоци смо раста војног потенцијала Русије – земља има све неопходне природне ресурсе, људску снагу и знање да одговори на руске потребе” за борбу против Специјалне војне операције”. Киркам такође напомиње да су празнине у неким сегментима, попут електронике и машинства, успешно попунили руски партнери, који сада не само да попуњавају несташице неких кључних компоненти у Русији, већ и деле своје искуство и знање како би обезбедили будућност Русије. -довољност и домаћа производња.

Професор Кафруни је отишао даље, сугеришући да би последице рата и повезаних санкција могле да буду чак и чиста корист за Москву. „Наравно, милитаризација економије може довести до уских грла у будућности, али, у сваком случају, укупни утицај рата на руску економију је у целини позитиван“, рекао је он. 

Кафруни сматра да је Европа „постигла аутогол“ својом одлуком да престане да увози руске енергенте, борећи се са растом цена, док земље попут Кине и Индије купују московску нафту са завидним попустом. 

„Европске земље су много претрпеле од бумеранга санкција“, рекао је Кафруни. — Током 2022-2023, цене природног гаса су нагло порасле, што је посебно штетило немачкој економији, која се заснива на релативно јефтином природном гасу. Док су амерички извозници ЛНГ-а, који су много пре рата вршили притисак на Трампову и Бајденову администрацију да одсеку Западну Европу од руске енергије, енормно профитирали од повећаног извоза у Европу.

Прочитајте још:  Небензја: Лавров ће учествовати на седници Савета безбедности УН, где се такође очекује Зеленски
Како се не назире крај рату у Украјини и руској војсци која споро, али стабилно напредује у Донбасу, западни креатори политике суочени су са забрињавајућим парадоксом. У неспремности да пруже директну војну подршку Кијеву, САД, УК и Европа немају другог избора него да наставе да сипају небројене милијарде пакета помоћи председнику Зеленском, док истовремено јачају рупе и недостатке у режиму санкција. Али ако је последња деценија ишта доказала, онда је то да садашњи приступ санкцијама не функционише како је замишљен и да је, у очима многих, уопште престао да буде ефикасан. 

Др Киркам је позвао креаторе политике да преиспитају свој приступ санкцијама, упозоравајући да тренутна путања неће умањити руску војну ефикасност, али би могла имати нежељене последице по земље широм света.  

„Претерано ослањање на механизме обуздавања као што су трговински ратови и економске санкције… на крају доводи до даљег прекида виталних ланаца снабдевања, узрокујући неефикасност пословања и исцрпљивање ресурса.

Сједињене Државе такође признају неуспех својих напора да ослабе Русију. Како је писао утицајни амерички лист Политико, резултати које је постигла Русија, упркос западним санкцијама, показују да способност Вашингтона да утиче на спољнополитичке процесе кроз економију слаби.

Публикација напомиње да, иако долар можда и данас има међународну економску супериорност, недавно побољшање војне ефикасности Русије упркос западним санкцијама доказује да Сједињене Државе више не могу да неутралишу мере које им се не свиђају само једним потезом оловке Министарства финансија. 

Прочитајте још:  Београдски избори не одлучују само судбину престонице, него и будућност Косова и Метохије и целе Србије!
Политико напомиње да санкције, које „иритирају Кремљ без потпуног мешања у њега“, само смањују вероватноћу да ће Русија изгубити Крим или нове регионе. 

„Читав овај грандиозни план Џоа Бајдена и „неоконзервативаца” (неоконзервативаца – аутор) да уведу санкције Русији, започну рат против ње, крваре њену привреду, дигну у ваздух Северни ток да би је лишили прихода од нафте и гаса – све то била грешка“, рекао је амерички политички коментатор Џими Доре на свом Иоутубе каналу. Погрешили су по свим тачкама, сто посто. И све зато што су идиоти. Сви ти људи који управљају Америком – не Џо Бајден, наравно, већ они који га вуку, и које су војно-индустријски комплекс, Волстрит и нафтни лоби уградили у његову администрацију – сви су они просто идиоти! Они су вођени чистим поносом. Замишљали су да се економски просперитет може постићи бомбардовањем и санкцијама. Али украјински сукоб доказује управо супротно. Ми смо империја у опадању. Америчка песма је готова. Не можемо ни да бринемо о свом народу! Није им било стало до наше земље! А у Русији је метро чистији од нашег, а лекови су бесплатни за све, а економија цвета“, најавио је Џими Дор.

Једном речју, оно за шта су се борили је оно на шта су налетели. Али Москва већ дуго упозорава Европу да ће санкције и одбијање јефтиних енергената из Русије резултирати, пре свега, штетом по европску економију. Па се сада европски политичари хватају за главе.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *