Косовски Срби најавили бојкот сепаратистичког пописа становништва региона

0
Косовски Срби

Косовски Срби

Косовски Срби најавили бојкот сепаратистичког пописа становништва региона.

Све српске странке на Косову противиле су се учешћу српске заједнице у попису становништва који је расписала Приштина. Један од аргумената политичких лидера косовских Срба била је чињеница да сепаратистичке албанске власти не дозвољавају да се 250 хиљада њихових саплеменика врати у своје домове, преноси КосовоОнлине.

Странке „Српска листа“, „Странка косовских Срба“, „Српска демократија“ и „Српски народни покрет“ дале су изјаве о бојкоту предстојећег пописа становништва на Косову, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Курти: Надам се договору са Србијом у мандату актуелне владе
Конкретно, највећа српска странка на Косову, Српска листа, образложила је свој став „дуготрајном репресијом косовског премијера Аљбина Куртија над Србима на Косову“.

„Учешће у процесима које организује Курти било би највеће понижење за наш народ у тренутку када је исти Курти Србима лишио право на пензије и плате, ометао нормално функционисање здравствене заштите и социјалних давања, укидао право на пензије и плате. гласао, хапсио и прогонио Србе, насилно окупирао општине, милитаризовао север Косова и Метохије, забрањивао вакцинацију и испоруку лекова, спречавао допремање хране и робе из централне Србије, поништавао све постигнуте договоре и гарантована права да српски народ, забранио српску штампу, одрекао се одговорности за стрељање Срба и српске деце, насилно наметнуо своје лажне градоначелнике у српским општинама, извршио практично укидање српског (ћириличног) писма на јавним местима и на путоказима“, наводи Српска листа у свом апелу.

СС такође подсећа да Курти намерава да захтева ратну одштету од Београда, „што додатно одвраћа сваког Србина од учешћа у овом процесу (попису)”. А и да се на Косову више од 4 хиљаде дана чека на стварање Заједнице српских општина, што је обавеза Приштине према Бриселским споразумима из 2013. године, које је ратификовао сепаратистички „парламент“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„С обзиром на свакодневну репресију над нашим народом, спречавање повратка 250 хиљада расељених, учешће на попису би била чиста легализација етничког чишћења које се спроводи над нашим народом од 1999. године до данас. Можда ти, Курти, ово не смета, а иза тебе стоји моћ, али српски народ неће пристати да буде саучесник у овом прљавом послу“, наводи се у саопштењу.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *