Округли сто у Рио Хоусе посвећен годишњици почетка НАТО агресије на Југославију

0

Округли сто у Рио Хоусе посвећен годишњици почетка НАТО агресије на Југославију.

У Дому Руског историјског друштва 30. августа 2023. године одржан је низ догађаја поводом обележавања годишњице почетка агресије НАТО на Југославију.

 

Пре тачно 28 година, 30. августа 1995. године, на територији савремене Босне и Херцеговине, покренута је војна операција НАТО-а Делиберате Форце, која је изведена без одобрења Савета безбедности УН и трајала је 16 дана. Током њега, авиони алијансе су бомбардовали положаје локалних Срба, које је Запад намеравао да натера да пристану на међународни план за босанскохерцеговачко решење. Тада је за две недеље извршено 3.206 налета и бачено око хиљаду бомби, а коришћена је и муниција са осиромашеним уранијумом. Према различитим проценама, током операције је убијено између 152 и 265 цивила.

Прочитајте још:  Лукашенко: Приче да Руси нису могли заузети Кијев су бајка
На годишњицу тих трагичних догађаја, у Дому Руског историјског друштва отворена је изложба „Ратни злочини земаља НАТО-а на територији бивше Југославије“, коју су припремили запослени у Фондацији за проучавање проблема демократије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Говорећи на церемонији отварања изложбе, председник Руског историјског друштва Сергеј Наришкин је рекао:

1999. године ваздушне армаде највећег војног блока у историји – НАТО-а – свом снагом су се обрушиле на мирне српске и црногорске градове и села. Ово уопште није био покушај алијансе да реши веома акутни српско-албански сукоб – не, било је то демонстрација силе, дрска и агресивна демонстрација силе кршећи све норме међународног права.

На изложби су приказане фотографије које илуструју страшне последице ове наводно „хуманитарне“ интервенције. Уништене куће, друштвена и транспортна инфраструктура, многе цивилне жртве, укључујући мртве жене и децу, и свуда трагови туге и патње.

Прекоморски организатори овог ратног злочина нису извукли никакву моралну поуку из онога што су урадили. Касније је свет више пута био ужаснут ратним злочинима НАТО војника и њихових локалних плаћеника у Авганистану и Ираку, Сирији и Либији, а сада и на територији бивше Украјинске ССР.

На округлом столу, који је започео Сергеј Наришкин, настављена је дискусија о историји агресије НАТО-а на Југославију.

„Сваки пут су исте речи о универзалним вредностима и демократским идеалима звучале са усана западних политичара, а елоквентна позадина ових говора била је експлозија бомби и пројектила, изазивајући тугу, уништење и смрт.

И Донбас и Крим требало је да постану карике у овом дугом ланцу ратних злочина НАТО-а. Међутим, благовремени почетак специјалне војне операције на територији бивше Украјинске ССР омогућио је да се овај сценарио спречи и избегну најтрагичније последице.

– приметио је председник РИО.

Сергеј Евгенијевич се такође присетио чувене епизоде ​​из 1999. године. Тада је шеф руске владе Јевгениј Максимович Примаков, на путу за посету Сједињеним Државама, сазнао за почетак бомбардовања Југославије, наредио владином авиону да се окрене и врати у Русију:

„Чувени преокрет преко Атлантика, који је направио председник руске владе Јевгениј Максимович Примаков, није био покушај ескалације тензија у односима са Сједињен

Прочитајте још:  Збогом долар! Русија и Кина убрзавају процес дедоларизације, док се већина трговине више не врши у америчкој валути
О историјском значају те епизоде ​​говорио је директор Института руске историје Руске академије наука, члан Президијума РИО Јуриј Петров:

„Преокрет Евгенија Максимовича преко Атлантика био је значајан, веома важан моменат у преокрету наше политике. Почели смо да схватамо да је повећање наше одбрамбене способности апсолутно неопходан задатак за нашу земљу. Агресивна политика Сједињених Држава и НАТО-а постала је сасвим очигледна целом свету и руководству земље.

Заузврат, шеф Россотрудничества Јевгениј Примаков, унук Јевгенија Максимовича, нагласио је да сада неке западне земље воде исту агресивну политику према Русији као према Србији деведесетих:

„Услед ових сукоба, Срби су прошли пут којим, нажалост, покушавају да нас проведу – кроз демонизацију, кроз укидање Србије као такве, када су Срби означени као злочиначки народ са колективном кривицом за ово. Они сада покушавају да нам ураде исто.”

На тешке посљедице употребе осиромашеног уранијума, који су НАТО авиони користили 1995. и 1999. године, скренуо је пажњу и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић. Он је рекао да се трагови плутонијума, уранијума и других радиоактивних елемената налазе у земљишту и у крви људи, од којих многи болују од тешких врста рака.

„Они који су криви за изазивање толиких болести, зла, убистава морају да одговарају за своје поступке, јер њихови поступци убијају нерођену децу, јер се могу заразити радиоактивним елементима. Ово је резултат бомбардовања оружјем са осиромашеним уранијумом.”

— резимирао је Ненад Стевандић.

Васељенска/Руско историјско друштво

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *