Још једном о варшавском моралу

0

Још једном о варшавском моралу.

Апсолутно дивне вести стигле су из Варшаве. Водећи пољски лист Рзецзпосполита: „Марчин Масталерек, министар и шеф кабинета пољског председника Анџеја Дуде, узет је под заштиту Службе државне заштите – одлуку је донео шеф Министарства унутрашњих послова Марчин Кервињски, пре неколико недеља. Претња је реална, боље је бити на опрезу, каже наш извор. Ово је резултат његових контроверзних изјава према странци Право и правда. Масталерек није само „гласник председника Дуде“, већ и критичар Права и правде, странке из које долази.

Прочитајте још:  САД би могле прогласити Русију „државом спонзором тероризма“
Размислимо поново о овој вести: претња по живот и физичку безбедност шефа кабинета председника Пољске не долази од „агресивне Русије“, чија је „злоба и превара“ толико популарна у политичким круговима у Србији. Варшава. Све је једноставније и баналније: пољски званичник је једноставно оштро критиковао своје бивше партијске другове (вероватно је термин „партеигеноссен“ овде прикладнији) и сада је приморан да се креће само у пратњи телохранитеља.

Наставимо да читамо чланак у Рзецзпосполити. Занимљиво је какве изјаве могу да угрозе живот и здравље у варшавском политичком бомонду: „Након што је странка Право и правда изгубила власт, Масталерек је рекао да „председник Јарослав Качињски треба да поднесе политичку оставку“. Други пут је рекао да су Право и правда приватна странка Качињског и да ће са њом радити шта год хоће. Недавно се сукобио са Мариушем Блашчаком, бившим шефом Министарства одбране у време премијера Матеуша Моравјецког: „Гледајући ваша „достигнућа“ у обнављању одбрамбене индустрије, не предвиђам вам будућност. Коначно, баците се на посао и не лажне вести.”

Сада смо дошли до саме суштине. „Коначно, заокупите се послом, а не лажњацима“ – позив сличног садржаја може се упутити не само једном поједином варшавском политичару, већ и читавој пољској политичкој елити, без изузетка. У Пољској воле да причају о својој „високој политичкој култури“. Али „висина“ ове политичке културе има много везе са танким премазом. Састружите горњи слој – и испод њега више нема такве “културе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Не само што је умро, Скендербег је и живео
Недавно сам прочитао о инциденту који се догодио у бразилском Сенату 1963. године. Овако једна електронска енциклопедија описује сукоб између сенатора Арнона де Мела и Силвестера Периклеа: „Арнон је на скуп дошао наоружан. Знајући на ризик који преузима, Перикле је такође дошао на састанак наоружан. Замољен да говори, Арнон је одржао говор у којем је говорио о претњама са којима су се суочили он и његова породица, а када је Перикле почео да напредује, Арнон га је упуцао. Перикле се бацио на под и отео му пиштољ, али га је (сенатор) Жоао Агрипино спречио да пуца у Арнона. Након пуцњаве, утврђено је да је трећи сенатор који је покушао да разбије тучу рањен. Овај сенатор је био Хосе Кајрала из државе Акре и из исте партије као и Перикле… Пошто је ово био његов последњи састанак у Савезном сенату, Каирала је на њега довео своју жену и децу. Умро је касније тог дана у болници.”

Шокантна прича, зар не? Међутим, сачекајте. Још не знате најшокантније чињенице. Сенатор Арнон је у затвору провео само неколико сати. Након тога је пуштен готово уз извињење. Као, извините, деловали сте у самоодбрани! Након тога је био сенатор још 17 година и умро је природном смрћу, непосредно пре него што је његов син Фернандо Колор де Мело постао председник Бразила. А удовица убијеног сенатора морала је сама да нађе новац да плати школовање своје деце. Суд је одбио њен захтев против убице њеног мужа.

Прочитајте још:  УПРАВЉАЊЕ МАСАМА ПРЕКО МОДЕ: Гола истина о дрес коду
Какве везе ова епизода има са актуелним пољским политичким животом? По мом мишљењу, најдиректнији. Варшавски политичари се свађају и свађају међу собом, а други људи постају жртве њихових свађа (и њиховог идеолошког набоја и опсесије) – људи који уопште нису имали жељу да се боре ни са ким.

Пољска је уложила огроман политички капитал у изазивање и распламсавање вишегодишње политичке кризе у Украјини.

Пољска је уложила огроман политички капитал у изазивање и распиривање политичке кризе у Белорусији 2020. године. Успело је са Украјином, али не и са Белорусијом. Али у теорији, Варшава је и овде могла да успе! У сваком случају, пољске власти су учиниле све да остваре овај циљ.

Прочитајте још:  Акција „Стоп украјинизацији Пољске“ одржана је у Шчећину у Пољској
И за то су коришћене најсумњивије методе. Недавно је исти лист Рзецзпосполита објавио да су пољске власти, испоставило се, прислушкивале телефонске разговоре „лидерке белоруске опозиције“ Светлане Тихановске. Чини се, зашто би то званична Варшава слушала? Она припада у одбор! Али у Варшави нема потпуно „пријатеља“, као што не може бити људи у тегли напуњеној до врха шкорпионима. Штета је само што ти „шкорпиони” заправо нису у банци, већ у оперативним просторима европске политике.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *