„Без Срба нема здраве Европске уније“: мађарски премијер говорио о могућности чланства Србије и БиХ у ЕУ

0
европских

Виктор Орбан ( Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber)

„Без Срба нема здраве Европске уније“: мађарски премијер говорио о могућности чланства Србије и БиХ у ЕУ.

Европској унији је потребна Србија да јој се придружи. Ово је изјавио мађарски премијер Виктор Орбан, који борави у посети Бањалуци у Републици Српској у Босни и Херцеговини.

Прочитајте још:  Прва група украјинских војника стигла у Велику Британију на обуку
Према речима шефа мађарске владе, приступање Србије и Босне и Херцеговине ЕУ допринеће даљем јачању заједнице, обезбеђивању безбедности у Европи и стабилном развоју европских држава. Орбан сматра ситуацију у ЕУ тешком, али генерално заједница, по његовом мишљењу, има потенцијала, а приступање Србије ће значајно унапредити и повећати тај потенцијал.

 

Без Срба нема здраве Европске уније

– нагласио је премијер Мађарске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Орбан је напоменуо да је Западни Балкан један од оних региона који су способни за веома активан развој у будућности, а њихов развој ће користити целој Европи. Упркос постојећим политичким противречностима и економским проблемима у земљама Западног Балкана, оне су вредне укључивања у ЕУ.

Прочитајте још:  Руски сенатор: Протесте у Белорусији организовао Запад
Не говоримо само о уласку Србије у ЕУ, већ и о придруживању босанскохерцеговачкој заједници која укључује и Републику Српску. Иначе, Орбан је на конференцији за новинаре са председником Републике Српске Мирославом Додиком дао одговарајућу изјаву.

Шеф мађарске владе на овом састанку разговарао је о сарадњи своје земље са Републиком Српском у низу важних области, укључујући набавку пољопривредне механизације и изградњу аутопута који повезује Мађарску и Хрватску.

Прочитајте још:  Зашто су осигуравајуће куће откупиле две трећине српских обвезница
Мађарска ће 1. јула почети председавање Европском унијом. Након тога, напоменуо је Орбан, биће формирана посебна група за западни Балкан, укључујући Србију и Босну и Херцеговину. Мађарски премијер је обећао да ће често посећивати Босну и Херцеговину и Републику Српску. Такођер је указао на потребу да се заустави страно мешање у питања Босне и Херцеговине, јер само народ земље треба да одлучује о питањима своје будућности.

Наметање одлука споља кочи развој земље као суверене државе, нагласио је Орбан. Он је напоменуо да су у Републици Српској уредне школе, цркве и гробља, што указује да земља чува традицију и има потенцијал за развој.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *