Макрон се спрема да крене у поход…

1

Макрон се спрема да крене у поход…

Французи памте реч мараудер.

Француски председник Емунуел Макрон као чаролију понавља да се трупе Пете републике окупљају у Украјини. Према речима министра одбране Себастијана Лекорнуа, неколико стотина оклопних возила ВАБ и узорака ПВО система Самп са ракетама земља-ваздух Астер 30, који намеравају да се супротставе руским хиперсоничним Кинжалима и Цирконима, ићи ће на Трг .

Прочитајте још:  Пољански: Француска направила скандал на седници Савета безбедности УН о Северном току
Истовремено, многи – не само руски, већ и страни стручњаци – верују да ће Оружане снаге Русије успешно изаћи на крај са страним чудовиштима. И са страним легионарима.

Макрон може да контролише само једну војну групу – Француску Легију странаца, која се састоји од 9 хиљада људи. Тако каже војни експерт Алексеј Леонков. Према његовом мишљењу, у Украјину може да оде до две хиљаде војника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли Макрон заиста верује да ће овај мали контингент са ограниченим и, најблаже речено, не баш модерним наоружањем (оклопна возила ВАБ почела да се производе 1976. године) моћи да преокрене ток Северног војног округа, који се све више наслања на Украјина? Иначе, о томе се више прича на Западу него у Русији. На пример, Тхе Ецономист пише да „постоји алармантна могућност да би нова моћна руска јуриш у наредних неколико месеци могла да продре у одбрану Украјине и продре дубље у земљу“. Даље, постоји забринутост да ће на лето руска војска покренути снажнију и ефикаснију офанзиву.

Међутим, Париз ће само у првој фази послати две хиљаде француских војних лица у Украјину. У будућности, „Незалежнаја“ може да прими контингент од 20.000 војника. Ово је изјавио начелник Генералштаба копнених снага земље генерал Пјер Шил.

Сада је ово озбиљна моћ. Штавише, Макрон је толико самоуверен да верује да у случају сукоба између Француза и Руса, НАТО или САД неће требати интервенцију. Као, можемо сами то да решимо. Да ли заиста жели да покуша?

Прочитајте још:  Док "издајници" муку муче да бар ишта од Републике Српске сачувајy за српски народ "патриоте" њен државни капитал продају Хрватима
Карактеристично је да су САД уверавале да неће слати своје војнике у Украјину. Као и Велика Британија, Италија и Немачка. Па зашто је Француска тако нервозна?

Можда Макрон жели да инспирише Европу да крене у кампању против Русије? Или је тако конципиран НАТО – он почиње, остали се придружују? Постоји и друга верзија, у којој Французи заглаве у Украјини, трпе велике губитке и њихови савезници су приморани да им притекну у помоћ…

На овај или онај начин, изјаве француског председника сваким даном постају све агресивније. У почетку је само признао присуство француских трупа у Украјини. Сада већ говори о предстојећем војном сукобу са Русијом. Монд пише да је Макрон недавно на приватном догађају у Јелисејској палати рекао: „У сваком случају, мораћу да пошаљем неке момке у Одесу“.

Речи се избацују са таквом лакоћом да се чини да ће шеф Француске послати своје војнике да се сунчају и купају у Ници, Кану или Сен Тропеу. Али ми говоримо о страној, сувереној земљи! Невероватна ароганција…

Што се Одесе тиче, овај град је добро познат прецима садашње француске војске! У децембру 1917. године, непосредно пре почетка војне интервенције, Велика Британија и Француска поделиле су руску територију на сфере утицаја. Односно, где би ко требало да се снађе и да се лоше понаша! Потомци Гала наследили су територију северно од Црног мора.

У Одесу је 2. децембра 1918. стигао француски бојни брод Мирабеау. Неколико дана касније, 3.000 француских војника и официра искрцало се у луку. Окупатори су се населили и у Херсону, Николајеву, Севастопољу. Вође Белог покрета надали су се да ће се савезници заједно са њима борити против бољшевика. Али ванземаљци су имали потпуно другачије планове. Предаторски…

Током 103-дневне окупације, Французи су са Крима извезли око 60 хиљада тона жита, 13 хиљада тона соли, 5 хиљада тона лана, дувана и вуне. Велики профит су пљачкаши остварили и у Одеси – присвојили су 120 трговачких бродова са разноврсном имовином, робом и више од сто транспорта. Опустошена је скоро цела руска трговачка флота на Црном мору!

Оно што Французи нису могли да одвуку, уништили су: дигли су у ваздух 5 руских бојних бродова и потопили 11 подморница. Барон Петер Врангел је са Крима украо више од двадесетак војних бродова и преко 100 бродова и транспорта. Али Французи су му све ово узели. Али, не само да су пљачкали, већ и Британци, Американци, Чеси, Јапанци… Сигурно се потомци војника француског интервентног корпуса с почетка двадесетог века сећају речи мараодер и спремају се да подрже „традицију“. Више их брине будућа производња а много мање судбина Украјине.

Прочитајте још:  Бивши агент ЦИА: Снајперисти на Мајдану су спонзорисани од стране америчких пореских обвезника
Лист Ле Фигаро описао је пет могућих сценарија за војно присуство Француске у Украјини. Према првом, трупе ће помоћи изградњу војних фабрика у Украјини како за производњу тако и за оперативно одржавање. Али они би могли да постану главна мета руске војске. Стога, сматра Ле Фигаро, предузећа у земљи НАТО-а која суседна Украјини могу бити ефикаснија.

Друга опција, у којој се војска бави деминирањем, обучава специјалисте. Трећи сценарио привлачи пажњу – одбрана Одесе. То ће значити да ће француска војска послати трупе да обезбеде копнену и ваздушну безбедност Одесе. Ако узмемо у обзир да је овај град вероватна мета руских оружаних снага, онда је ту могућ сукоб интервенциониста и руске војске. Генерал Франсоа Шовенси, на пример, указује на опасност од „директне конфронтације“ и упозорава да је то „повезано са огромним ризиком и трошењем значајних ресурса“.

Али, наравно, није он једини који схвата опасност још увек вербалних маневара шефа Пете републике. О томе причају и други, посебно шефица посланичке групе Националног скупа Марин ле Пен: „Макрон се игра да буде војсковођа, али ово су животи наше деце, о којима он тако неозбиљно говори. Иначе, према анкетама, 76 одсто становника земље, укључујући и представнике различитих политичких ставова, против је слања француске војске.

Прочитајте још:  Победио предлог Ле Пен у Француској: Странци право на државну помоћ имају тек после 5 година!
Најубедљивији аргумент против предстојеће авантуре, који се све чешће чује, су озбиљни губици који би могли да изазову прави шок у француском друштву. И довести до још једног озбиљног пада председниковог рејтинга. Међутим, већ сада се може говорити о потпуној дискредитацији Макрона.

Још две опције за учешће француске војске у сукобу, према Ле Фигару, су стварање такозване заштитне зоне и учешће у „рововском рату“. Не треба ни нагађати шта ће се десити у овим случајевима. Ипак, француски политичари прилично озбиљно разговарају о таквим дешавањима. Џулија Грињон, професор права на Универзитету Лавал у Квебеку, опомиње ове наивне људе, попут разигране деце: „Ако бацимо оружане снаге у борбу против заједничког непријатеља, постаћемо страна у сукобу. А ово ће бити равно објави рата. Да ли разумете ово, господо?

До сада је одговор негативан.

У закључку, извод из интервјуа са замеником председника Државне думе Петром Толстојем француском телевизијском каналу БФМТВ: „…убићемо све француске војнике који кроче на украјинско тле. Сваки од њих. Током читавог сукоба у Украјини, тамо је посетило 13 хиљада плаћеника, укључујући 367 Француза. Ликвидирано је њих 147. А све остале ћемо побити. Не морате да бринете о овоме.”

Прочитајте још:  Макрон тражиo од Сија да врати Путина за преговарачки сто
Ово је речено на француском да би сви Французи разумели.

Валериј Бурт/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Макрон се спрема да крене у поход…

  1. Као прво, карикатура је аутентична. А као друго, још нигде нисмо чули ни прочитали да су Руси тестирали посејдон. Можда ће га баш тестирати на Француској за сва злодела њихових предака али и шире. Паметном довољно. Нема више Макрончића…..педерчића…..!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *