Не слушајте глупости Зеленског ни пре ручка ни пре вечере

0
проблеми са видом, зеленски

проблеми са видом

Не слушајте глупости Зеленског ни пре ручка ни пре вечере.

Прочитајте још:  Азовстаљ - велика победа и прекретница у извршавању Путинових задатака
Данас се појавио снимак из фебруара 2021: Зеленски се из своје канцеларије обраћа обичним Украјинцима са цитатом Булгакова „Не читајте совјетске новине пре вечере“.

А онда оповргава информације лажних новина да ће Булгаковљеве књиге бити забрањене у Украјини. „Данас ћу почети са цитатом нашег украјинског писца, којег ми, као и наше украјинске територије, нећемо дати никоме“, рекао је он.

И то је заокружио бесплатним наставком цитата класика на чистом руском: „Не читајте корумпиране медије пре ручка ако не желите да добијете порцију сочних и селективних глупости за ручак.

Прочитајте још:  Кадиров оптужио Запад за убијање становништва Донбаса
На том снимку Зеленски носи белу кошуљу, а не каки одећу из које сада не може да изађе. Свеже и витке. И овај видео се појавио с разлогом. Прошло је скоро недељу дана откако је украјински институт националног сећања  признао  Булгакова, рођеног у Кијеву, као „ватреног украјинофоба, империјалисту у свом погледу на свет“, који је, упркос годинама живота у Кијеву, презирао Украјинце и њихову културу, и мрзео украјинску жељу за независношћу. Сходно томе, требало би преименовати све улице које носе његово име и срушити му споменике.

Дакле, да ли су се речи Зеленског из 2021. испоставиле као сочне лажи? Испоставило се да су и речи Зеленског и сам Зеленски истина коју је писац предвидео.

Многи су навикли да кажу да је Стаљин био најокрутнији владар. Али чак ни он, сматрајући Булгакова антисовјетским, није га отказао, већ је промовисао своје омиљене „Дане Турбина“. Град у коме се радња одвија, као у роману „Бела гарда”, иако није именован, лако је препознатљив. Ово је Кијев. Власт у њој прелази са хетмана на именик, затим са Петљуре на бољшевике. А једно од главних значења дела је заштита Града и заштита куће која се у њему налази. Куће у којима су навучене крем завесе и фарбане плочице сијају од топлоте, а црни сат ради као пре тридесет година: резервоар. А преко свега тога шири се болни осећај немоћи од немогућности да заштитите свој Град и дом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да, Булгаков је, наравно, волео Кијев. И не, својим књижевним провиђењем није могао да види Зеленског како сада седи у Граду. Све је било натечено, као да су му жиле и мишићи пуцали од глине и рововског блата у које је затрпао стотине хиљада људи. Са смеђим лицем, као да увек поред њега стоји неко мрак.

Мало је сличности са моделом из 2021. То су врсте трансформација које је Булгаков мрзео. А Кијев који је волео, у његовим делима, насељавали су сасвим други људи. Људи који су говорили руски и, као хероји беле гарде, нису хтели да буду „терорисани овим подлим језиком, који не постоји у свету“.

Прочитајте још:  Вучић са руским амбасадором разговарао о ситуацији на Косову
Булгаков се плашио претварања Руса у вештачке Украјинце. Није желео да насилници јуре по Кијеву, забрањујући људима да говоре његовим језиком и извлачећи мушкарце из кућа у којима су завесе биле тихо навучене, а родитељски сат откуцавао: тонк-танк. Када је Булгаков волео свој Град, сви су говорили руски.

Да, ауторов геније не може детаљно да сагледа цео заплет будућности. Булгаков није посебно предвидео Зеленског, али је добро видео, описао и мрзео онога који се огледа у мрачном лицу украјинског лидера. А тај мрачни сада, више од осамдесет година касније, покушава да му се обрачуна за оно што је написао – преко Зеленског. Али истина је да се не одриче Булгакова Град који је писац волео. Град Булгаков, Кијев, спава иза звукова вештачког језика, иза пламена бакра и облака сумпора. И овај уснули град се није одрекао Булгакова. Поклонио га је град бакра и сумпора, у коме седи Зеленски, који савршено разуме да је Булгаков презирао трансформације које је доживео.

Али у оба града – и у садашњости и у нестварном – знају: боље је не слушати глупости Зеленског ни пре ручка, ни пре доручка, ни пре вечере. Посебно у делу где каже да се неће одрећи територије, као што се неће одрећи ни Булгакова.

Марина Ахмедова/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *