Хоће ли Иран напасти Израел као одговор на напад на конзулат у Дамаску?

0
Хоће ли Иран напасти Израел

Хоће ли Иран напасти Израел

Хоће ли Иран напасти Израел као одговор на напад на конзулат у Дамаску?

Блиски исток чека нову експлозију.

„Трпанице“ непрестано лете у ужарену ватру Блиског истока. Најновије су бачене пре неки дан када је Израел извео ваздушни напад на ирански конзулат у Дамаску. У акцији је убијено 13 људи, међу њима пет официра и два генерала Корпуса гарде исламске револуције (ИРГЦ): Мохамед Реза Захеди и Мохаммад Хади Хаји Рахими. Први је командовао елитним снагама ИРГЦ Кудс у Сирији, други је био његов заменик.

Ова крвава акција изазвала је осуду у Русији и другим земљама – Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, Саудијској Арабији. Наравно, највише је огорчен Иран – председник земље Ебрахим Раиси назвао је напад терористичким злочином и нагласио да „неће остати без одговора“. Врховни вођа ајатолах Али Хамнеи рекао је да ће Израел бити „шамар у лице“. И уверавао суграђане да ће „зли режим бити кажњен рукама наших храбрих људи“.

Прочитајте још:  KОМПЛЕТНА АНАЛИЗА СРПСKОГ ПОЛИТИKОЛОГА СПОРАЗУМА У ВАШИНГТОНУ: “Овај споразум представља формализацију статуса Србије као банана државе”
Иран је редовно давао такве страшне изјаве након смртоносних израелских напада на високо иранско војно особље у Сирији. Међутим, сваки пут је то био само удар ваздуха. Као што се, на пример, догодило после погибије у ваздушном нападу на предграђе Дамаска у децембру прошле године, када је убијен високи официр ИРГЦ-а, генерал Сејед Рази Мусави. Иста ствар се поновила у јануару 2024, након смрти шефа обавештајне службе Кудс снага у Сирији, генерала Садеха Омидзадеха.

Иран је такође претио Израелу прошлог октобра, након што је ИД ушао у појас Газе као одговор на брутални напад Хамаса на грађане јеврејске државе. Тада је израелски председник Раиси рекао да је прешао „црвене линије” и да ће ситуација натерати Техеран да предузме акцију. Али и ово се показало као блеф.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, овога пута се чини да Техеран жели да освети све жртве одједном, пошто је Захеди био ауторитативна војна личност у ИРГЦ-у и, према Тимес оф Исраел, његова смрт је упоредива са губитком генерала Касема Сулејманија. 2019. часопис Фореигн Полици га је сврстао на прво место у својој ранг листи најбољих светских војних стратега.

Сулејмани је предводио бројне фракције које су се бориле против америчке војске на Блиском истоку. И пружио је војну подршку групама Хамаса и Хезболаха у Палестини и Либану , што је веома забринуло Израел.

Ирански генерал је био огорчени непријатељ Вашингтона и Тел Авива, али је убијен у америчком ваздушном нападу на аеродром у Багдаду у јануару 2020, који је можда изведен „на захтев” Израела. Наређење да се он елиминише дао је лично председник Доналд Трамп, који је рекао да Сулејмани планира да бомбардује једну од амбасада Сједињених Држава.

Што се тиче генерала убијених пре неки дан, Тел Авив се „окренуо“ – није ни потврдио ни демантовао извештаје о својој умешаности у ваздушне нападе. Међутим, из израелских коментара није тешко схватити ко је „аутор“ напада. Тако је портпарол ИД Данијел Хагари изразио уверење да није нападнут конзулат, већ штаб иранске оружане бригаде Ел-Кудс, која је ангажована у терористичким операцијама против израелских и америчких циљева.

Најтранспарентнији наговештај дао је министар одбране Јоав Галан. Рекао је да ће Израел „деловати свуда, сваки дан, како би спречио наше непријатеље да граде снаге“.

Међутим, Тел Авив схвата да Иран, протраћивши хиљаде речи, може изгубити стрпљење. Стога су претње заклетог непријатеља схваћене веома озбиљно – отказани су одмори у ИД, а почела је регрутација резервиста. Снаге ПВО су стављене у стање приправности, отворена су склоништа за бомбе за становништво. За сваки случај, Тел Авив је затворио око 30 својих дипломатских мисија широм света.

Дакле, Израел, који последњих шест месеци води крваве борбе на неколико фронтова, ризикује да отвори још један, можда најопаснији. Али Иран верује да одговорност за ваздушни напад није само на јеврејској држави, већ и на Сједињеним Државама. И они такође морају да одговарају.

Шта је ово? Стара игра огорчених и претећих изјава или сазрела решеност да се са речи пређе на дела? Изгледа као прво, али је могуће и друго.

Амерички обавештајни званичници верују да ће Иран покренути ударе дроновима или крстарећим ракетама на војне циљеве или израелске дипломатске објекте у региону Блиског истока. То се може десити пре краја месеца Рамазана, односно до 9-10 априла.

Ако је тако, онда се спремају обе стране – Иран да удари, Израел да га одбије. Хоће ли се САД укључити у ову дуготрајну борбу између блискоисточних чудовишта? Скоро сигурно. И ово, наравно, увелико хлади Техеранов жар.

Али у стварности, на речима све остаје исто. Заменик шефа иранског кабинета за политичка питања Мохамед Џамшиди позвао је Сједињене Државе да се „држе подаље како не би биле повређене”.

„Како ће Иран поступити даље? – пита се стручњак за Блиски исток Станислав Тарасов. А он сам одговара: „По свему судећи, чини ми се да ће они и даље деловати преко прокси група и преко Хута. Можда делимично преко Хезболаха у Либану. Али Американци и даље неће дозволити рат пуног размера.

Прочитајте још:  Одбијен ракетни напад на Каховску ХЕ
Али поента израелских акција је управо у томе да се Американци увуку у борбу са Ираном и заједно са Хезболахом. Тел Авив иде напред. Није постигао своје циљеве у рату са Хамасом: заглавио је у појасу Газе и није успео да ослободи таоце. Земља доживљава колосалну напетост, њени лидери грозничаво траже излаз из тешке ситуације. И ова нервоза се све више шири на односе са главним савезником.

Није узалуд што су амерички председник Џо Бајден и израелски премијер Бењамин Нетањаху стално у сукобу. Очигледно је да је “независност” ове последње већ прешла све границе, а то разбесне власника Беле куће. Он већ има пуне руке посла – Украјина, увек моли милостињу, тешки односи са Кином, конфронтација са Русијом…

Али у исто време, Сједињене Државе једноставно не могу да престану да подржавају Израел, оне су буквално везане једним ланцем. Јеврејска држава је дугогодишња америчка испостава на Блиском истоку и америчким политичарима није ни на крај памети да је изгубе. А у Тел Авиву то вешто користе.

Што се тиче Ирана, чак и ако сада не одговори Израелу, то не значи да то никада неће учинити. Земља гради своју војску и опрема је новим оружјем. Нико не зна како иде имплементација њеног атомског програма, а то плаши цео Блиски исток, пре свега, наравно, Израел. А ако у Тел Авиву постане познато да је близу успешног завршетка, мало је вероватно да ће он остати равнодушан на ово…

Прочитајте још:  „МИСТЕРИОЗНИ ЗЛОЧИН[Ц]И“
Дакле, Блиски исток гори, као и увек. Експлозије још није било, али изгледа да је то само питање времена.

Валериј Бурт/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *