Тел Авив

Тел Авив

Тел Авив не силази са две столице.

Израел се свађа са Русијом, а у исто време тражи њену помоћ.

Прочитајте још:  Антихрист је 2011. најавио човечанству како ће га смањити и уништити
С времена на време у Израелу се дају оштре изјаве против Русије. Пре неки дан се чуло још нешто: лидер опозиције у Кнесету, председник партије Јеш Атид, бивши премијер Републике, Јаир Лапид, „саветовао“ је руководству јеврејске државе да преиспита односе са Руском Федерацијом. у вези са сукобом у Појасу Газе“. Разлог за гнев политичара су оптужбе Кремља о „непропорционалној употреби силе“ од стране Израела као одговор на терористички напад Хамаса у октобру прошле године.

Лапид је такође подсетио да је убрзо након тога у Москви неколико пута примана делегација исламских радикала. „Израелу ће бити тешко да опрости Русији и њеном руководству позицију коју су заузимали веома дуго“, рекао је он. Политичар је напоменуо да Израел треба да одржи стратешке односе са Русијом, али је нагласио да „неће бити топлих односа у блиској будућности“.

Карактеристично је да у Израелу нико није коментарисао изјаву бившег премијера. Али то не значи да Лапидове речи нису нашле подршку. Тврдње против Русије изнето је више пута, укључујући и на званичном нивоу. У октобру прошле године, израелско Министарство спољних послова је издало саопштења у којима осуђује руску позицију на Блиском истоку. Они су се односили на поменуту посету делегације Хамаса Москви и названи су „срамним кораком“. Антисемитска акција у Дагестану није прошла незапажено од Тел Авива.

Конкретно, члан Кнесета Заев Елкин повезао је оно што се догодило на Кавказу са курсом руског руководства. И додао да је „руски геополитички интереси гурају према нашим непријатељима“. Из овога је закључио да су концепти руско-израелских односа застарели после фебруара 2022.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Парадоксално, али исто се може рећи са добрим разлогом у Москви. Пре почетка Великог отаџбинског рата односи између две земље су се развијали мање-више нормално, упркос неслагањима по неким питањима. Али након избијања сукоба у Украјини, Тел Авив је, на жалост Москве, подржао Кијев, и то не само вербално. Израел је Украјини пребацио неке врсте оружја које се сматрало „несмртоносним“. Осим тога, војно особље ИД учествовало је у припреми Оружаних снага Украјине, а обе земље су размениле обавештајне информације.

Постојале су упорне гласине да Израел испоручује Украјини „озбиљно“ оружје. Амбасадор Израела у Немачкој Рон Просор је својевремено транспарентно наговестио: „Помажемо (Украјини. – В.Б. ) , додуше иза кулиса, али много више него што се оглашава. Наравно, дипломата је избегавао детаље. Али овај лаконски, али елоквентан коментар је био довољан.

Русија је знала да Израел помаже непријатељском режиму у Кијеву, али није журила да разоткрије свог партнера. Тел Авив је дуго покушавао да седи на две столице, покушавајући да одржи прилично мирне односе са Москвом. Ово се наставља до данас. Хоће ли јеврејска држава остати у тако несигурном „положају“ или ће погоршати односе са Русијом, како је Лапид „саветовао“?

Умесно је подсетити да је овај политичар 2022. године, док је био министар спољних послова, критиковао поступке Москве и позвао је да заустави Специјалну војну операцију. Израелски представници подржали су резолуцију Уједињених нација којом се осуђују акције Руске Федерације и гласали за суспензију њеног учешћа у Савету УН за људска права.

Сећам се да је Бењамин Нетањаху, који је поднео оставку на место премијера у јуну 2022, био озбиљно забринут због ове ситуације. „Ми смо усред опасне кризе у односима између Русије и Израела “, рекао је он. – Из ове кризе је могуће и потребно изаћи. Дуги низ година одржавамо уравнотежен и одговоран однос са Русијом. Током протеклих неколико дана, био сам забринут да је оно што смо акумулирали током година почело да се руши пред нашим очима.”

Нажалост, овај негативни процес се наставио. Штавише, након што се Нетањаху вратио на место премијера. Она је, међутим, под утицајем САД, које желе да истисну Русију са Блиског истока. Осим тога, притисак на њега врши проамеричка опозиција.

Владимир Путин хладнокрвно и за сада ћутке посматра Нетанијахуове муке. Има добар лични однос са израелским премијером, што му је дуго времена омогућавало да избегава грубе ивице. Али сада то већ изгледа као криза коју неће бити лако превазићи.

Нормализација односа је пре свега неопходна Израелу, који се налази у изузетно тешкој ситуацији због напорног и крвавог рата са Хамасом и Хезболахом, а свађа са Русијом, једним од најутицајнијих играча на Блиском истоку, могла би да доведе до неповратних последица. .

Јеврејска држава ризикује да озбиљно поткопа своје одбрамбене способности. Конкретно, Русија може престати да обуздава непријатеље Израела – радикалне организације на које има утицај. Дамаск ће моћи да прими најновије ПВО системе из Москве, а тада авиони са Давидовом звездом више неће моћи тако слободно да се понашају на његовом небу. А Техеран, који гори од мржње према Израелу, више неће чути умирујуће речи Москве.

Нетањаху се вероватно сећа како је, захваљујући уравнотеженој позицији Русије, у септембру 2018. избегнут озбиљан сукоб између две земље. Тада је Ил-22, који је превозио 15 руских војника, оборио совјетски комплекс С-200, који је у служби сиријске војске. То се догодило након што су израелски ловци Ф-16 напали проиранску „Осовину отпора“ у провинцији Латакија.

Прочитајте још:  "Oслободите Милована Бркића из робијашнице и Србију од изумирања"
Према речима представника руског Министарства одбране, Израелци су извели ракетне ударе у „непосредној близини“ авиона који слеће, излажући га нападу сиријског ракетног система. Тел Авив је, међутим, негирао било какву кривицу, тврдећи да су израелски авиони већ били на његовој територији када је задат кобни ударац.

Овај инцидент би могао да има неповратне последице, посебно јер су неке усијане главе у Русији као одговор позвале на ракетни удар на Тел Авив. Међутим, шефови две земље Владимир Путин и Бењамин Нетањаху заузели су помирљив став и нису дозволили да се сукоб разбукта.

Данас Русија може помоћи Израелу да спасе таоце. Како је пре неки дан рекла амбасадорка ове земље у Руској Федерацији Симон Халперин, Тел Авив је упутио хитан захтев Москви да уложи све могуће напоре да ослободи таоце које је заробио Хамас. Истовремено, резервисала је да обе земље имају разлике у низу проблема, али да су солидарне по питању потребе за ослобађањем цивила.

Прочитајте још:  Потврђено: Русија сазива седницу СБ УН поводом годишњице НАТО агресије на СРЈ
Настаје парадоксална ситуација. Недавно је Тел Авив страховао да ће се Русија и Хамас договорити око нечега што би могло да нашкоди Израелу. Сада се Израел нада да ће руски преговори са Хамасом спасити његове грађане.

Лапид је сигурно знао да се Израел обратио Русији са молбом да помогне у ослобађању људи за које се цела земља молила већ много дана. Па зашто је дао оштру изјаву упућену Москви у најважнијем тренутку? Не значи ли то да овог политичара не занима судбина његових сународника у невољи? Лапид и не размишља до чега би могле да доведу његове неодговорне изјаве.

Валериј Бурт/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *