12. април – дан руских добровољаца

0

Тај дан је био сасвим посебан за свакога ко се родио у великом Совјетском Савезу. Сви су знали да је дванаестог априла човек први пут полетео у Космос. Тај догађај био је највеће достигнуће читавог човечанства. Чинило се да ће се сада променити и сâм ток земаљске историје. И први космонаут одговарао је том преокрету. Лице Јурија Гагарина и његов осмех одавали су невиђену мирољубивост и оптимизам.

Било је сасвим јасно да ће сада ратови остати у прошлости, наступа нова ера, доба стварања новог космичког живота. Све земаљске неприлике ускоро ће бити разрешене. Људи ће кренути у освајања нових космичких простора.

Али све је почело да се другачије дешава. Злочиначке силе, скривене иза образине европске хуманости и либерализма, започеле су активно деловање. Нашу земљу су називале „империјом зла“, али пошто су је срушиле, те силе су почеле да шире зло по читавом свету. Ратови, конзумеризам, разорне псеудовредности, злодела тероризма, тријумф пути над духом – све је то њихових руку дело.

Силе зла су тријумфовале јер је главни њихов противник – Русија – лежала у рушевинама и није могла да обуздава злу вољу непријатеља људског рода.

Православни Срби су међу првима нападнути. Њих су одувек љуто мрзели, а сада су остали сами. Велику Русију су не само искључили из круга српских пријатеља него су чак покушали да је сврстају међу њене непријатеље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Запад се преварио у рачуну: српска трагедија и жртва пробудила је Русе, улила им снагу да се обнове, увиде своје место у свету, своју велику мисију. Преварио се и зато што се за Србе заузео руски народ, упутивши у помоћ браћи своје добровољце.

Прочитајте још:  Отпуштени жандарм Златко Гигић: Ми смо сада државни непријатељи број 1 (видео)

Наступило је доба људи добре воље – добровољаца. Они су се појавили упркос свему оном што су непријатељи наметали руском народу као нове вредности. Воља и сила коју испољавају добровољци била је одговор на покушаје да се Руси обеснаже, учине безвољним и слабим. Непријатељ људског рода не може тријумфовати све док постоје људи који неће одустати, неће оманути, неће издати. Дообровољци су одлазили да ратују у разне кутке Руског света, пружили су руку помоћницу браћи Србима, сачували народ Донбаса од уништења.

Управо о таквим људима је свети Филарет Московски рекао следеће:

„С утехом видимо вас који крећете у одбрану Отаџбине. Извршавате свету дужност и тим боље извршавате што вас је на тај подвиг позвала слободно ваша добра воља и љубав… Тим ће вас више благословити Бог који воли добровољне жртве; тим ће вам захвалнија бити Отаџбина ако подвиг, тако ревносно започет, подједнако ревносно наставите и извршите“.

Ветеранска организација руских добровољаца који су ратовали у бившој Југославији донела је 2003. године одлуку да 12. април прогласи за дан сећања на руске добровољце. Тог дана 1993. године одиграо се бој на узвишици Заглавак у Српској Босни. У тој бици руски добровољци су извели прави подвиг. И поред тешких губитака, бројнијег и боље наоружаног непријатеља, одбранили су стратешки положај. Ветерани добровољци позвали су Русе да чувају сећање на Свету Ствар руског добровољаштва.

У Републици Српској (Српска Босна) памте подвиг руских добровољаца и помно чувају сећање на њих. У Републици Српској је на државном нивоу 12. април проглашен за дан руских добровољаца.

На избор тог дана утицало је и то што је 12. априла 1877. руски самодржац Александар Ослободилац упутио руску војску у задунавске крајеве да ослободе братске народе од тешког јарма.

Прочитајте још:  Један мали чип (кобајаги) лечи грип - Корона вирус у служби Антихриста и броја Звери

Том величанственом догађају претходио је моћан добровољачки покрет који се испољио у отвореном учешћу руских добровољаца у борбеним дејствима на Балкану и врло снажној друштвеној подршци руског народа праведној борби балканских народа за слободу.

Ево шта је говорио један савременик тих догађаја: „Хришћански велики народ не може бити себељубив, мора бити човекољубив, јер иначе нити је хришћански народ нити велики. Да, политика се мора руководити реалним интересима, али има ли за хришћански народ реалније политике него следити Христове речи и пример“.

Нова епоха борбе против содомске диктатуре започела је 2014. године устанком народа Крима и Донбаса. Руски добровољци су управо 12. априла 2014. године приспели у помоћ устаницима Славјанска.

Руски добровољци су носиоци велике идеје – супротстављања злу силом воље добра. Делатна борба са злом у савременом свету и јесте уистину света ствар.

Александар Кравченко

априла 2024. године

Посрбила Сава Росић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *