Заборављене афере: Да ли би ЕКСПО 2027. прошао као “Лука Београд” по влашћу Драгана Ђиласа?

0

Са плановима за одржавање ЕКСПО 2027., Београд се налази на прагу историјске прилике да демонстрира своју иновативност, културу и капацитет да буде домаћин догађају глобалних размера. Овакав догађај не само што ће унапредити имиџ града на међународној сцени, већ ће донети значајне економске бенефите и стимулисати развој локалне инфраструктуре. Међутим, да ли ће сви актери на политичкој сцени имају исти приступ и визију када је у питању реализација овог пројекта.

Опозиција, на челу са Драганом Ђиласом, види ЕКСПО 2027. као прилику коју не треба пропустити, али прилику за наставак пљачке грађана која је прекинута 2012. године.

Играње са законима и прелазак граница овлашћења не могу се оправдати наводним добрим намерама, а управо том праксом се одликовала градска власт за време Ђиласове ере. Док је републичка власт у том тренутку остала пасивна, чекајући да бура прође, улози су били превелики, с обзиром на то да је будућност развоја Београда и квалитета живота његових становника била на клацкалици.

Приватизација “Луке Београд” представљала је први корак ка монополизацији изградње стамбеног простора на најпожељнијим локацијама, у складу са плановима тадашњих власника, Милана Бека и Мирослава Мишковића. Намера је била да се на простору од 220 хектара, који је био у власништву Луке, и на прилежном земљишту развије пословни и стамбени комплекс. Профит који би нови власници остварили мерио би се милијардама евра, док би трошкове изградње нове луке сносили Београд и његови грађани.

Историјат “Луке Београд” започиње 1961. године, када Народни одбор општине Палилула одлучује да оснује пристаниште Београд. Преузимањем земљишта без накнаде од општина Стари град, Чукарица, Земун, Крњача и Нови Београд, пристаниште је уписано у земљишне књиге као носилац права коришћења. Спорни процес приватизације покренут је 1998. године, а вредност капитала компаније, значајно потцењена у то време, постала је предмет касније корекције коју је предложио Институт економских наука 2005. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Садашњи руски пресељеници нису бела емиграција

Ово доводи до ситуације у којој су акционари, обманути претходним проценама, продали своје акције по значајно нижој цени него што је то касније предложено, а цео процес завршава продајом “Луке Београд” компанији Worldfin из Луксембурга по цени далеко испод праве тржишне вредности. Поступци који су уследили, укључујући и тајне преговоре о промени намене земљишта “Луке Београд”, отворили су многа питања без одговора, попут начина на који је компанија са минималним капиталом успела да финансира куповину.

Пред догађај, када се опет бира нова градска власт, ЕКСПО 2027, који представља велику шансу за Београд да покаже свој потенцијал и иновативност, битно је подсетити се на прошле управљачке праксе и њихове последице. Опозиција на челу са Ђиласом већ види овај догађај као прилику за поновно успостављање својих интереса на штету града и његових становника, понављајући обрасце понашања из прошлости.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *