Димчевски: Kошаре јесу и остаће симбол највеће и најдуже херојске борбе у одбрани отаџбине

0

Драгутин Димчевски

Ратни командант карауле Kошаре и заменик 53. граничног батаљона, пензионисани потпуковник Драгутин Димчевски оценио је за Kосово онлајн да је ова битка симбол највеће и најдуже херојске борбе у одбрани отаџбине, и да Војска Југославије тада није била војнички поражена.

“Kошаре јесу и остаће симбол највеће и најдуже херојске борбе у одбрани отаџбине од НАТО агресије захваљујући пожртвовању и храбрости једне младости која је бранила и одбранила отаџбину не жалећи своје животе”, каже Димчевски.

Истиче да сећање на дане током битке за Kошаре, од 9. априла до 14. јуна, ни данас, 25 година касније, не бледе ни код њега, ни код његових сабораца.

Димчевски је рекао да они и даље воде борбу за Kошаре, али сада да би се сазнала права истина.

“Ми и данас водимо битку за Kошаре како би истина изашла на видело, јер се појављује велики број лажних бораца и команданта. Свако снима филмове, пишу књиге на основу неистине, а стварних учесника нема нигде. Оних који су били 67 дана у бици на Kошарама”, наглашава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истиче да су борбе за Kошаре били део копнене интервенције Нато 1999. године и да је веома поносан што је командовао током те битке.

“Kопнена агресија није успела, војнички нисмо поражени. И данас после толико година анализирам моје одлуке које сам доносио у бици на Kошарама. Закључак је да сам исправно поступао и исто би урадио ако затреба. Веома сам поносан што сам командовао у бици на Kошарама и одајем признање мојим саборцима”, наглашава.

Kаже да му је јако тешко да издвоји неки посебан догађај из 67 дана борби, али да су без сумње најтежи били почетак напада – од 9. до 11. априла и затим у време Ускрса, од 1. до 6. маја.

Прочитајте још:  ДВА РАЗЛОГА ЗАШТО НАТО ПОВЕЋАВА ПРИСУСТВО НА АРКТИКУ: Први је Русија, а други се тиче свих

“Најжешћи напади били су за време наших празника. А од свих дана најтрагичнији био је за Ускрс, 11. априла када сам током изузетно тешке борбе имао највеће губитке. Погинуло је осам бораца, седморица војника на редовном одслужењу војног рока и један старешина, повређено је још десет бораца. Али, ови губици нису нам умањили борбени морал, већ су нас подстакли на већу одлучност да истрајемо у тој неравноправној борби у одбрани рејона Kошаре. Ми смо својом оспособљеношћу, обученошћу, упорношћу и истрајношћу извршили задатак. Зауставили смо непријатеља на граници и нанели му губитке и тиме војнички одбранили отаџбину”, закључује Димчевски.

Косово Онлајн

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *