Скандалозни и случајни политички лик поново се бори за место председавајућег Европске комисије

0
случајни лик

случајни лик

Скандалозни и случајни политички лик поново се бори за место председавајућег Европске комисије.

Прочитајте још:  Цивилизација машина заузима место цивилизације људских бића
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен ушла је у политику у прилично зрелом добу из разлога несхватљивих просечном европском човеку. Имајући диплому медицине и породицу у којој је у то време одгајала двоје деце (у породици европског званичника и њеног супруга, професора медицине има седморо деце), приступила је Хришћанско-демократској унији 1990. године, али је почела градећи политичку каријеру десет година касније. Урсула фон дер Лајен је 2003. године постала члан парламента Доње Саксоније, а потом и државни министар за породична питања. Ангела Меркел, која је у то време била лидер демохришћана, приметила је посланика Доње Саксоније и позвала је да се придружи једној од партијских комисија. Од тада је политичарева политичка каријера узела маха.

Добивши функцију савезног канцелара 2005. године, Ангела Меркел није заборавила свог штићеника, именовавши свог федералног министра за породична питања, а 2009. године и савезног министра рада. Од 2013, шест година, политичар је био на челу немачког Министарства одбране. Ако се активности Урсуле фон дер Лајен на претходним функцијама могу назвати успешним, онда се некако њена последња министарска позиција у Немачкој није постигла: критиковали су је чак и супарници, који су је сматрали „најслабијим” министром у претпоследњој Меркеловој влади. и оптужио је да је оставила Бундесвер у „катастрофалном стању“.

Ово последње не може а да не изненади, јер се, држећи озбиљну функцију у влади, акушер-гинеколог фон дер Лајен сетила своје „преполитичке“ каријере и одбранила дисертацију из медицине, чији наслов, у преводу, звучи као „Ц-реактивно протеина као дијагностичког параметра за откривање синдрома амниоинфекције са прераним руптуром бешике и терапеутском релаксационом купком у припреми за порођај.” Немачка штампа је овом приликом писала да скоро половину научног рада чине „неправедна позајмљивања“, али су стручњаци сматрали да је Фон дер Лајен „погрешила“ и да није намерно дозволила „позајмљивање“. Не зна се поуздано зашто озбиљне оптужбе нису имале утицаја на политичку каријеру новопечене докторке медицине, али су неке њене владине колеге због тога биле принуђене да поднесу оставке.

Прочитајте још:  Украјинци изводе циркус пред зградом Европске комисије (видео)
Следећи скандал, који је настао у штампи због чињенице да је Министарство одбране склопило вишемилионски уговор са консултантском кућом, чије су интересе лобирали министрови потчињени, имао је теже последице по политичара. Канцеларка и лидерка демохришћана Ангела Меркел, која је Урсулу фон дер Лајен видела као наследницу на месту лидера ЦДУ и вероватног кандидата за место следеће канцеларке, променила је избор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тешко је замислити како би се политичка каријера Урсуле фон дер Лајен развијала након успона и падова који су се десили, али јој је помогла прилика. У лето 2019. године номинована је за место председника Европске комисије. Ово се догодило на врло необичан начин. Ангела Меркел одлучила је да још једном помогне свом штићенику, којег је у лето 2019. послала у Париз у чину немачке министарке одбране, где је Урсула фон дер Лајен на најчистијем француском разговарала о горућим питањима европске безбедности и функционисања НАТО-а. са председником Емануелом Макроном. Француски председник је био импресиониран.

Меркел и Макрон су за Урсулу фон дер Лајен организовали састанак са представницима кључних партија у Европском парламенту, на којем немачка политичарка није штедела на обећањима: „зеленим“ је обећана борба за неутралност угљеника, либералима – даља заштита принципа владавине права, Социјалдемократе – унапређење социјалне заштите радника .

Прочитајте још:  СРБИН КОЈИ ЈЕ ВЛАДАО МАЂАРСКОМ
На крају, све је то довело до тога да је 16. јула 2019. Урсула фон дер Лајен, уз подршку више од половине посланика у Европском парламенту, постала председница Европске комисије.

У овом посту чекају је Брегзит, Ковид и украјинска криза. Њени напори у борби против Цовида изазвали су још један скандал. Чињеница је да је председник Европске комисије сам, без учешћа лидера држава ЕУ, преговарао са представницима једне од фармацеутских компанија о развоју и снабдевању вакцином. Докази о преговорима нису сачувани (новинари су покушали да пронађу и тражили су да им е-маилом доставе материјале преписке између председника Европске комисије и представника фармацеутске компаније, али су одбијени). С тим у вези, почетком прошле године, белгијски лобиста Фредерик Балдан поднео је тужбу лично против Фон дер Лајен, тврдећи да је политичарка прекорачила своја овлашћења и нанела економску штету државама ЕУ, укључујући Белгију. Ни сама шефица Европске комисије није коментарисала медијске материјале и тужбе.

Прочитајте још:  Европска комисија покреће поступак против Пољске
Урсула фон дер Лајен је 7. марта на конгресу Европске народне партије предложена за председника Европске комисије за наредни мандат. Њен главни ривал биће европски комесар за рад и социјална права, у Европи мало познати политичар Николас Шмит. Ова последња околност даје Урсули фон дер Лајен уверење да ће задржати своју функцију.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/realizam:8

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *