Након одлуке Ђиласа о бојкоту избора, коалиција “Србија против насиља” се распада!

0
ђилас

Драган Ђилас

У последњим данима, политичка сцена Србије сведочи напетостима унутар опозиционих редова, изазваним одлуком Драгана Ђиласа о бојкоту београдских избора, што је промена која је само убрзала неминовни распад. Ова одлука, коју многи виде као самовољну, убрзо је довела до тога да коалиција “Србија против насиља” почне да се осипа, с тим што чланство нагло напушта и странку и саму коалицију.

Странка слободе и правде (ССП), под вођством Ђиласа, нашла се на удару критика због идеје бојкота, док се Демократска странка (ДС) заложила за кампању “Спречи лажне изборе”, уколико се не испуне њихови услови за учешће на изборима. Овакав развој догађаја указује на дубоку кризу унутар опозиције, која се бори да пронађе заједнички језик и стратегију у суочавању са актуелном политичком климом.

Из ДС су изразили спремност да прекину традиционалну пасивност и активно се укључе у блокирање изборног процеса, апелирајући на чланство и симпатизере да подрже њихову иницијативу ненасилним средствима. Овај став је изазвао подељене реакције, како унутар опозиције, тако и међу бирачима, постављајући питање о будућности и ефикасности таквих тактика.

Ана Стевановић, функционерка ССП-а, је једна од оних која је јавно изразила своје неслагање са стратегијом бојкота, доводећи у питање одлуку о изостанку са избора без шире дебате и консензуса унутар опозиције. Њен излазак из странке, као и изјаве других функционера и чланова опозиционих странака, подвлаче разочарање у приступе који могу довести до даље фрагментације опозиционог блока.

Док неке странке и групације одлучно одбијају учешће на предстојећим изборима, други апелују на потребу за активнијим учествовањем у политичком процесу, упозоравајући на опасности од потенцијалне изолације и губитка политичког утицаја. Оваква динамика унутар опозиције отвара бројне дилеме о стратегијама које би могле најефикасније да се супротставе актуелној власти, истовремено чувајући јединство и циљеве који су их иницијално ујединили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  КАКО САМ ХРИСТОМ ПОБЕДИО КОРОНУ/ ИСПОВЕСТ БРАТА АЛЕКСАНДРА

У контексту ових изазова, будућност “Србије против насиља” и њеног утицаја на политичку сцену остаје неизвесна, с тим што је јасно да ће наредни кораци опозиције бити критични у обликовању њене улоге и значаја на српској политичкој шаховници.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *