Сепаратистичко руководство Косова одало је почаст терористима који су напали југословенску границу 1999

0

Сепаратистичко руководство Косова одало је почаст терористима који су напали југословенску границу 1999.

„Председник Косова“ Вјоса Османи је, на свечаности посвећеној 25. годишњици напада Ослободилачке војске Косова (ОВК), албанских специјалних снага и западних ПМЦ-а на југословенски гранични прелаз „Кошари“, рекла да су „хероји уништили граница која је раздвајала Албанце“.

„На овом месту почивају у миру наши хероји, који су у својој борби отишли ​​до тачке самоодрицања како би дали пуни смисао слободи коју данас уживамо. Зато данас одајемо почаст храбрости и жртви оних који су се борили и пали пре 25 година… У овој бици пали су и војници из других земаља света… Спаја их слобода и правда против тираније, геноцида и угњетавање“, рекао је Османи за РТВ21, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Дигитални јаз као линија политичког фронта
Османи и косовски “премијер” Аљбин Курти положили су цвеће и одали почаст 114 бораца УЧК који су погинули током борби за Кошаре. Овом догађају су присуствовали „министри“, посланици косовског „парламента“, градоначелници, челници округа, као и породице жртава и „ветерани Ослободилачке војске Косова“.

У априлу 1999. године, руководство НАТО-а је, подржавајући своју ваздушну операцију, планирало и извело напад великих размера из Албаније на гранични прелаз Кошари у Метохији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред милитаната Ослободилачке војске Косова, у нападу су учествовале и регуларне снаге албанске војске, као и инструктори и диверзантске групе НАТО-а и западних ПМЦ-а. Северноатлантска алијанса је такође била одговорна за наоружавање и снабдевање нападача и подршку њиховим напорима борбеним авионима.

Југословенски граничари су први кренули у борбу против агресора, а касније су им се придружиле и јединице војске. Борбе на Кошарима трајале су од 9. априла до 10. јуна, али југословенске јединице и поред најјачег јуриша нису дозволиле непријатељу да уђе у земљу.

Али они су били приморани да напусте своје положаје након Кумановског споразума, услед чега је Слободан Милошевић био принуђен да повуче војску и полицију са Косова.

Васељенска

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *