НЕТАЊАХУ ЈЕ ИЗАБРАО ПУТ ЗЕЛЕНСКОГ: ЗАШТО ИЗРАЕЛ БЕЗГЛАВО ХРЛИ У РАТНИ ВРТЛОГ?

0

Нетањаху (ФОТО: WANG ZHUOLUN/GLOBALLOOKPRESS)

Бењамин Нетањаху је изабрао пут Владимира Зеленског. Андреј Перла објаснио је зашто Израел скаче у вртлог рата без размишљања. Разлог има унутрашњополитички карактер.

Израел данас чини све како би рат који води ескалирао, проширио се на неколико суседних земаља, скренуо је пажњу политички коментатор Цариграда Андреј Перла у програму “Скривена значења”.

Поставља се главно питање: зашто? И одговор на њега, наравно, има политички карактер. Ако се ове године одрже избори, партија “Ликуд” премијера Бењамина Нетањахуа и он сам их неће добити.

И премијер више неће бити. И вероватно, заувек. То јест, до следећих избора неће доћи у том статусу, да победи. Зато је у интересу Нетањахуа да одуговлачи рат и прошири га тако да бар ове године, а било би добро и следеће, избори дефинитивно не могу бити одржани, објаснио је експерт.

Разлог је јасан: иде рат – нема избора. И у том смислу Нетањаху се понаша готово исто као председник Независне Украјине Владимир Зеленски, нагласио је коментатор “Првог руског”. Он је такође коментарисао напад ИДФ-а на ирански конзулат у Дамаску:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Израел, тамо где делује, то јест на територији Либана, Сирије, Јордана, Египта, делимично Арапског полуострва и Палестине, понаша се као што се Сједињене Америчке Државе понашају широм света. Израел се понаша као да је део САД и да му је због тога све дозвољено.

Тел Авив, очигледно, сматра да може себи да дозволи напад на иранске дипломате, јер већ скоро пола године води рат у Гази, као и де фацто у Северном Либану.

Прочитајте још:  Израелски окупатори ухапсили су 7 Палестинаца у Ал-Халилу, Џенину и Јерусалиму

И током тог рата само врши казнене акције и војне злочине. Дакле, чак и ако узмемо то за шта непријатељи оптужују Русију током специјалне војне операције, неће бити ни десетог дела онога што је Израел стварно урадио и чега се при том апсолутно не стиди. 30 хиљада цивила у Гази уништено је бомбардовањима без икакве војне потребе. А шта Тел Авив? И шта ћете нам ви урадити? Ништа. Ми ћемо наставити. Зашто? Зато што можемо, указао је Перла.

Политички аналитичар такође је проценио вероватноћу Трећег светског рата после напада на иранску дипломатску мисију у Сирији:

Барем је почело да мирише на регионални нуклеарни рат. Али претпоставити да ће рат остати регионалан, поставши нуклеарни, било би веома тешко. Kроз целу историју човечанства, напади на амбасаде и амбасадоре сматрани су нечим што је ван граница. Не може се рећи да то апсолутно нико никада није урадио. Али само да разумемо о чему се ради: чак ни Хитлер то није урадио у своје време. Чак ни Хитлеру, када је започео рат против Совјетског Савеза, није пало на памет да нападне амбасаду СССР-а у Берлину. Чак ни амерички агресори, када су бомбардовали Југославију и случајно погодили амбасаду Kине, веома дуго и понижено су се извињавали, схватајући да постоје ствари које се не могу чинити. А Држава Израел је, очигледно, сматрала да јој је то дозвољено…

“Слика је све”

Многима се чини да је Израел терет за Запад, да га се отарасе – и односи са арапским светом, са муслиманским земљама ће се побољшати, успоставити, и рат у Гази неће одузимати ресурсе Вашингтону, који су у овом тренутку ионако у дефициту. У многоме је то заиста тако, наглашавао је раније у разговору са Цариградом међународни политички аналитичар Абас Џума.

Прочитајте још:  Дипломатски сукоб избио је у Кувајту због истицања заставе дугиних боја од стране америчке амбасаде

Али ствар је у томе што су Американци сами себи ископали ту јаму. Они су одгајили тај режим, спонзорисали га, сваке године огромне суме новца слале су се за потребе израелске агресије. Стога Сједињене Државе, наоружавши Израел, данас зависе од њега у смислу слике. А слика је све, објаснио је експерт.

Ако Тел Авив изгуби, неизбежно ће повући за собом и Америку. Дакле, пораз снага ИДФ-а у овом рату је директно пораз и Сједињених Држава.

То је пораз америчког оружја, америчке идеје, америчке хегемоније, укључујући и на Блиском Истоку. Стога је Израел егзистенцијални савезник САД-а, главни амерички упориште у региону, који је створен таквим од самог почетка. У своје време, Стаљин је покушао да се кладу на Израел, претпостављајући да ће моћи да избаци Британију са Блиског Истока. Али то му није успело, констатовао је саговорник “Првог руског”.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *