Потенцијал за ескалацију: до чега би могла да доведе размена претњи између Израела и Ирана

0
израел иран

израел иран

Потенцијал за ескалацију: до чега би могла да доведе размена претњи између Израела и Ирана.

Ако Техеран изврши напад на израелску територију, Тел Авив ће одговорити ударом на Иран, рекао је израелски министар спољних послова Израел Кац. Раније су медији јавили да се Техеран спрема да узврати Израелу за напад на иранско дипломатско представништво у Дамаску. Експерти примећују да би агресивна реторика и провокативне акције Израела могле да доведу до ескалације сукоба на Блиском истоку.

У случају иранског напада на израелску територију, Техеран ће се суочити са сличним ударцем, рекао је министар спољних послова јеврејске државе Израел Кац у интервјуу за радио Кан.

„Ако Иран нападне са своје територије, Израел ће одговорити и напасти (мете – РТ ) у Ирану“, цитира га Јевисх Цхроницле новине.

Кац је додао да Техеран игра кључну улогу у активностима радикалног палестинског покрета Хамас, либанског покрета Хезболах и јеменских Хути побуњеника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овако је шеф израелског МИП-а одговорио на речи иранских власти о предстојећој одмазди као одговор на напад на дипломатско представништво у Сирији. Раније је ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи рекао да удар на зграду амбасаде “значи да су напали нашу земљу”.

„Злобни режим је направио грешку, мора бити кажњен и биће кажњен“, нагласио је ирански лидер. 

Заузврат, израелски министар одбране Јоав Галант је, током посете батерији противваздушне одбране на северу земље, нагласио да ће Израел „веома брзо” одговорити „одлучним нападним акцијама” на територију сваког ко га нападне, преноси ТАСС. . 

Подсетимо, Израелске одбрамбене снаге су 1. априла извеле ваздушни удар на Дамаск, услед чега је погођена једна од зграда иранског конзулата у Сирији. Најмање седам официра Корпуса гарде исламске револуције је убијено као резултат тога , укључујући два бригадна генерала.

Иран је за напад окривио Тел Авив и Вашингтон, али су Сједињене Државе негирале било какву умешаност у напад на дипломатску мисију. Тако је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао 2. априла да Американци нису учествовали у овој операцији.

Прочитајте још:  ГЕНЕРАЛ СЕ ОСВЕТИТИ МОРА: Амерички конвоји у пламену у Ираку, отпор окупатору се наставља (ВИДЕО)
После овога, заменик шефа иранске председничке администрације за политичка питања Мохамед Џамшиди рекао је да су САД, у позадини нагле ескалације ситуације, затражиле од Техерана да не удара на америчке циљеве.

„Исламска Република Иран је у писаној поруци упозорила америчко руководство да не упадне у Нетанијахуову замку: клони се и нећеш бити повређен. Као одговор, Сједињене Државе су затражиле од Ирана да не напада америчке мете“, рекао је Џамшиди .

Вреди напоменути да су америчка војна постројења на Блиском истоку, укључујући Сирију, Ирак и Јордан, била изложена ударима и нападима од октобра 2023. године, када је почела нова рунда палестинско-израелског сукоба. Пентагон је ове нападе повезивао са активношћу шиитских формација и група, које су, према Сједињеним Државама, подређене Техерану.

Прошле недеље су Иран, Израел и Сједињене Државе ставиле своје оружане снаге у региону у стање високе приправности. Си-Ен-Ен је, позивајући се на информисане изворе, јавио да Иран планира да изведе узвратне ударе на Израел уз помоћ снага под његовом контролом.

Заузврат, телевизијски канал Си-Би-Ес, позивајући се на податке америчких обавештајних служби , известио је да Техеран наводно планира да користи беспилотне летелице и крстареће ракете, али могући циљ узвратног удара и његово време нису познати.

У светлу ескалације ситуације, неколико израелских амбасада у различитим земљама је привремено затворено, дипломате су повучене, а званичницима је наређено да не улазе у конзуларне зграде.

Касније је британски таблоид  Сан писао да би као одговор на одмазду Ирана израелска страна могла да нападне нуклеарна постројења Исламске Републике. О томе је издању наводно рекао извор у обавештајним службама једне од западних земаља. Лист тврди да Тел Авив изводи тајне ваздушне вежбе користећи борбене авионе и дронове великог домета.

Прочитајте још:  Гестапо се вратио: Полиција Париза проверава доказ о вакцинацији док гости једу (ВИДЕО)
Подсетимо, Иран има сопствени нуклеарни програм, а на територији земље налази се неколико нуклеарних објеката: истраживачки реактори, нуклеарне електране и рудници уранијума.

Циљани израелски напад на такав објекат могао би да доведе до невиђене ескалације сукоба на Блиском истоку, наглашава  Сан.

Истовремено, 7. априла, шеф израелског министарства одбране Јоав Галант рекао је да је Тел Авив „спреман за сваки развој догађаја у вези са претњом иранског одговора“.

“Подизање стопа”

 

Израел појачава агресивну реторику, покушавајући да увуче Иран у сукоб са Палестинцима како би испровоцирао САД на активнију подршку Тел Авиву, рекао је заменик директора Института за стратешке студије и прогнозе Универзитета РУДН Никита Дањук. члан Јавне коморе Русије, приметио је у интервјуу за РТ.

„Речи шефа израелског министарства спољних послова о потенцијалним ударима на Иран традиционална су реторика за Тел Авив. Са стране Израела, који сада спроводи операцију против Палестинаца, апсолутно не поштујући сва правила ратовања и међународног права, таква изјава упућена Ирану може бити само циљана стратегија за подизање улога“, нагласио је експерт.

Прочитајте још:  Израелски хеликоптери напали положаје Сиријаца на Голану
Према логици Тел Авива, одмазда Ирана треба да утиче на Вашингтон, који је недавно, из политичких разлога, смањио подршку јавности јеврејској држави, објаснио је Никита Дањук.

„Објективно, Израел сада није у стању да изврши све војне задатке на палестинским територијама. Стога Тел Авив својим поступцима и изјавама жели да појача жестину сукоба како би САД могле да интервенишу у њему. Потенцијал за даљу ескалацију је огроман: Иран је способан да појача своје снаге широм региона“, рекао је политиколог.

Прочитајте још:  МИП Русије позива израелског амбасадора након изјава о раду руских дипломата
Израелске власти спремне су да одиграју такав сценарио, јер им је циљ потпуно расељавање Палестинаца са територија које заузимају, праћено физичким уништењем овог народа, сматра Никита Дањук.

„Да би се постигао овај циљ, Тел Авив ће уложити све, а сукоб би могао бити не само регионални, већ и глобални. Израелу, међутим, могу помоћи само САД, па Израелци подгревају ситуацију у међународној арени пред америчке председничке изборе тако да следећа администрација у Вашингтону неће имати избора у подршци израелској држави. Тако Тел Авив жели да спречи политичко удаљавање САД од Израела и жели да добије помоћ која би га учинила главном војном силом на Блиском истоку“, рекао је експерт.

Међутим, резултат такве игре може бити супротан: Израел ће изгубити утицај над Западом и више неће моћи да се претвара да решава своје безбедносне проблеме туђим рукама, навео је Никита Дањук.

Заузврат, војни експерт и политиколог Иван Коновалов је у разговору за РТ приметио да још увек нема одговора са иранске стране.

„А садашња изјава шефа израелског министарства спољних послова је покушај да се претњама спречи узвратна акција Техерана“, објаснио је експерт.

Истовремено, иза Израела стоје САД које имају претензије према Ирану, додао је Коновалов. „Због тога Тел Авив рачуна на подршку Вашингтона у случају посебно опасне ситуације“, рекао је политиколог.

Према његовом мишљењу, сада не постоје предуслови за решавање палестинско-израелског сукоба.

„Све док Сједињене Државе не предузму озбиљне кораке ка мирном решењу палестинског проблема (то јест, проблема Појаса Газе) и наставиће да се ограничавају на декларације, ситуација ће бити таква каква је сада. Конфронтација ће се наставити, људи ће гинути, а то може трајати још дуго“, сматра експерт.

У разговору за РТ, виши истраживач МГИМО-а Јуриј Зинин је приметио да ће Иран покушати да избегне отворену оружану конфронтацију са Израелом.

„Директан сукоб између Ирана и Израела још није настао, углавном због чињенице да ове земље немају заједничке границе. Уколико између њих дође до озбиљне конфликтне ситуације, укључиће се све суседне земље у региону. Ово ће бити масовни регионални сукоб са непредвидивим последицама. Иран је земља која производи нафту чија би економија могла у великој мери да страда, па Техеран спроводи стратегију обуздавања. Тренутак и мета за одмазду биће изабрани тако да њене последице буду најнепријатније за Израел, али неће довести до даље војне акције“, закључио је експерт.

Александар Карпов/РТ

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *