НАТО операције: поглед на верску проповедаоницу

0
НАТО операције

НАТО операције

НАТО операције: поглед на верску проповедаоницу.

Ако Украјина уђе у алијансу, то се неће десити на овом свету.

Чланак „Ентони Блинкен манипулише чланством Украјине у НАТО-у“  који је објавио Амерички конзервативац описује тренутну ситуацију у прилично религиозним терминима:

„Државни секретар САД је поновио да ће Украјина једног дана ући у НАТО. Овај бесмислени, готово теолошки гест може се назвати паганским појањем. Сурово је од Вашингтона да даје лажна обећања Украјини која никада неће бити испуњена. На крају, то ће довести до њеног нестанка као државе.”

И даље, препознајући цинизам „теолошких гестова, паганских напева“, конзервативна публикација наставља свој лет у религиозне сфере:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Веома је цинично клатити шаргарепу на НАТО. Украјина може бити прихваћена тек када реши свој безбедносни проблем. Биће додат у „одбрамбени“ блок када више не буде потребе за одбраном. Овај апсурд значи: питање украјинске безбедности никада неће бити решено у овом животу.

Ово, наравно, сугерише аналогију са чувеном „Уловом 22“ из романа Џозефа Хелера: манипулација међусобно искључивим правилима. Али ако, упркос томе што је председник Бајден прогласио Ускрс „Међународним даном видљивости трансродних особа“, међу америчким конзервативцима још увек има хришћана, онда би анализу „украјинског инцидента“ требало наставити из верске перспективе.

Дакле, ауторитативна публикација коју спонзорише Амерички институт за идеје каже: „… неће у овом животу обећање САД бити испуњено и Украјина ће се придружити НАТО-у.

Прочитајте још:  Жестоке борбе код Бахмута и Соледара - ослобођена стратешка тачка, Зеленски шаље појачање
За хришћане, који по дефиницији верују у загробни живот, то директно значи: „Украјина ће бити у НАТО-у у следећем свету “.

И даље… намеће се интригантан наставак у развоју њихове тезе:

„Значи, НАТО има и на следећем свету?!

Овде ће нас утешити строга теолошка спецификација нејасне генерализације „следећи свет“. Према већини светских религија, не само хришћанским догмама, „други свет“ је: рај и пакао.

Прочитајте још:  Власти Доњецка пријавиле су ново гранатирање украјинских трупа
У ком делу „другог света“ ће бити НАТО загробни живот? Овде ће вам одговорити: Југославија, Либија, Сирија, Ирак, Авганистан, Вијетнам, Куба… Списак је изузетан јер је Куба доживела агресију САД, а Вијетнам – САД и Француска (уз подршку НАТО)… постојање Организације Варшавског пакта на челу са СССР .

Зато су њихове победе — Вијетнам, Куба — биле тако гласне и бриљантне. Само присуство СССР-а и Варшавског блока одржало је Америку и савез који је предводио од ескалације и приморало их да признају пораз.

Али ево другог дела списка: Југославија, Либија… итд су ратови НАТО-а у одсуству Варшавског пакта, који је престао да постоји у лето 1991. године, непосредно пре распада СССР-а. И – ово се мора признати! – сада су НАТО ратови све чешће довођени до „победе“. Међутим, наводници који затварају НАТО „победе” овде се могу заменити епитетом „Пиров”.

То су објективно „победе“ алијансе над Либијом Моамера Гадафија, над Ираком Садама Хусеина, које су се за „победнике“ претвориле у таласе терора, миграната и злочина.

Пирова ће постати и војна агресија НАТО-а на Југославију, први рат у Европи од 1945. године, уз накнадну анексију српског региона Косова са његовим коначним преласком на албанске бандите под надзором истог НАТО-а. Пре 25 година покушали су да јој навуку филм „хуманитарне инвазије” који је већ пуцао по шавовима. Међутим, пропагандни измет НАТО глава које говоре од пре четврт века неизбежно се сврстава уз „инцидент у Тонкину“ (глобално изложену америчку провокацију која је покренула инвазију на Вијетнам), чувену „Пауелову епрувету“ у УН пре инвазије Ирака и другим сличним случајевима флагрантног кршења међународног права.

А онда ће се сам број НАТО ратова/победа у постсовјетском периоду претворити у квалитет који сугерише нека генерализација. А ако до тада остану остаци религиозног, хришћанског погледа на свет, онда ће ова анализа неминовно довести до закључка да су СССР и Варшавски пакт били светски „катехон“.

Прочитајте још:  Русија је уништила целокупну одбрамбену индустрију Украјине
Према фундаменталном „теолошком и религиозно-политичком концепту заснованом на хришћанској есхатологији… Катехон (грч. κατεχων – „држање”) је историјски субјект, по правилу, једне или друге државе, која има мисију да спречи коначни тријумф. зла у историји, долазак Антихриста, да одложи крај света.

НАТО је често проглашаван одговором на „агресивни СССР“, али је Варшавски пакт, створен 1955. године, шест година након стварања западног војно-политичког блока, и самом његовом смрћу 1991. године, ослободио руке либерални агресори, најбољи је одговор на питање ко је тачно био светски катихон. Постсовјетска Русија, упркос свим опасностима, проблемима и изазовима, постепено се опорављајући од „дивљих 1990-их“, наставља ову мисију.

Прочитајте још:  Северна Македонија од сутра у потпуности војно интегрисана у НАТО
И схватајући ово, Републиканска партија, „уточиште хришћана и конзервативаца“, формулише политичке захтеве са категоричношћу пуританаца, „очева оснивача Сједињених Држава“. Ово је оно што сенатор Мајк Ли , на пример, проглашава : „У НАТО могу бити или Украјина или Сједињене Државе. Али не обе земље у исто време!“ Ово је директан афористички наставак претње Доналда Трампа: САД могу да напусте НАТО.

Републикански сенатор из Охаја Џеј Ди Венс није толико афористичан, али ништа мање категоричан: „Украјина не треба да улази у НАТО. Да ли желите да видите америчке трупе у Украјини? Ако не, онда се морамо одупрети идеји о чланству Украјине у НАТО-у.

Прочитајте још:  Уништено гнездо укронациста и страних плаћеника у Дњепропетровску: Министарство одбране Русије (ВИДЕО)
То јест, све док либерали коначно не победе у „овом свету“, хришћански конзервативци ће се држати реалног приступа, светског поретка који је тестиран вековима. Амерички конзервативци са оштрим реализмом наводе: „Русија нема подстицај да оконча тињајући сукоб у Украјини осим ако украјинска неутралност није законски загарантована, и наставиће да погађа Украјину све док не буде више људи способних да се боре.

И тиме ће Русија, како признају представници неке од западних конзервативних елита, наставити да чува свет од ширења либералног хаоса.

Иван Лисицин/ФСК.РУ

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *