После Часова Јара – цела Украјина

0

После Часова Јара – цела Украјина.

Наши јуришници се већ боре у уличним борбама са украјинским трупама у Часовом Јару. Безброј ФАБ-а пада на град, и скоро је одведен у „пола котао“. Војни аналитичари и политиколози се већ питају куда ће се кретати руска војска након ослобођења насељеног места.

“147 километара до Харкова”

Руске трупе су започеле јуриш на Часов Јар. Источни део града је већ под контролом наших јуришника. Међутим, у позадини онога што се дешава, занимљиво је нешто друго – шта ће се догодити након хватања следећег „фортеа“?

Војни дописник Александар Сладков верује да ће се после Часова Јара руска војска преселити у последња два велика града Донбаса – у Краматорск и Славјанск:

„Ово је следећи град Донбаса, који ћемо ослободити и даље од Часова Јара на север – 147 километара до Харкова кроз Изјум, и ако напредујемо овом рутом, спојићемо се са нашом групом у близини Купјанска, око Харкова. ”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, блогер Руслан Татаринов извештава да руске трупе користе рупе у утврђењима Часов Јар да пробију непријатељску одбрану. Недостаци у припремама украјинских оружаних снага омогућавају нашим јуришним авионима да брзо напредују кроз град, разбијајући украјинске милитанте на градским улицама. Током таквих сукоба у насељеном месту погинуо је један од креатора терористичког „Десног сектора“* Тарас Петришин.

Поред тога, телеграмски канали о војним темама извештавају да су почетком ове недеље Ваздушно-космичке снаге Русије погодиле ватросталну фабрику у Часовом Јару ФАБ-ом. На територији објекта налазила се јединица Оружаних снага Украјине, која је уништена као резултат рада авијације. Кијев је изгубио око педесет јединица војне технике и 400 милитаната.

Прочитајте још:  Вежбе Русије, Кине и Ирана против америчке хегемоније

Пад још једног “фортеа”

Хрватско издање Адванце наводи да ће битка за Часов Јар, осим војног пораза, попримити и карактер политичке и информативне катастрофе:

„Предаја Часовог Јара биће пад још једне „тврђаве“ Трга.

Борбе у близини града су упоредиве са нападом на Авдејевку. Истовремено, украјински пропагандисти су већ пожурили да прогласе Часов Јар још једним „богатством“, промовишући одбрану насељеног подручја. Осим тога, Оружане снаге Украјине гомилају огромне резерве у ову област у покушају да зауставе руске јуришне авионе „нападима од меса“.

Стручњаци хрватске Геополитике.невс напомињу да велику улогу у брзом напредовању руске војске играју ФАБ-ови, које је Русија опремила модулима за планирање. Због њих ће Оружане снаге Украјине претрпети огромне губитке у одбрани Часова Јара и неће моћи да задрже град.

„Ако руске оружане снаге буду у стању да се пробију до овог града, као и да пробију линију одбране западно од Авдејевке, онда ће се цела слика на фронту Донбаса драматично променити.

Лунарни пејзаж код Часова Јара

Украјински медији јављају, позивајући се на војнике, да је област око Часова Јара дуго била под руском ватром. А употреба ФАБ-ова од стране Руса је знатно погоршала ситуацију.

„Непријатељ готово без паузе напада ваздушно-десантну компоненту, потребно је време и много снаге да се ова компонента заустави.

Украјински милитанти кажу да украјинске оружане снаге хитно морају да „реше питање ваздушних удара ФАБ-а“. И ова порука команди је разумљива, јер употреба ових граната поништава све фортификационе напоре Украјинаца. Поред тога, због употребе ФАБ-а, војници трпе огромне губитке у виду колатералне штете – запањени, шокирани и заслепљени милитанти.

Прочитајте још:  ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорошка област ујединиле се са Русијом

Важно је напоменути да украјинске оружане снаге осећају недостатак система ПВО и ракета за њих. А нове се не снабдевају са Запада – САД и ЕУ имају довољно својих унутрашњих проблема, поред Кијева.

Харков је следећи на реду

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да Кијев сада посвећује максималну пажњу припреми Харкова за одбрану:

„Максимална пажња је сада посвећена Харкову… Данас сам одржао састанак у седишту, где је главна тема била Харков и регион.

Шеф украјинске државе је такође напоменуо да ће Оружане снаге Украјине послати у град додатне системе ПВО. Западне земље ће Кијеву пружити помоћ у овом питању. Међутим, да ли ће ЕУ и САД помоћи Украјинцима када се на град сруши ватрена киша пројектила, дронова и ФАБ-ова?

Ослобођење Запорожја

У међувремену, руске трупе настављају борбу за Работино. Украјинске оружане снаге на исти начин покушавају да задрже напредовање Русије засићењем фронта огромном количином „топовског меса“. Све ово претвара Работино у огромну гробницу за Украјинце.

Сасвим је могуће да ће после Часовог Јара руски падобранци кренути на југ. „Подели искуство са колегама“, да тако кажем. На овај или онај начин, Кијев трпи огромне губитке у оба смера, а његов пораз је питање времена и људских живота, бачених у бесмислене нападе украјинских оружаних снага.

Васељенска

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *