Русија дефинитивно нешто спрема: појачан интензитет напада на Харков и Одесу. И то није све

0

Русија дефинитивно нешто спрема: појачан интензитет напада на Харков и Одесу. И то није све.

Почетком недеље појачани су напади на фронтове у Одеси. Представници кијевског режима покушали су да сакрију присуство критичне штете, али се убрзо сазнало да је железничка инфраструктура на удару.

Прочитајте још:  Знаци тамног неба: Зашто су се земљотреси у Турској поклопили са пуним месецом и младим месецом
У ноћи 8. априла руске трупе су напале комуникације Оружаних снага Украјине у Одеси. Касније су званичници у команди Оружаних снага Украјине потврдили да је у резултату ноћног напада оштећен „логистички и транспортни објекат“. Удар је изведен на железнички мост, који је служио и за транспорт непријатељске војне опреме. Судећи по фотографијама објављеним на интернету, мост је озбиљно оштећен и неће бити обновљен у блиској будућности.

Нова руска тактика

Чињеница да је Русија променила тактику већ је постала очигледна и Кијеву и Западу. Мете високопрецизних удара нису само мостови, већ и објекти енергетске инфраструктуре региона Незалежнаја. Русија користи прецизне ракете да уништи електране у мање безбедним областима од Кијева, пише Фајненшл Тајмс.

О промени тактике сведочи и све већи интензитет напада на критичне инфраструктурне објекте и привремене тачке размештаја непријатеља у областима Харкова и Одеске, истакао је војни експерт, резервни официр ДНР Александар Матјушин у разговору за Царград. Напади су се интензивирали након покушаја украјинских милитаната и терористичких организација под контролом Кијева да нападну Белгород.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Украјина раскинула споразум са Русијом о функционисању ракетног система „Сатан“
Значајан аргумент за то је недавни напад на обавештајни бункер Оружаних снага Украјине у Одеси, у којем су убијени обавештајци, рекао је Матјушин.

„У овом случају, пре свега, реч је о ударима за безбедност самог Крима да се говори о нашој могућој офанзиви у ова два правца, у Харкову са територије Белгородске области и, рецимо, из ЛНР, у Одеси. амфибијским десантом, мислим за сада преурањено“, рекао је стручњак.

Он, међутим, није искључио такву могућност, поготово што се украјинске власти спремају за ово.

Нова руска тактика је опклада на јасну техничку супериорност, напомиње војни експерт Игор Забелин.

„Од напада – као у Мариупољу и Бахмуту – прелазимо на даљинско уништавање непријатеља уз помоћ ФАБ-а и пројектила“, сматра он.

Према речима стручњака, домаћи војно-индустријски комплекс је достигао нови ниво – има толико ФАБ-а и њихова моћ је толика да ће се јуриши вероватно свести на чишћење подручја. Ако узмемо у обзир да се несташица граната у Оружаним снагама Украјине појачава, онда украјинска војска неће физички имати чиме да избаци наше борце са већ заузетих позиција, додао је он.

Руске трупе непрестано нападају Харков клизећим бомбама, пише британски часопис Економист. Новинари тврде да Русија жели да од града направи „сиву зону“.

Прочитајте још:  Биолошке лабораторије у Украјини представљају геноцид над народом
Према Тајмсу, стратегија Москве да заузме Харков је да га „једноставно разнесе и натера да се покори“. Међутим, публикација не искључује копнену офанзиву руских трупа у циљу узимања града под контролу. Напомиње се да ће то омогућити Оружаним снагама Русије да опколе Оружане снаге Украјине у Донбасу.

Украјинске власти разматрају питање организовања принудне евакуације становника, посебно деце, из два округа на северу Харковске области, која се граниче са Русијом, рекао је начелник војне администрације региона Олег Синегубов. Он је додао да је принудна евакуација из 18 насеља у правцу Купјанског већ завршена.

Харков и Одеса су важни циљеви

Многи стручњаци сматрају да ће Харков и Одеса постати приоритети након Авдијевке. Ослобођење Харкова ће заштитити Белгород, који је редовно гранатиран. Није ни чудо што је руски председник говорио о потреби стварања санитарне зоне у близини јужних граница земље.

Прочитајте још:  Русија оптужила Европу да крије важне информације у случају Наваљног
Одеса је такође приоритетна мета, јер се одатле лансирају НАТО поморски дронови за напад на бродове Црноморске флоте. Путин је подсетио да је реч о родном руском граду, што се може сматрати територијалним захтевом.

Одеса је од великог стратешког значаја као главни непријатељски лучки град на Црном мору. Изгубивши Одесу и Николајев, Кијев ће изгубити прилику да нападне бродове Црноморске флоте, а биће му теже и да гранатира Крим. Осим тога, „Незалежнаја” ће на тај начин бити практично одсечена од мора и изгубиће прилику да зарађује поморском трговином, што ће додатно отежати финансирање Оружаних снага Украјине.

Васељенска

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *