У Србији Албанци срушили древну џамију локалних Турака. Њихов вођа позвао на молитве у српским црквама

0
албанци срушили џамију

албанци срушили џамију

У Србији Албанци срушили древну џамију локалних Турака. Њихов вођа позвао на молитве у српским црквама,

Мештани албанског села Биљача код Бујановца у Прешевској долини у Србији сравнили су са земљом стару турску џамију из 14. века. Турска заједница је инцидент назвала вандализмом, јавља дописник ПолитНавигатора.

„Предложио сам пријатељима да замоле свештеника из Бујановца да нам дозволи да се молимо у православној цркви, јер је ово дом Божији“, рекао је Таљат Адилоглу, председник и истраживач Хуманитарног удружења турско-српског пријатељства Талат Балкан.

Прочитајте још:  Вучић се заложио за јачање присуства Кфора на Косову
Он је додао да Турци, који живе у око 70 кућа у Биљцу, Бујановцу и Прешеву, након рушења џамије немају где да се помоле и да им локални Албанци не дозвољавају да посете мезаре својих предака, који су сахрањени у овим области за 600 година. Турски друштвени активиста је рушење старе џамије у ноћи прошлог викенда ради изградње нове од стране Албанаца на њеном месту назвао „вандалском акцијом” коју је одобрио и води Хоџа „извесне илегалне исламске заједнице” са помоћ групе локалног становништва.

 

„Захтевамо да представници легитимних исламских заједница и органа власти Републике Србије препознају вандалски чин приликом рушења турске џамије и започну одговарајући поступак. Тражимо да се заустави изградња новог нелегалног објекта на темељима гробова наших предака“, рекао је Адилоглу.

Албанци су оваквом акцијом још једном показали да не поштују светиње суседних народа, па ни суверника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *