“Ако Иран буде изложен било каквој агресији од САД, биће приморан да нападне војне базе у суседним земљама”

0

Амир Абдолахиан

Иранске власти су издале строго упозорење својим суседним земљама. Ирански министар спољних послова, Амир Абдолахиан, изјавио је да би било која америчка база у суседним земљама која подржава ционистички режим неизбежно била мета напада у случају да се та територија користи против Ирана.

Ова изјава долази као одговор на могуће америчко коришћење суседних земаља као лансирних база у конфликту са Израелом.

“Упозорили смо суседне земље да ако САД користе њихову територију за одбрану и подршку ционистичком режиму, америчка база у тој земљи ће неизбежно бити нападнута”, рекао је Абдолахиан.

Даље, Абдолахиан је нагласио да ће Иран бити принуђен на војни одговор у случају било какве агресије на његову територију. Ове изјаве подижу степен спремности и алармирају међународну заједницу о могућој ескалацији у већ напетом региону.

С друге стране, израелска влада најавила је повлачење опције узвратног напада на Иран, пошто су разговори између израелског премијера Бењамина Нетањахуа и америчког председника Џозефа Бајдена довели до преиспитивања стратегије. Према информацијама Њујорк тајмса, израелски ратни кабинет одржао је састанак на којем је одлучено да се уздрже од директних војних акција. Ова одлука може бити резултат процене да директан одговор не би довео до значајних стратешких предности, а ризик од ескалације би био велик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Израелска стратегија сада изгледа фокусирана на умереније приступе, који укључују дипломатију и могућу индиректну акцију у координацији са Сједињеним Државама. Израелски Институт за студије националне безбедности наводи да су стратешке опције ограничене, те да досадашњи напори нису спречили Иран у намерама да штети израелским интересима без директних последица.

Прочитајте још:  Турска: Одлука Шиптара супротна међународном праву

Овакав развој догађаја представља наставак комплексне шаховске партије на Блиском истоку, где су улози изузетно високи, а маневарски простор све ужи. Стабилност региона остаје у непосредној опасности, док међународна заједница пажљиво прати сваки потенцијални развој ситуације.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *