Да ли је почео трећи светски рат: После иранског напада на Израел, који су могући сценарији за развој догађаја!?

0
израел

После напада Ирана на Израел, појавиле су се разне претпоставке о могућим сценаријима који би могли утицати на будући развој ситуације на Блиском истоку. Политиколог Владимир Шаповалов, у свом интервјуу за “Известија”, изнео је више кључних тачака које могу објаснити текућу динамику и потенцијалну будућност конфликта.

Иран и његова стратегија одржавања статуса кво

Шаповалов истиче да Иран не тежи ескалацији сукоба, већ напротив, настоји да одржи статус кво. Овакав приступ би могао бити мотивисан жељом да се избегне шири регионални сукоб који би могао додатно дестабилизовати иранску економију и унутрашњу политичку сцену.

 Унутрашње политичке променљиве у Израелу

Како наводи Шаповалов, тешка унутрашња политичка клима у Израелу, која потреса владу премијера Нетањахуа, можда доприноси оштријој војној политици. Ова политичка нестабилност може подстаћи владу да користи ескалацију сукоба као начин да консолидује националну подршку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Потенцијална ескалација сукоба

Неспособност израелског војног и политичког врха да формулише јасан план управљања ситуацијом у Гази може довести до даљих војних акција против Ирана. Овај сценарио укључује могућност израелских удара на Иран, који би могли проширити сукоб и увући друге земље.

Улога Сједињених Држава

Покушаји Сједињених Држава да се дистанцирају од директне војне подршке Израелу могу бити интерпретирани као потреба израелске владе за јачим војним акцијама које би приморале САД да се више ангажују. Подршка противваздушне одбране од стране САД, Велике Британије и Јордана јасно указује на заједнички интерес у одржавању регионалне стабилности.

Ови сценарији за догађаје на Блиском истоку представљају не само војне, већ и геополитичке маневре који могу значајно утицати на међународне односе у региону. Могући сценарији укључују и варијанте мирног решавања, које би могле бити пожељне за међународну заједницу, али су у тренутним условима можда мање вероватне због чврстих ставова обе стране.

Прочитајте још:  Доктор Харви Риш са департмана за епидемиологију на Јејлу, објашњава ефекат пандемије страха на подизање анксиозности код људи, из неоправданих разлога.

Док су иранске акције можда усмерене на очување тренутног статуса, Израел се налази под унутрашњим и спољним притисцима који би могли довести до даљих војних акција.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *