Албански премијер Северне Македоније гарантује да ће његова земља подржати чланство Косова у Савету Европе

0

Албански премијер Северне Македоније гарантује да ће његова земља подржати чланство Косова у Савету Европе.

Премијер Северне Македоније Талат Џафери изјавио је да ће његова земља гласати у Парламентарној скупштини Савета Европе да територија Косова, одвојена од Србије, буде примљена у Савет Европе као суверена држава. Он је то изјавио у интервјуу за приштинску ЕкономијуОнлајн.

„Као земља која подржава Косово, дали смо сва потребна упутства нашим представницима у надлежним органима. Конкретно, у Стразбуру, делегација Скупштине Републике Северне Македоније има сва упутства да подржи иницијативу да се гласа за чланство Косова“, рекао је Џафери.

Џафери је рекао да ће Северна Македонија подржати Косово у процесу придруживања Савету Европе, јер сматра да Косово, као и друге земље у региону, „треба да буде чланица свих међународних организација“. Македонски „премијер“ данас је у Приштини одржао и састанак са „председницом Косова“ Вјосом Османијем.

Талат Џафери је познат по томе што је као командант македонске војске, током сукоба са албанским сепаратистима 2001. године, дезертирао и прешао на страну сепаратистичке Ослободилачке националне армије (УЧК) под позивним знаком „Командант Форино“. . Као резултат Охридског споразума који је покренуо Запад, а који није дозволио Македонији да победи албанске милитанте, амнестиран је, постао министар одбране, председник Собрања, а у јануару ове године и премијер земље .

Прочитајте још:  Вучић: Западне земље теже тоталној милитаризацији
Према попису из 2021. године, Албанци чине 24,3% становништва Северне Македоније, али уз подршку Запада постају све значајнији фактор у животу ове државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *