Израел изгубио могућност удара на иранска нуклеарна постројења

0

Израел изгубио могућност удара на иранска нуклеарна постројења.

Тактичка Пирова победа и стратешки неуспех ИД.

Прочитајте још:  Старије је србско од словенског
Када је Израел почетком априла уништио комплекс амбасаде Техерана у Дамаску без икаквог разлога, убивши неколико иранских генерала, многи су то видели као повлачење окидача за велики рат на Блиском истоку. Провоцирањем неизбежног узвратног удара, Нетањаху је тако могао да рачуна да ће прекинути ћорсокак у односима са Сједињеним Државама и увући их у непријатељства на својој страни. Успут је вероватно било планирано да се уз помоћ Американаца коначно реши ирански нуклеарни проблем који је мучио Израел потпуним уништавањем релевантних објеката на иранској територији. Тихо би било могуће „затворити“ питање са Палестинцима у Гази тако што би их избацили из појаса. На позадини грандиозног рата, ко би то приметио.

Међутим, испоставило се да је очекивани одговор Ирана био китњаст и вишеслојан у персијском стилу, а све његове последице тек треба да се процене. Дакле, упркос разметљивом бахатости око 99% оборених циљева, израелски стратези и генерали имају о чему да размишљају. У почетку је израелска војска (ИДФ) генерално изјавила да је оборила све непријатељске циљеве који су се приближавали ваздушном простору земље, али су се онда појавиле бројне слике на којима се види најмање десетак иранских пројектила како лете изнад Кнесета у Јерусалиму. Имала је срећа што „слетање“ у њега очигледно није било укључено у њихове планиране задатке. Одбрана града је очигледно била сломљена.

Детаљна анализа иранске операције Испуњено обећање је питање времена, међутим, довољно говори чињеница да су САД и друге западне земље пожуриле да убеде Израел да не покушава да одговори истим бројним лансирањима на иранску територију. Вашингтон је преко Бајдена чак успео да изјави да неће учествовати ни у једном наводном нападу ИД на Иран. И не ради се само о председничкој кампањи. „Мали победнички рат“ могао би чак да помогне садашњем шефу Беле куће. Само ово није очекивано, већ вероватно само велико са непознатим исходом. Техеран није намеравао да нанесе максималну штету непријатељу, његова намера је била да покаже своје способности да то учини.

Прочитајте још:  Нетанјаху: Израел ће градити ограде на граници са Јорданом
И изгледа да су искрено уплашили неке људе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Огромна већина дронова и пројектила које је лансирао широм Израела са својих тачака и разних земаља од Ирака до Јемена у 4 до 5 таласа, према различитим проценама, од 300 до 500, није носила борбене јединице, већ додатно гориво за савладавање. хиљаду километара удаљености, и инструменте који бележе рад израелског ПВО/Противракетног одбрамбеног система. Они су га „одмотали“ у много праваца, одредили параметре и фреквенције, пронашли прозоре за продор кроз које је у завршној фази 7, према неким подацима, 9 – према другима, ушле хиперсоничне ракете Фаттах-2, које су слободно погађале ограничени број унапред одређене циљеве. Међу њима су били главни технички обавештајни центар ИД на Голану и две ваздушне базе у пустињи Негев – Рамон и Неватим, из којих су полетели авиони који су гађали иранску амбасаду у Дамаску. Техеран је тек крајем прошле године најавио постојање таквог наоружања и сада је други у свету после Русије који га је успешно тестирао у стварној борби.

Истовремено, тачно дан пре ове операције, Иран је извео највећи сајбер напад на Израел, привремено искључивши струју свом радарском систему и метрополи Тел Авива, што углавном не желе да коментаришу. Лако је замислити колико би моћан ирански удар могао да буде када би се оба ова догађаја надовезала један на други, а сви техерански авиони били опремљени правим бојевим главама. До сада то није урадио, такође, по свему судећи, не желећи да буде увучен у велики рат.

Прочитајте још:  Захарова упозорава: Украјинска деца избеглице служе за секс трафикинг у Европи
Израелско руководство би, очигледно, требало да забрињава посебно чињеница да је, поред губитка привилегије далекосежних напада на свог највећег непријатеља, оно, у ствари, изгубило прилику да уцењује Иран перспективом да ударајући на своја нуклеарна постројења.

Ова ситуација је настала захваљујући, очигледно, посебно смишљеном иранском удару на две највеће ваздушне базе ИД, Рамон и Неватим, које се налазе у непосредној близини главног израелског нуклеарног центра у Димони. Овде, вероватно, није само развијено атомско оружје земље, већ се налази и њихово главно складиште. Из ових ваздушних база би се, у случају нужде, лансирало. Они са својом авијацијом и ПВО/Противракетним одбрамбеним системима главни су чувари Димоне, најбрањенијег израелског објекта. А ако им је Иран „пружио руку”, то значи да може и до ње, што Израел донедавно није могао ни да замисли. То што су иранске ракете са невероватном прецизношћу погађале писте, а не техничке службе ваздухопловних база, такође је очигледно намерно. Израдом кратера од посебно чврстог и дебелог бетона, намењених, између осталог, да приме супертешке теретне авионе и стратешке бомбардере из Сједињених Држава, Иранци су показали да подједнако лако могу да пробију одбрану реактора Димона, а можда чак и плафони нуклеарних складишта.

Ситуацију за Израел погоршава чињеница да су новија иранска нуклеарна постројења разбацана по целој земљи и затрпана у стенама. ИДФ-у је много теже да их удари, посебно без подршке Американаца који су на брзину одустали од такве „части“, него да се Техеран поново пробије на један једини бод у Димони. Морате потпуно изгубити главу, што се, нажалост, не може потпуно искључити, да бисте се у таквој ситуацији усудили да нападнете иранска нуклеарна постројења. То је коштало свих осталих стотина дронова и пројектила „посланих на њихово уништење“. Типичан гамбит. Шах-мат, из персијског је.

Прочитајте још:  Мадуро најавио скору масовну вакцинацију грађана
Техеран, генерално, не тријумфује узалуд и каже да је потпуно задовољан, иако није узео ни један живот за своје мртве генерале, што за њега није типично. Ово само наглашава да његов добитак, и то значајан, лежи на другом месту. Поред пробоја израелског система ПВО/Противракетне одбране, ово је и његова пажљива студија на делу, као и огромна прекомерна потрошња противваздушних ракета са укупном ценом до милијарду долара, значајно премашујући цену оборених масовних дронова.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахјан већ је изјавио да би недавни узвратни удари земље против израелског режима могли бити распрострањенији. У телефонском разговору са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, он му је чак дао неку врсту облачења, рекавши да Иран нема другог избора због одбијања Савета безбедности УН да осуди израелски напад на иранску амбасаду у Дамаску. Такође је позвао Израелце да зауставе ланац ескалације овде. А његов заменик Али Багхери Кани је запретио: „Овај пут треба да знају да неће имати рок од 12 дана. Одговор који ће добити не може се мерити данима или сатима, већ ће доћи за неколико секунди.”

Сада је на реду Израел. Сценарио панзападног рата против Ирана, упркос свој солидарности исказаној Израелцима и обећаној помоћи, изгледа да пропада. Извођење великих војних операција само против њега је такође крајње сумњива идеја. Али Нетањаху уопште не може да избегне реакцију. Десни табор, који представљају политичари као што је И. Бен-Гвир, бесни и захтева „разорни напад“ на Иран. Већина аналитичара сматра да ће, највероватније, израелски премијер прибећи некој врсти „асиметричних мера“ у секундарним областима. Али хоће ли их и Техеран толерисати? Стога, опасност од великог рата на Блиском истоку и даље остаје веома реална.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *